Μουσείο Τυπογραφείας

?Οι αλόγιστες σπατάλες συνέβαλαν στο χρέος?

Αθήνα
´Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα ούτε χρέη ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές´, είπε χθες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που εφαρμόζεται στον ΟΑΕΕ από τις 18 Οκτωβρίου.
Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) στη διάρκεια των 80 ετών λειτουργίας του.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».
Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είπε ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν».
Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις αλόγιστες -όπως σημείωσε- φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν -και αυτές- στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας.
«Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη χώρα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες κινήσεις και έχουμε τη βούληση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι αν παλαιότερα είχε επιδειχθεί το ανάλογο θάρρος για αλλαγές, «σήμερα δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο».
Σε ό,τι αφορά την υπερσυνταγογράφηση, ο πρωθυπουργός, πέραν της διάστασης της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, έθεσε και το ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύει για την υγεία του πληθυσμού η υπερκατανάλωση φαρμάκων.
Αναφέρθηκε επίσης στη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Βουλή και επέκρινε «τις αυτοαποκαλούμενες φιλολαϊκές δυνάμεις που είπαν ´όχι´», προσθέτοντας ότι αν λένε «όχι» σε ένα τέτοιο νόμο που καταπολεμά την αδιαφάνεια «δεν ξέρω πότε θα πουν ´ναι´».
Επικαλούμενος τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος, σύμφωνα με τα οποία το 90% των γιατρών και των φαρμακοποιών έχουν ενταχθεί στο σύστημα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας που θέλει αλλαγές» και πρόσθεσε ότι «μια μικρή μειοψηφία είναι εκείνη που αντιστέκεται».
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη είσοδο στο σύστημα και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε «να εξοικονομήσουμε πόρους που θα μπορούν να αποδοθούν στον λαό».
Ως ένα πυλώνα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ενώ οι άλλοι δύο πυλώνες, όπως είπε, είναι η ένταξη στο σύστημα του ΙΚΑ ως το τέλος του έτους και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι οι 20 μέρες λειτουργίας του συστήματος επιτρέπουν να γίνει λόγος για φαρμακευτική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως η μέση δαπάνη ήταν 25 εκατ. ευρώ.
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, είπε ότι με το νέο σύστημα καταργούνται οι ουρές για σφράγισμα βιβλιαρίων ή για θεώρηση συνταγών, ενώ αναφερόμενος στη σπατάλη του ΟΑΕΕ για φάρμακα είπε ότι αυτή ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τα δώρα των συνταξιούχων.
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι μέχρι τώρα έχουν εξοικονομηθεί 750 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 αναμένεται εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον.
«Συγκρουόμαστε με συμφέροντα και πρακτικές ετών που έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης.
Η γγ του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, ανέφερε ότι έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα περίπου 3.800 γιατροί από τους 4.200 [συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ] και περίπου 8.900 φαρμακεία από τα 11.500.  Η κ. Δρέττα ολοκλήρωσε την παρέμβασή της λέγοντας ότι, από τα στοιχεία που έχουν ερευνηθεί, είναι εντυπωσιακό το πλήθος των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν χορηγηθεί για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της χοληστερίνης, προσθέτοντας ότι «αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει το υπουργείο Υγείας άμεσα να εκπονήσει προγράμματα δημόσιας υγείας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.