Μουσείο Τυπογραφείας

Στο στόχαστρο οι όροι ασφαλιστηρίων συμβολαίων

Αθήνα
Εύφορο έδαφος συμπράξεων του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα στον χώρο της ασφαλιστικής κάλυψης δημιουργείται στην αγορά, όπως εκτιμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και προς αυτή την κατεύθυνση η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ετοιμάζει προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση «ξαναβλέπει» το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συγκεκριμένη αγορά ως προς τη διαφάνεια των όρων των συμβολαίων, «καθώς η σημερινή κατάσταση ευθύνεται για έναν φαύλο κύκλο αυξήσεων στον χώρο της ιδιωτικής υγείας και των νοσοκομειακών ασφαλίσεων», όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος σε ομιλία του στο συνέδριο «Insurance Money Conference 2010».
Η αύξηση του κόστους νοσηλείας μετακαλείται μέσα από καταχρηστικές πρακτικές στους ασφαλισμένους. Θα πρέπει και εν προκειμένω να εξετάσουμε τη θέσπιση κριτηρίων που θα οριοθετούν την αύξηση των ασφαλίστρων», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Μ. Μωυσής, αυτό που προέχει «είναι να μελετήσουμε ένα πλέγμα καλύτερης προστασίας ώστε οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είναι βασικός ο ρόλος της Πολιτείας, αλλά είναι σαφής και διακριτός και ο ρόλος της ατομικής ευθύνης, γι? αυτό και ιδανικό σχήμα να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες είναι τα ΣΔΙΤ «τα οποία έχουν τεράστιο πεδίο εφαρμογής στην ασφαλιστική αγορά».
Η συζήτηση γύρω από το συνταξιοδοτικό οδηγεί στην ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης ενός νέου πλαισίου στη λογική της αξιοποίησης των ΣΔΙΤ στην ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών, συνεπικουρούμενου από κίνητρα, σημείωσε ο κ. Μωυσής, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση στη χώρα μας θα εξακολουθήσει να ισχύει ένα σύστημα όπου η κοινωνική και η ιδιωτική ασφάλιση θα ακολουθούν πορείες παράλληλες και αυτόνομες, «που μας έχει δείξει ότι δεν έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα».
Το Δημόσιο θα αποποιηθεί μέρος των φορολογικών του εσόδων για μακροπρόθεσμη συνταξιοδοτική αποταμίευση, αλλά όπως έχει δείξει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε άλλες χώρες, τελικά τα χρήματα επιστρέφουν στην οικονομία και την κοινωνία μέσω του αυξημένου εισοδήματος του συνταξιούχου».
Ο κ. Μωυσής σημείωσε ότι όπου έχουν υλοποιηθεί εφαρμογές ΣΔΙΤ ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται αν η υπηρεσία που λαμβάνει είναι από τον δημόσιο ή από τον ιδιωτικό τομέα και απλώς απολαμβάνει τις υπηρεσίες που του προσφέρονται. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, θα μπορούσε υπάρξει αξιοποίηση των ΣΔΙΤ και τον τομέα της υγείας αλλά και στην ασφάλιση της περιουσίας.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μωυσή σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, η εξαγορά ασφαλιστηρίων συμβολαίων λόγω της κρίσης είναι της τάξεως του 25% – 30% και αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στα συνταξιοδοτικά προγράμματα θα κινείται με αργούς ρυθμούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.