Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας
Αθήνα
Υπέρ της άμεσης προσαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στο αντίστοιχο κοινοτικό, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η ακτοπλοΐα ζητούν οι ακτοπλόοι. Όπως λένε, αν αυτό συμβεί οι εταιρείες του κλάδου θα καταστούν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, κάλεσε το νεοσύστατο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων να δώσει απάντηση στα αιτήματα του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ´η ακτοπλοϊκή οικογένεια οδεύει προς την πτώχευση´.
Όπως ανέφερε, θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα συγκεκριμένες προϋποθέσεις θεσμικού πλαισίου, όπως η υποχρεωτική δρομολόγηση, τα μη ανταποδοτικά τέλη υπέρ τρίτων, η νομοθεσία σχετικά με την ασφαλή επάνδρωση των πλοίων και η σύνδεση του ορίου ηλικίας με την αξιοπλοΐα.
Υπογράμμισε, δε, ότι για το 2010 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εισηγμένες και μη αναμένεται να έχουν ζημίες περί τα 200 εκατ. ευρώ. ´Το βαπόρι της ακτοπλοΐας κάνει νερά´, είπε ο κ. Βεντούρης.
Παρουσιάζοντας μελέτη του Πανεπιστημίου του Πειραιά για τη βιωσιμότητα της ακτοπλοΐας ο καθηγητής Βαγγέλης Σαμπράκος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο σύστημα της ακτοπλοΐας όπως η εποχικότητα, η υστέρηση σε λιμενικές υποδομές, το λειτουργικό κόστος τω πλοίων και το δυσμενές χρηματοδοτικό περιβάλλον λόγω της κρίσης, τα οποία έχουν επηρεάσει αρκετά την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΣΕΛΗ
Αλλάζει ο τρόπος  χρηματοδότησης των Κέντρων Επ. Κατάρτισης
Αθήνα
Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που προσφέρουν προγράμματα για ανέργους θα χρηματοδοτούνται πλέον από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους και όχι από δημόσιους πόρους και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο άνεργος που ενδιαφέρεται για εκπαίδευση και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας θα παίρνει από το υπουργείο ένα κουπόνι («βάουτσερ») το οποίο θα καταθέτει στο ΚΕΚ της επιλογής του.
Έτσι, η επιλογή των ΚΕΚ θα γίνεται από τους ίδιους τους ανέργους.
Οι άνεργοι θα επιλέγουν Κέντρα και προγράμματα που θα οδηγούν σε απόκτηση επαγγελματικής
εμπειρίας και πρόσληψη, κάτι που σύμφωνα με την υπουργό θα οδηγήσει και τους φορείς κατάρτισης και συμβουλευτικών υπηρεσιών να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους.  Άλλωστε, στην επιλογή και τη διαμόρφωση των προγραμμάτων θα εμπλέκονται στο εξής και οι «Καλλικράτειοι» δήμοι, που έχουν καλύτερη εικόνα των τοπικών αγορών εργασίας.

ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ
Διατηρούν το δικαίωμα
οι μητέρες ανηλίκων
Αθήνα
Διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εφόσον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως το πότε κατατίθεται η αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στο ΙΚΑ η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας.
Με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο βάζει τέλος σε αμφισβητήσεις και διαφορετικές ερμηνείες που ταλαιπωρούσαν τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου, γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο.
Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ρητά ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του και ισχύουν γι? αυτούς οι διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευσή του τόσο εκείνες που αφορούν τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και εκείνες που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Παρόλα αυτά, είχαν αναφερθεί περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΙΚΑ διατύπωναν θέσεις που δεν εναρμονίζονταν με τις διατάξεις του νόμου.
Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση του Ιδρύματος σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17, του Ν. 3863/2010 για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διευκρινίζει ότι οι μητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί) μέχρι τις 31/12/2010 δεν χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης από την 1/1/2011 όπου αρχίζει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής που συμπλήρωσαν σωρευτικά τις προϋποθέσεις ακόμη και αν χρονική στιγμή ανατρέχει πολύ πριν την ημερομηνία της έναρξης της ισχύος του νόμου.

Σε 37.324 χιλ. στρέμματα
οι καλλιεργούμενες εκτάσεις
Σε 37.324 χιλ. στρέμματα ανέρχεται το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Από τα στρέμματα αυτά, το 2009 καλλιεργήθηκαν 32.693 χιλ. στρέμματα (ποσοστό 87,6%), ενώ το υπόλοιπο 12,4% -τα 4.631 χιλ. στρέμματα- αντιστοιχεί σε αγραναπαύσεις. Σε σύγκριση με το 2008, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 0,6% και οι αγραναπαύσεις αυξήθηκαν κατά 1,7%. Από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό -53,1% ή 19.829 χιλ. στρέμματα- αποτελούν οι αροτραίες και λοιπές καλλιέργειες (σιτηρά για καρπό, βρώσιμα όσπρια, βιομηχανικά φυτά, κτηνοτροφικά φυτά και μποστανικά) και ακολουθούν οι μόνιμες (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια – σταφιδάμπελα και φυτώρια), οι οποίες αποτελούν το 30,8% (11.484 χιλ. στρέμματα). Το 2,8% ή 1.048 χιλ. στρέμματα είναι οι κηπευτικές καλλιέργειες και το υπόλοιπο 12,4% ή 4.631 χιλ. στρέμματα είναι οι αγραναπαύσεις.

Αύξηση των εξαγωγών
στην Κροατία
Αύξηση 13,5% καταγράφηκε στις εξαγωγές της Κροατίας κατά το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Ζάγκρεμπ. Παράλληλα, η τάση αύξησης των εξαγωγών συνοδεύτηκε από τη μείωση των εισαγωγών προϊόντων κατά 3,6%, συντελώντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
Οι εξαγωγές της χώρας έφτασαν στα 46,7 δισ. κροατικές κορώνες έναντι εισαγωγών στα 80,9 δισ. κροατικές κορώνες.

Αυξήθηκε η ανεργία
στην Ισπανία
Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 1,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, για τρίτο συνεχή μήνα ύστερα από μια περίοδο πτώσης, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ισπανικό Υπουργείο Εργασίας.
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων φθάνει τα 4,085 εκατομμύρια έναντι 4,017 που ήταν τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία αυτά διαφέρουν ωστόσο από τα τριμηνιαία στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής.

Δημόσια προσφορά
μετοχών της Finansbank
Στις αρχές του 2011 θα προχωρήσει η τουρκική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Finansbank, σε δημόσια προσφορά μετοχών, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της, Ομέρ Αράς.
Όπως σημείωσε ο κ. Αράς, η τράπεζα θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την κοινοπραξία που θα αναλάβει την δημόσια προσφορά.
Η Finansbank συμφώνησε να καταβάλλει συνδυασμένα τόκους και προμήθειες στις 130 μονάδες βάσης (1,30%) πάνω από τα επιτόκια αναφοράς για το δάνειο το οποίο θα έχει διάρκεια ενός έτους. Το μέσο κόστος για τις τουρκικές τράπεζες ανέρχεται φέτος στις 154 μονάδες βάσης. Η Finansbank έχει αξιολόγηση «Ba3» από τη Moody?s Investors Service και «BBB-» από τη Fitch Ratings.

ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σε επίπεδα – ρεκόρ
το spread των ομολόγων
Δουβλίνο
Σαρωτική είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που ετοιμάζει η ιρλανδική κυβέρνηση για την -κρατικοποιημένη- Anglo Irish Bank, καθώς προτείνει στους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογα της τράπεζας που έχουν με νέους κρατικούς τίτλους, η ονομαστική αξία των οποίων θα είναι το 20% της αξίας των τίτλων της Anglo Irish.
Δηλαδή, προτείνεται στους κατόχους των ομολόγων να δεχθούν τη μείωση της αξίας των τίτλων («haircut») που κατέχουν κατά 80%.
Ο διοικητής της τράπεζας Άλαν Ντιουκς έκανε λόγο για δίκαιη και συναινετική λύση και αρνήθηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Πρόκειται για μία στρατηγική «πάρτε το 20% ή τίποτα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στρατηγική που βεβαίως σόκαρε τους επενδυτές και έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων.
Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει να πάρουν οι ομολογιούχοι σε μετρητά ποσό μικρότερο από το 20% της αξίας των ομολόγων της Anglo Irish.
Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι τίτλοι διαπραγματευόντουσαν, πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Έτσι, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις για έβδομη συνεχή ημέρα, με το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 493 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1991.
Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,53%. Από τις αρχές του έτους, τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 8% περίπου.
Σημειώνεται πως το αντίστοιχο spread στην Ελλάδα ήταν χθες στις 837 μονάδες και το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου στο 10,80%.

Επιφυλακτικότητα
Η επιφυλακτικότητα, λόγω των εκλογών της Κυριακής, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, χαρακτήρισε τις κινήσεις των επενδυτών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.516,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,69 μονάδων ή σε ποσοστό 0,11%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραφε ανώτερη τιμή στις 1.530,12 μονάδες όταν σημείωνε κέρδη έως και 0,72%, τα οποία έχασε προς το τέλος των συναλλαγών.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 726,86 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,18%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.638,23 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,30%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 275,54 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,57%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.640,55 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,11%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.921,02 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,12%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+2,97%) της Motor Oil (+2,23%), της Μυτιληναίος (+2,06%) και της Marfin Popular Bank (+2,26%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του Τ.Τ (-2,58%), της Βιοχάλκο (-2,14%) και της ΔΕΗ                (-1,97%). 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 84 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Vell Group +20,00%, Ιλυδα +15,00%, Μοχλός +10,0% και Elmec Sport +8,77%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ιντεάλ(κο) -14,58%, Creta Farm -9,98%, Αττικές Εκδόσεις -9,88% και Αθηνά -8,89%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,768 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 2.800.143 τεμάχια, Marfin Popular Bank με 1.903.542, Alapis με 1.655.747 και MIG με 1.547.030 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 21,120 εκατ. ευρώ, , Alpha Bank με 6.104.600, ΟΤΕ με 5.987.010 και ΔΕΗ με 4.141.820 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 57,607 δισ. ευρώ.

Επιβραδύνθηκε η παγκόσμια
οικονομική ανάκαμψη  

Παρίσι
Ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης επιβραδύνθηκε από την αρχή της χρονιάς και η επιβράδυνση αυτή ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις στις χώρες της ζώνης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς Οργανισμού, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
«Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, αλλά έχει δρομολογηθεί παγκοσμίως», σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G-20, στη Σεούλ, στις 11 – 12 Νοεμβρίου.
Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και των εμπορικών συναλλαγών ελαττώθηκε από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της μείωσης των φορολογικών κινήτρων, και στη ζώνη του ΟΟΣΑ η επιβράδυνση αυτή «ήταν πολύ πιο έντονη απ? ό,τι προβλεπόταν», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% ως 3% στις χώρες της ζώνης του για φέτος, 2% ως 2,5% το 2011 και 2,5% ως 3% το 2012.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου, ο οργανισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% το 2010 και 2,8% το 2011.
«Στις ΗΠΑ και στις χώρες που διαθέτουν ένα πιο σημαντικό περιθώριο φορολογικών χειρισμών, ή έχουν επιπλέον δεσμούς με τις αναδυόμενες οικονομικά χώρες, η ανάπτυξη θα είναι πιο σθεναρή», αλλά μόνον από το 2012, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ως εκ τούτου ανάπτυξη μεταξύ του 2,5% και 3% φέτος, μεταξύ 1,75% και 2,25% το 2011, πριν από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη το 2012, της τάξεως του 2,75% με 3,25%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2012 η ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης δεν θα ξεπεράσει το 1,75% με 2,25%, ενώ αυτή της Ιαπωνίας θα είναι ακόμη πιο αδύναμη, καθώς προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ του 1% και του 1,5%.
Ο ΟΟΣΑ εκφράζει εξάλλου ανησυχία για το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα, τα οποία έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον οργανισμό, σε «ανυπόφορα επίπεδα».
«Μόνον η σταθεροποίηση του επιπέδου του χρέους στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών θα απαιτήσει μια ιστορική προσπάθεια μείωσης μεταξύ 6% και 9% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
«Όμως, στην πραγματικότητα θα πρέπει να συναινέσουμε σε μια ακόμη πιο σημαντική προσπάθεια για να οδηγηθεί το χρέος σε αποδεκτά επίπεδα», κατέληξε.

´Καμία αλλαγή στον μηχανισμό
χρηματοδότησης της Ελλάδας´
Βερολίνο
Ο μηχανισμός χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν πρόκειται να αλλάξουν, δήλωσε στις Βρυξέλλες η Καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ´Financial Times´. ´Τίποτε απολύτως δεν θα αλλάξει όσον αφορά τα τρέχοντα μέτρα διάσωσης για την Ευρωζώνη συνολικά και την Ελλάδα´, είπε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες. Και προσέθεσε: ´Αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε για το μέλλον´, αναφερόμενη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή για τη διαμόρφωση ενός Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα αντικαταστήσει τους δύο τρέχοντες Μηχανισμούς, η ισχύς των οποίων λήγει τον Μάιο του 2013. Όπως είναι γνωστό, ο μηχανισμός για την Ελλάδα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 110 δισ. ευρώ και για την Ευρωζώνη συνολικά 750 δισ. ευρώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.