Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μειώστε το αλάτι

Την ίδια ώρα, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η υποχρέωση δια νόμου των παραγωγών επεξεργασμένων τροφίμων να περικόψουν το επίπεδο αλατιού που περιέχεται στα προϊόντα τους, μπορεί να μειώσει σημαντικά, μέχρι και 18%, τα περιστατικά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών..
Η μελέτη εισηγείται στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές και όχι προαιρετικές περικοπές του αλατιού στη βιομηχανία τροφίμων καθώς, όπως επισημαίνει, η διατροφή που περιέχει υψηλά επίπεδα αλατιού, συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά. Οι ενήλικοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι γραμμάρια αλατιού τη μέρα, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι.
Πολλές χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία κ.α.) έχουν υιοθετήσει κάποιο πρόγραμμα μείωσης του αλατιού, είτε επιβάλλοντας τη σχετική αναφορά στις ετικέτες των τροφίμων, είτε προωθώντας εθελοντικές περικοπές της ποσότητάς του σε ευρέως χρησιμοποιούμενα κατεργασμένα τρόφιμα, όπως στο ψωμί, το βούτυρο, τα δημητριακά κ.α.
Οι αυστραλοί ερευνητές, με επικεφαλής τη Λίντα Κόμπιακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό καρδιολογίας ´Heart´, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, υπολόγισαν ότι η εθελοντική περικοπή του αλατιού από πλευράς των βιομηχανιών τροφίμων μπορεί να επιφέρει μια μείωση σχεδόν 1% στα εμφράγματα, περίπου υπερδιπλάσια σε σχέση με την μείωση κατά 0,5% που επιφέρουν οι απλές διατροφικές συμβουλές στον πληθυσμό. Αν όμως οι περικοπές λάβουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, τότε εκτίμησαν ότι η μείωση των εμφραγμάτων θα ήταν περίπου 20πλάσια, δηλαδή κοντά στο 18%.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν εδώ και χρόνια η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα