Μουσείο Τυπογραφείας

Πάνω από τις 800 μονάδες παραμένει το spread

Αθήνα
Ανοδο σημείωσαν χθες τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, να δημιουργηθεί Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων, που θα προβλέπει μία διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, διευρύνθηκε, αργά προχθές το βράδυ, στις 865 μονάδες βάσης.
Χθες ανήλθε μέχρι τις 843 μονάδες (άνοδος 20 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα), βάσει των στοιχείων του Bloomberg. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι στο 10,88% (+0,21% σε σχέση με το άνοιγμα).
Τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τις 833 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχαν εκτιναχθεί μέχρι τις 870.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας έφτασε, προχθές το βράδυ, στο 7,24%, υψηλότερο επίπεδο μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, σημειώνοντας αύξηση 32 μονάδων βάσης.
To spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διευρύνθηκε χθες στο ιστορικό υψηλό των 486 μονάδων.
Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και για το επιτόκιο του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται χθες το πρωί  στο 6,27%.
Το κόστος των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS) για την Ελλάδα αυξήθηκε, προχθές, κατά 37 μονάδες, στις 831,5 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας ανέβηκε 22 μονάδες στις 495,5.
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα ´Financial Times´ αποδίδει την αύξηση των spreads και των επιτοκίων στην αναφορά, που περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για την ανάληψη μέρους του κόστους από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της Ευρωζώνης και από τους ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.) που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα της χώρας.
Οι όροι με τους οποίους θα γίνεται η αναδιάρθρωση θα καθορισθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο, με βάση τις αναλυτικές προτάσεις που θα υποβάλει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά από διαβούλευση με τις χώρες – μέλη.
Ωστόσο, οι ιδιώτες επενδυτές αναμένουν ότι το κόστος που θα επωμισθούν θα είναι κάποιας μορφής μείωση των απαιτήσεων τους έναντι της χώρας, της οποίας θα γίνει αναδιάρθρωσης του χρέους. Το γεγονός αυτό τους κάνει να τιμολογούν ακριβότερα τα ομόλογα των χωρών με υψηλότερο χρέος και έλλειμμα.
«Αν δεν γνωρίζεις το σχέδιο και οι άγνωστοι είναι πολλοί, απλώς δεν επενδύεις», λέει ο Ρον Ντάβιντσον, επικεφαλής της διεύθυνσης σταθερού εισοδήματος της Alliance Trust Asset Management.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το δημοσίευμα των ´Financial Times´, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έδειξαν ευαισθησία στην αντίδραση της αγοράς ομολόγων. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε, όσον αφορά τις αντιδράσεις που διατύπωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τη συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων στην αναδιάρθρωση:
«Η κυβέρνηση τις παίρνει σοβαρά. Είναι γνωστό ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θέλουν την αβεβαιότητα».
Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας -σε μικρότερο βαθμό και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας- αναζωπυρώθηκαν από τις αρχές της περασμένη εβδομάδας, κυρίως από Αμερικανούς οικονομολόγους και επενδυτές.
Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco -της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εταιρίας επενδύσεων σε ομόλογα, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανή μέσα στην επόμενη τριετία.
Την άποψη αυτή αμφισβητεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody?s, ο οποίος ανέφερε προχθές ότι είναι πιθανό ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αποφύγουν τη χρεοκοπία ή την αναδιάρθρωση του χρέους τους, επειδή έχουν ισχυρή εγχώρια βάση τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων, που θα αγοράζουν τα κρατικά ομόλογά τους και σε δύσκολες περιόδους.

Νέες δηλώσεις υπουργών
για το δάνειο
της τρόικας
Μετά τον Θ. Πάγκαλο και η Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παράτασης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
«Θα είναι καλό επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικα. Κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη», δήλωσε προχθές η υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Channel 9.
Τις προηγούμενες αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο «Βήμα της Κυριακής» ότι δεν πρέπει να «δαιμονοποιείται» η αναδιάρθρωση, αν και αργότερα ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για «θεωρητική συζήτηση».
Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου βρέθηκαν στο στόχαστρο της ´Wall Street Journal´.
Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι η ελληνική κρίση χρέους είναι ζώσα και μπορεί να πλήξει το ευρώ ανά πάσα στιγμή, διατυπώνει η Κάτι Μάρτιν αρθρογράφος της ευρωπαϊκής έκδοσης της ´Wall Street Journal´.
Η αρθρογράφος της οικονομικής εφημερίδας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τονίζει πως δηλώσεις τέτοιου είδους αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους και μπορεί να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις στο ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα «σχεδόν κατέστρεψε» το ευρώ μέσα στο 2010, καθώς το οδήγησε σε απώλειες 17% και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών. Όπως μάλιστα υποστηρίζει, η ανάκαμψη του ευρώ δεν οφείλεται στο γεγονός ότι εξαφανίσθηκαν τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, αλλά κυρίως στην «ποσοτική χαλάρωση» (αγορές κρατικών ομολόγων) που ακολούθησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
«Ας μη γελιόμαστε: Η ελληνική κρίση είναι ζώσα και καλά κρατεί. Θα μπορούσε δε να πλήξει το ευρώ σκληρά σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο. Ο καθένας στην αγορά νομισμάτων πρέπει να κάνει χώρο στο μυαλό του και να το σκεφτεί. Σε κάθε περίπτωση, εάν και όταν το θέμα ανακύψει και πάλι, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε», σημειώνει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος της ´Wall Street Journal´.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.