Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε μεγαλύτερη ύφεση ?βυθίστηκε? η μεταποίηση

Αθήνα
Σε μεγαλύτερη ύφεση ´βυθίστηκε´ ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο, με την παραγωγή, την απασχόληση και τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε χθες.
Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 14o συνεχή μήνα, λόγω κυρίως των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της χαμηλής ζήτησης. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 43,6 μονάδες, από 44,7 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της ´Markit´, παραμένοντας σταθερά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.
Η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και των δυσμενών χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Σύμφωνα με τους αναλυτές και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4% περίπου φέτος, έναντι 2% πέρυσι.
Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η εντονότερη επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης συνέτεινε στην απότομη συρρίκνωση του συνόλου των νέων εργασιών.
Η απασχόληση στον μεταποιητικό τομέα κατέγραψε νέα μείωση τον Οκτώβριο, με ποσοστό μεγαλύτερο του 18% των μελών του πάνελ να αναφέρει περικοπές των θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα του χαμηλού φόρτου εργασίας και του αυξανόμενου κόστους.
Οι τιμές εκροών μειώθηκαν με έντονο ρυθμό για 25ο συνεχή μήνα, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές χρεώσεων τον Οκτώβριο, λόγω της αδύναμης ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού.
* Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ? ό,τι αναμενόταν τον ίδιο μήνα. O δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 54,6 μονάδες, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 54,1 μονάδες και πάνω από τις 53,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου.
Αν και παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, η μεταποίηση έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση από το υψηλό των 57,6 μονάδων που καταγράφηκε τον Απρίλιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα