Μουσείο Τυπογραφείας

Σε μεγαλύτερη ύφεση ?βυθίστηκε? η μεταποίηση

Αθήνα
Σε μεγαλύτερη ύφεση ´βυθίστηκε´ ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο, με την παραγωγή, την απασχόληση και τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε χθες.
Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 14o συνεχή μήνα, λόγω κυρίως των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της χαμηλής ζήτησης. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 43,6 μονάδες, από 44,7 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της ´Markit´, παραμένοντας σταθερά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.
Η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και των δυσμενών χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Σύμφωνα με τους αναλυτές και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4% περίπου φέτος, έναντι 2% πέρυσι.
Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η εντονότερη επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης συνέτεινε στην απότομη συρρίκνωση του συνόλου των νέων εργασιών.
Η απασχόληση στον μεταποιητικό τομέα κατέγραψε νέα μείωση τον Οκτώβριο, με ποσοστό μεγαλύτερο του 18% των μελών του πάνελ να αναφέρει περικοπές των θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα του χαμηλού φόρτου εργασίας και του αυξανόμενου κόστους.
Οι τιμές εκροών μειώθηκαν με έντονο ρυθμό για 25ο συνεχή μήνα, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές χρεώσεων τον Οκτώβριο, λόγω της αδύναμης ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού.
* Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ? ό,τι αναμενόταν τον ίδιο μήνα. O δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 54,6 μονάδες, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 54,1 μονάδες και πάνω από τις 53,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου.
Αν και παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, η μεταποίηση έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση από το υψηλό των 57,6 μονάδων που καταγράφηκε τον Απρίλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.