Αθήνα
Συνάντηση δύο ώρων στη διάρκεια της οποίας καλύφθηκε το σύνολο των διμερών θεμάτων είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη διαδικασία μεταβίβασης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Φανάρι και τη χορήγηση υπηκοότητας σε 12 μητροπολίτες, ενώ εξέφρασε ελπίδα για επίλυση του ζητήματος της Θεολογικής Σχολής.
Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το θέμα της παράνομης εισόδου μεταναστών, όπως και για τις θεωρήσεις των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων πολιτών.
Η κοινή πρωτοβουλία θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, ταυτόχρονα, όμως, θα επιδιώξει να αποσπάσει από την ΕΕ τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιτάχυνση της διμερούς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, υπογράμμισε πως «όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας, τόσο αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν οι δύο χώρες μας, αλλά, επίσης, δημιουργείται μια θετική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή», ενώ απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως η έμφαση αποδίδεται στη σταθερότητα της διαδικασίας -«στόχος μας είναι να έχουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα και άρα, θέλουμε τα βήματά μας να είναι γερά και σταθερά», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για τα περί συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συνεργασία στα ενεργειακά θέματα, ενώ -όπως τόνισε και ο Τούρκος πρωθυπουργός- η συνεργασία στον Τουρισμό θα ευνοηθεί ιδιαίτερα αν προχωρήσει η «φιλελευθεροποίηση» του καθεστώτος των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως από την περασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα (τον Μάιο) έως σήμερα, ενδεικτικό του «κλίματος εμπιστοσύνης», που έχει διμερώς εμπεδωθεί, είναι ότι έξι Τούρκοι υπουργοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τέσσερις Έλληνες υπουργοί την Τουρκία, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συναντώνται πολύ συχνά».
Κάνοντας, εξάλλου, λογοπαίγνιο με τον επίσημο λόγο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι «η αλλαγή του κλίματος συνδυάζεται με το κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες», παραπέμποντας χαρακτηριστικά:
-στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών
-στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
-στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 μητροπολίτες – «ένα σημαντικό βήμα, καθώς ξεπεράστηκε η ασάφεια που υπήρχε επί του θέματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά
-στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, όπου αναζητούνται κάποιες αμοιβαία αποδεκτές προτάσεις, για να ξεπεραστεί η «σημερινή στασιμότητα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Αν το θέλουν οι Κύπριοι μπορούμε να συμβάλλουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη Μέση Ανατολή, όπως και τη διμερή οικονομική συνεργασία.
Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υφαλοκρηπίδα
