Μουσείο Τυπογραφείας

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι ´δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα´, έδωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν τον εξορθολογισμό και τη μείωση της σπατάλης, ειδικά στον χώρο της Υγείας και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
O  Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους φορολογικούς συντελεστές και διέψευσε τα σενάρια που φέρουν το έλλειμμα να ανακοινώνεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έπειτα από συνεννόηση Αθήνας και Βρυξελλών.
´Αν το να περικόπτουμε τη σπατάλη και την ασυδοσία ονομάζονται νέα μέτρα, τότε το κάνουμε´, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής. Έκανε αναφορά στην έναρξη πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, λέγοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων και η αντιμετώπιση του ανορθολογισμού που υπάρχει στο δημόσιο και το κράτος. Διαβεβαίωσε πάντως ότι προϋπόθεση είναι πως δεν θα θιγεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.
Κατηγορηματικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων. Απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών και διευκρίνισε πως ´στα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν για τον Φ.Π.Α. το οικονομικό επιτελείο αναζητά το καλύτερο για τους φορολογούμενους´.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες να είναι έτοιμη να ανακοινώσει το έλλειμμα μετά τις εκλογές, σημείωσε χαρακτηριστικά: ´Δεν έχει καμία βάση. Η επεξεργασία των στατιστικών γίνεται από τη Eurostat  που είναι πραγματικά διαφορετική από αυτή για την οποία μιλάει η ΝΔ, η οποία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια´. Πρόσθεσε, δε, με νόημα: ´Εμείς έχουμε αποδείξει ότι ζητήσαμε να έχουμε ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, δεν φοβόμαστε πόσο θα αποδειχτεί ότι είναι το έλλειμμα´.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στην πολιτική που εφαρμόζεται το πλαίσιο το έχει βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση και όχι η τρόικα. ´Η συνεργασία μας με τους ξένους είναι απαραίτητη, οφείλουμε όμως να βάλουμε το πλαίσιό μας´, είπε ο Γ. Πεταλωτής.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις με αυτή που έγινε για την επιχειρηματικότητα, θα επαναληφθούν με σκοπό την αλληλοκατανόηση των επιχειρηματιών με την πολιτεία. ´Δεν επιθυμούμε την ανάπτυξη πάνω στις σαθρές βάσεις του παρελθόντος […] Αντίθετα, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη σε στέρεες και υγιείς βάσεις´, είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής.
Ερωτηθείς για τα έσοδα που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού από πρόστιμα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι σαφώς και δεν προβλέπεται να υπάρχει τακτοποίηση γενικώς των αυθαιρέτων, αλλά υπάρχει μια νομοθεσία που επιβάλλει πρόστιμα για την ανέγερσή τους.
Εξάλλου, δεν θέλησε να σχολιάσει αίτημα που εξέφρασε η ΝΔ, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για το «πάρτι» των εξοπλισμών.

´Το ναυάγιο στον Αστακό´

´Είναι σαφές ότι ήταν ιδιωτική επένδυση με «κονσόρτσιουμ» που θα την υλοποιούσε. Εμείς κάναμε τα πάντα για να υπάρχει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον σεβόμενοι τους νόμους´, δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής αναφερόμενος στη ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό. Υπογράμμισε, δε, ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις των μελών του κονσόρτσιουμ, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους στις οποίες δεν μπορεί να επέμβει η Ελλάδα. Επίσης, επανέλαβε πως ´με το Κατάρ συνεχίζεται η συνεργασία μας και η πολιτική μας ούτε συνδέεται ούτε εξαντλείται σε μια μόνο επένδυση με βάση και το επιχειρηματικό ρίσκο που υπάρχει για αυτούς που την κάνουν´. Κληθείς να σχολιάσει τις φερόμενες διαφωνίες και διαφορετικές δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών για το έργο, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε: ´Ο Σπύρος Κουβέλης είπε, ότι υπάρχει ένα επιχειρηματικό ρίσκο και η ματαίωση προήλθε από τη διαφωνία μεταξύ των ιδιωτών που συμμετέχουν στη συμφωνία αυτή. Αλλά και η Τίνα Μπιρμπίλη, δεν είπε ότι δεν ήταν απροετοίμαστη η συμφωνία […] Το ελληνικό κράτος ακολούθησε την εντολή του Γιώργου Παπανδρέου για δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος. Το να προσπαθούμε να βγάλουμε διαφωνίες από εκεί που δεν υπάρχουν, δεν βοηθούν κανέναν´. Όσον αφορά στα περί αναξιοπιστίας των εταιριών που συμμετείχαν στην κοινοπραξία, όπως φέρεται να υποστήριξε ο Χάρης Παμπούκης, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι ο υπουργός δήλωσε πως ´οι εταιρείες με τις οποίες είχαμε να κάνουμε ήταν αξιόπιστες, το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, αλλά οι εταιρείες ακολούθησαν δικό τους δρόμο´. ´Εγώ δεν θα μιλήσω για αναξιοπιστία, το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε, οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν τα εσωτερικά τους´, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

´Το μήνυμα
των εκλογών´

«Το μήνυμα των εκλογών το έχουμε δώσει, το διακύβευμα το έχουμε πει, έχουμε εκλογές σημαντικότατες για την ελληνική πολιτική ζωή, με την έννοια ότι στις 7 Νοέμβρη θα κληθεί ο λαός να ψηφίσει εκείνους που πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση, στην αιρετή περιφέρεια», δήλωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η «επανάσταση του Καλλικράτη» για την οποία μιλά η κυβέρνηση, δίνει από μόνο της το στίγμα που έχει να κάνει με την πρόοδο της χώρας.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δίνει το στίγμα και ότι η επιλογή όλων μας είναι «ή πάμε μπροστά ή μένουμε πίσω».
Επιπλέον, τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση όλο το χρόνο και ότι δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για αλλαγές που θα μας βγάλουν από την κρίση, μια από τις οποίες είναι και ο «Καλλικράτης».
«Πήχη δεν βάζουμε, υπό την έννοια ότι μιλάμε για εκλογές σημαντικότατες με σαφές πολιτικό στίγμα, γιατί η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της πολιτικής ζωής», υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής, εξηγώντας ότι πέρα από τις αυτοδιοικητικές προεκτάσεις του «Καλλικράτη», η εφαρμογή του ανατρέπει και την κακή λειτουργία του κράτους, αλλά ταυτόχρονα έχει επιδράσεις και στο πολιτικό σύστημα, «γιατί επιτέλους ο πολίτης βρίσκεται κοντά στο κέντρο των αποφάσεων». Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της χώρας υπάρχει κυβέρνηση σταθερή, «η πιο αποφασιστική και τολμηρή που υπήρξε».
Συμπλήρωσε δε ότι τα αποτελέσματά της αντανακλώνται τόσο στο τι λένε οι εταίροι της χώρας, όσο και στο τι κατανοεί ο ελληνικός λαός ως προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας και τις προοπτικές που δίνει.
«Οι συγκυβερνήσεις δεν μας αφορούν, δεν μας αφορά τίποτε άλλο από τη λαϊκή εντολή που έχουμε, για να μπορέσουμε να πάρουμε εκείνες τις τολμηρές αποφάσεις για να βγούμε από την κρίση και να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια κατάσταση», είπε ο κ. Πεταλωτής, κάνοντας λόγο για «παραφιλολογία» που δεν σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες, αλλά με τις διαθέσεις κάποιων άλλων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.