Μουσείο Τυπογραφείας

Αρνείται ανάμειξη ο Π. Δούκας

Αθήνα
Αρνείται ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρος Δούκας, την οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκδοση δομημένων ομολόγων, μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Οπως σημειώνει, «προσωπικά ως υφυπουργός Οικονομικών δεν είχα ουδεμία ανάμειξη στην όλη διαδικασία κατάρτισης των όρων της σύμβασης και έκδοσης των ομολόγων, όπως και όλοι οι προκάτοχοί μου, με εξαίρεση την περίπτωση των συμβάσεων με την Golman Sachs (2001), σκάνδαλο που επίμονα αρνείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξετάσει παρά την πρόσφατη ρητή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα εξετασθεί».
Ο ίδιος κάνει λόγο για απίθανες ανακρίβειες και συκοφαντίες που ακούστηκαν και γράφτηκαν και τονίζει: «Ειδικά σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά: Κανένας μάρτυρας και κανένας υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει καταθέσει πως εγώ τον επηρέασα καθ? οιονδήποτε τρόπο. Κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε πως εγώ είχα οιανδήποτε συμμετοχή ή ανάμειξη είτε στη διαδικασία έκδοσης του ομολόγου ή επιλογής της αναδόχου Τράπεζας. Δεν βρέθηκε καμία μα καμία ροή πολιτικού χρήματος που να με αφορά. Δεν βρέθηκε γιατί δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Δεν έχει υπάρξει καν καταγγελία ή υπαινιγμός. Δεν είχα καμία επαφή ούτε καν υπηρεσιακή με οποιονδήποτε επενδυτή ή ενδιαφερόμενο για την έκδοση του ομολόγου. Ούτε καν μου ζητήθηκε ραντεβού από έναν τέτοιο παράγοντα, που θα είχε δικαίωμα να το κάνει, έστω τυπικά, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις και καταθέσεις τους». Καταλήγοντας, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών σημειώνει:
«Πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Επιτροπή σας, ότι η μακρά έρευνα της Δικαιοσύνης δεν απέδωσε καμία ευθύνη σε κανένα στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών».
Ο Γ. Αλογοσκούφης
O Γιώργος Αλογοσκούφης, από την πλευρά του, στην κατάθεσή του, κάλυψε μεν τον Πέτρο Δούκα, όσον αφορά στις ποινικές ευθύνες για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, τον φωτογράφισε δε ως τον αποκλειστικά αρμόδιο για την έκδοσή τους.
“Η δικαιοσύνη δεν έχει εντοπίσει εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, διαφορετικά θα είχε στείλει την υπόθεση στη Βουλή”, δήλωσε στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην υπουργός Οικονομίας.
Σε υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή, ανέφερε ότι τα θέματα έκδοσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ανατέθηκαν από τον πρωθυπουργό, κατά πάγια τακτική, αποκλειστικά σε υφυπουργούς. Για τον λόγο αυτό, όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και πράξεις, εκδόθηκαν, επ? ονόματι πάντοτε του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, από τους αρμόδιους υφυπουργούς. Επομένως, ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσία είχα ή μπορούσα να ασκήσω».
Πρόσθεσε, πάντως, για τον Π. Δούκα ότι “δεν είχε και δεν θα μπορούσε να έχει ουδεμία αρμοδιότητα ή ανάμειξη στις αγοραπωλησίες στη δευτερογενή αγορά”.
Χαρακτήρισε συκοφαντίες και ανακρίβειες ότι τα Ταμεία ζημιώθηκαν από την αγορά των δομημένων, επειδή, όπως είπε, τα χρήματα επεστράφησαν στο ακέραιο.
O Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει τίποτα που να δημιουργεί υπόνοιες για ευθύνες είτε του υπουργού Απασχόλησης είτε του υπουργού Αμυνας είτε της Τράπεζας της Ελλάδος είτε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.