Μουσείο Τυπογραφείας

Απάντηση σε δημοσίευμα

«ΤΟ ΓΑΡ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ ΓΕΝΝΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ»
(ή άλλως, μια «προσήκουσα» απάντηση στην κ. Βουγιούκαλου )
Φαίνεται ότι ορισμένοι άνθρωποι, όταν για λόγους ανωτερότητας και ευπρέπειας δεν τους απαντάς στις λασπολογίες και στα αίσχη που διαδίδουν, νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίζουν το «γκαιμπελικό» έργο της δυσφήμησης χωρίς συνέπειες. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε η κ. Βουγιούκαλου, που στο περσινό της προσβλητικό άρθρο εναντίον των καθηγητών του Πολυτεχνείου και της Γεωπονικής Αθηνών, τους οποίους η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών κατέβασε στην επαρχία μας για να αρχίσει η επεξεργασία του Αναπτυξιακού Επιχειρησιακού Σχεδίου 2010-2015, δεν απαντήσαμε γιατί θεωρήσαμε ότι δεν άξιζε να ασχοληθούμε με μικρότητες.
Όμως, μετά το πρόσφατο άρθρο της κ. Βουγιούκαλου στον «Νέο Κήρυκα Χανίων», στα «Χανιώτικα Νέα» και τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», είναι υποχρέωσή μας να απαντήσουμε για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1) Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η κ. Βουγιούκαλου έχει διαβάσει καλά το πρόγραμμα της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ» και συμφωνεί σε όλα όσα γράφουμε για την ανάπτυξη των Σφακίων μέσα από την σύνδεση παραγωγής και αγροτοτουρισμού, για εναλλακτικό τουρισμό, για τοπικά δίκτυα κατανάλωσης κ.τ.λ. Είναι πράγματι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις ότι, ιδέες, προτάσεις και σχέδια που ακούστηκαν ιδιαίτερα στα Σφακιά μετά τις συζητήσεις που οργανώσαμε ως παράταξη τον τελευταίο χρόνο, έχουν την δύναμη να πείθουν ακόμη και υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του αντίπαλου συνδυασμού του κ. Χιωτάκη, όπως είναι η κ. Βουγιούκαλου. Ελπίζουμε, όταν με το καλό τυπωθεί το πρόγραμμα του συνδυασμού τους, η κ. Βουγιούκαλου να συμπεριλάβει τις θέσεις αυτές, γιατί τα απλούστατα γραπτά κείμενα μένουν (scripta manent).
2) Αν η κ. Βουγιούκαλου με την φράση «Θέλουμε έναν δήμαρχο με περιφερειακή συνείδηση και εξωστρέφεια» υπονοεί αυτό που υπογείως και αγωνιωδώς προβάλλει στην επαρχία μας, ότι δηλαδή «ο Πολάκης δεν είναι στο ίδιο κόμμα με τον Αρναουτάκη που θα βγει Περιφερειάρχης, άρα δεν θα τον βοηθήσει αν εκλεγεί δήμαρχος», ε, τί να κάνουμε, ας μείνει με την στεναχώρια. Κατά την ταπεινή μας γνώμη, μόνο οι άνθρωποι που δεν έχουν εξαρτήσεις από την κεντρική εξουσία και δεν εξοφλούν συναλλαγματικές οικονομικών δοσοληψιών, είναι σε θέση να «τοποθετήσουν τα Σφακιά σε πρωτεύουσα θέση στην περιφέρεια Κρήτης», όπως γράφει η κ. Βουγιούκαλου.
3) Είναι πραγματικά μικρόψυχο και αποτελεί απότοκο πανικού και απώλειας ψυχραιμίας, να αναφέρεται η κ. Βουγιούκαλου με τόσο απαξιωτικό τρόπο («καιροσκόποι», «τριτοκοσμική αντιμετώπιση») στην «Εβδομάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» που οργάνωσε με πρωτοβουλία μου η Ένωση Απανταχού Σφακιανών, σε συνεργασία με την κλινική «ΙΑΣΙΣ» Πειραιά το 2006 στα Σφακιά. Οι 1.250 Σφακιανοί που εξετάστηκαν, οι 5.500 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 35 γαστροσκοπήσεις ? κωλονοσκοπήσεις, τα 45 μικρά χειρουργεία, τα 50 υπέρηχα, τα 60 Triplex καρδιάς, τα οποία είναι ένα μικρό μέρος των όσων έγιναν τότε, είναι η καλύτερη απάντηση στον βόρβορο λάσπης που εκτοξεύει η κ. Βουγιούκαλου, τόσο προς την ομάδα των 33 ιατρών που κατέβηκε τότε, αλλά όσο και προς τους ίδιους τους Σφακιανούς, που κυριολεκτικά «αγκάλιασαν» αυτή την πρωτοβουλία. Όσον αφορά στο Νοσοκομειακό Σκάφος, το οποίο όντως η παράταξη που ανήκει η κ. Βουγιούκαλου αποπειράθηκε ?ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα- να παροπλίσει για ψηφοθηρικούς λόγους, ας δει την ευχαριστήρια επιστολή της κ. Πλυμάκη (που δημοσιεύθηκε στα «Χανιώτικα Νέα») προς τον Δήμο Σφακίων για την διάσωσή της φέτος από τον Άγιο Παύλο, ή ας ρωτήσει την γυναίκα με το έμφραγμα που μεταφέρθηκε πέρυσι από την Γαύδο με 6-7 μποφόρ (ήτοι, δύο μόνο περιπτώσεις, από τις συνολικά 35 που επενέβη σωτήρια το Σκάφος πέρυσι και φέτος).
Τελειώνοντας γι? αυτό το θέμα, και επειδή στο οικονομικό ζήτημα δεν ανεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας:
α) η «Εβδομάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» το 2006 κόστισε ? μαζί με τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που έγινε δωρεά στα αγροτικά ιατρεία Χώρας Σφακίων, Ανώπολης και Αγίας Ρουμέλης ? συνολικά 25.000 ?, τα οποία πληρώθηκαν ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΡΑΣ από την Ένωση Απανταχού Σφακιανών και την κλινική «ΙΑΣΙΣ». Ο Δήμος Σφακίων είχε αναλάβει, μετά από συμφωνία, την υποχρέωση της φιλοξενίας της ομάδας (33 άτομα συνολικά) δηλ. την διαμονή και το φαγητό. Όπως θα ξέρει η κ. Βουγιούκαλου, αυτό το κόστος ανήλθε σε περίπου 5.500 ?, το οποίο ο Δήμος Σφακίων «δέησε» να εξοφλήσει ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ήτοι το 2008.
β) Όσον αφορά το Σκάφος, η Ένωση Απανταχού Σφακιανών κάλυψε όχι μόνο ολόκληρη την αγορά και την μεταφορά του αλλά και τους 3 μισθούς των χειριστών του κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 2009, μετά την αθέτηση από πλευράς του Δήμου της υποχρέωσης να τους καλύψει. Ας μην ξαναμιλήσει λοιπόν η κ. Βουγιούκαλου για «σφετερισμό θεσμών», γιατί η αποδεικνύεται εναργέστατα ότι η υπόθεση αγγίζει τα όρια του παράλογου και του γελοίου συγχρόνως.
4) Εκεί όμως που η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τα πλαίσια μιας λογικής πολιτικής αντιπαράθεσης -έστω και έντονης-, είναι οι αναφορές της για «καπετανάτα», «μπαλωθιές», «σωβινισμούς» και «ψευτοτσαμπουκάδες». Ας μας απαντήσει λοιπόν ο «μιμητής του Γκαίμπελς» η κ. Βουγιούκαλου, ποιόν ακριβώς από τους 53 υποψήφιους που έχει ο συνδυασμός μας και έχουμε ανακοινώσει τόσον καιρό θεωρεί ότι ανήκει σ? αυτή την κατηγορία; Ποιός από τους 18 νέους ανθρώπους (με ηλικία μέχρι 35 χρονών) που αποτελούν την «πρεπειά» της επαρχίας μας και συμμετέχουν στον συνδυασμό μας, έχει δείξει τέτοια δείγματα γραφής στην εν γένει στάση του και την συμπεριφορά του; Η απάντηση εδώ είναι εύλογη και εύγλωττη: Είτε η κ. Βουγιούκαλου έχει τόσον καιρό να επισκεφτεί τα Σφακιά και δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει, είτε μόνο τέτοιους ανθρώπους γνωρίζει και συναγελάζεται από τα Σφακιά. Αυτό όμως είναι δικό της πρόβλημα και όχι της επαρχίας? (Αν δεν το πληροφορήθηκε η κ. Βουγιούκαλου, να την ενημερώσουμε ότι, το μοναδικό γλέντι που έγινε τον τελευταίο χρόνο στην επαρχία μας και δεν ρίχτηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ήταν η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας Σφακίων», που έγινε στις 8 Οκτωβρίου στον Καψοδάσο Σφακίων, και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 450 Σφακιανοί).
5) Τελευταίο, αλλά όχι σε σπουδαιότητα, σε σχέση με την κ. Βουγιούκαλου είναι το γεγονός ότι: αποτελεί «κοινό τόπο» σε όλους τους «παροικούντας την Ιερουσαλήμ», ότι η κ. Βουγιούκαλου, η οποία διατηρεί γραφείο δημοσίων σχέσεων και υπηρεσιών προβολής και διαφήμισης έχει λάβει από διάφορες δουλειές που έχει κάνει για τον Δήμο Σφακίων 100.000 ? περίπου και διεκδικεί δικαστικά και άλλες 15.000 ? για μια έκδοση που αρνήθηκε ΟΜOΦΩΝΑ να παραλάβει λόγω απαράδεκτης ποιότητας η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Σφακίων. (Σημειωτέον ότι μια παλαιότερη έκδοση που αφορούσε παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ αλλά ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ λόγω λαθών).
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», που θα έλεγε και ο αείμνηστος ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου, και αυτό εξηγεί το γιατί η κ. Βουγιούκαλου ξεπερνάει τόσο εύκολα το γεγονός ότι η «ανάπτυξη για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έχει φτάσει στα Σφακιά» και αιτιολογεί πλήρως την αγωνία της για το ποιος θα είναι Δήμαρχος Σφακίων τα επόμενα χρόνια.
Δυστυχώς για εσάς κ. Βουγιούκαλου, «τα ψέματα τελείωσαν». Τα Σφακιά ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΕΛΙΔΑ και γι? αυτό σας επιστρέφουμε συστημένους τους ειδεχθείς χαρακτηρισμούς περί «καιροσκοπισμού» και «ξένων κολλύβων», οι οποίοι μάλλον περιγράφουν την δική σας στάση και δράση τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την επαρχία Σφακίων. Αυτά κι από εμένα τέλος.

Υ.Γ.1) Η βαθειά προσωπική φιλία του πατέρα μου με τον θείο σας Γιάννη Βουγιούκαλο με απέτρεψε σε δύο προηγούμενες προκλήσεις να απαντήσω. Όμως το κακό τρίτωσε?
Υ.Γ. 2) Η υπογραφή «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΡΑ», που υποδηλώνει καταγωγή και αγάπη από και προς τον Καλλικράτη, δεν ταιριάζει ολωσδιόλου με την «ηχηρή» απουσία σας αφενός μεν από την εκδήλωση για την Υδροδότηση του Καλλικράτη τον Σεπτέμβριο, αφετέρου δε από την Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους εκτελεσθέντες τον Οκτώβριο του 1943 από τους Γερμανούς, η οποία έγινε στο χωριό μας την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, μετά από πολλά χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλικράτη. Προφανώς ο νεοσύστατος Σύλλογος δεν προνόησε για συνεργασία με «γραφείο δημοσίων σχέσεων»?

Πολάκης Παύλος,
υποψήφιος δήμαρχος Σφακίων,
πρόεδρος «Ένωσης Απανταχού Σφακιανών»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.