Μουσείο Τυπογραφείας

Προγράμματα υποψηφίων δημάρχων

Κύριε διευθυντά,
όσο πλησιάζει ο καιρός για να ψηφίσουμε για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, ξαναζούμε τις ίδιες σκηνές, όπου οι υποψήφιοι ξαναθυμούνται τους πολίτες και την καθημερινότητά τους, ασχολούνται έστω και θεωρητικά με τα προβλήματα της πόλης. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι συμπεριφέρονται όπως οι υποψήφιοι βουλευτές στις βουλευτικές εκλογές. Υποσχέσεις, μακροσκελή προγράμματα, σχέδια επί χάρτου κ.λπ. Επιλεκτικά βέβαια ξεχνούν αρκετά σημαντικά πράγματα και ελπίζουν ότι θα τα ξεχάσουμε και εμείς. Όσοι έχουν ασκήσει εξουσία είτε ως δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι είτε ως νομάρχες αλλά και ως βουλευτές, μας έχουν ξαναϋποσχεθεί, έχουν ξανα-τυπώσει προγράμματα τα οποία όμως δεν εφάρμοσαν. Επομένως ο πολίτης μπορεί και πρέπει να τους κρίνει από το έργο τους και όχι από τις υποσχέσεις που είναι πρόθυμοι για πολλοστή φορά να μας μοιράσουν. Ξεχνούν όμως ότι ο πολίτης ψηφοφόρος σε αυτήν την προεκλογική περίοδο ζει μια άλλη σκληρή πραγματικότητα αυτήν, του ΔΝΤ, η οποία τον υποχρεώνει να σκέφτεται? και να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Ήρθε η ώρα που πρέπει να επιμερισθούν κάποιες ευθύνες.
Ο πολίτης θυμάται τότε πού μας διαβεβαίωνε ο νυν δήμαρχος ότι η οχταετία είναι αρκετή για να πραγματοποιήσει το έργο του. Η οχταετία τελειώνει κ. δήμαρχε και από ό,τι φαίνεται δεν είστε διατεθειμένος να αποχωρήσετε και μας παραδίνετε την πόλη με ακόμα ποιο οξυμμένα προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την παλιά πόλη με το βενετσιάνικο λιμάνι και το κυκλοφοριακό. Ανατρέξτε στα προηγούμενα προγράμματά σας και διαπιστώσετε μόνος σας τι υλοποιήσατε από το πρόγραμμά σας. Πάντως σίγουρα δεν μας είχατε υποσχεθεί ότι το παρκάκι στην πλατεία Δικαστηρίων θα το εξαφανίσετε για να το μετατρέψετε σε χώρο για τραπεζοκαθίσματα. Δεν πιστεύαμε ότι σε αυτήν την πλατεία θα εξαφανισθούν τα πεύκα χωρίς καμιά διάθεση από πλευράς του Δήμου να αντικατασταθούν, δεν φαντασθήκαμε ποτέ ότι σε αυτήν την πλατεία δεν θα μπορεί να περπατήσει μια μητέρα με το καροτσάκι του μωρού της ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο σημερινός νομάρχης συμμετείχε ως αντιδήμαρχος στη διακυβέρνηση του Δήμου την πρώτη τετραετία. Οι ίδιοι παράγοντες που στήριξαν την υποψηφιότητά του για νομάρχη είναι αυτοί που στηρίζουν την υποψηφιότητά του και ως δήμαρχος. Ας θυμηθούμε ποιοι πανηγύριζαν για την εκλογή του και οι οποίοι μας διαβεβαίωναν ότι αυτοί τον έβγαλαν νομάρχη. Πέραν τούτου δεν νομίζω ότι το πρόγραμμα του υποψηφίου νομάρχη τότε έχει σχέση με το έργο που έχει παραχθεί τα 4 χρόνια από τη Νομαρχία.
Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κριθεί από το έργο του και κατά πόσον εφάρμοσε το πρόγραμμά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ασχολείται πρώτη φορά με αυτήν. Ασχολείται όμως πολλά χρόνια με την πολιτική, περίπου 20 χρόνια κυβερνητικός βουλευτής. Τον ακούω να κατακρίνει νομάρχη και δήμαρχο για έλλειψη έργου τα τελευταία χρόνια στην πόλη και στον Νομό? και καλά κάνει. Ως πολιτικός όμως κρίνεται και αυτός. Μετά από 20 χρόνια εξουσίας και με 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης η Κρήτη, το πράσινο νησί, δεν αξιώθηκε να έχει μια εθνική οδό όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο. Και όμως το έργο αυτό είναι ανταποδοτικό. Και μας λέει και ο κ. νομάρχης ότι ο ΒΟΑΚ μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ]. Καλά η Κρήτη εκτός του ότι πληρώνει φόρους, όπως οι υπόλοιποι Έλληνες, δεν είναι από τους πρώτους προορισμούς και επομένως συνεισφέρει αρκετά στην εθνική οικονομία με το τουριστικό συνάλλαγμα; Δεν εξακολουθεί να είναι ακόμα η πιο δυναμική περιοχή στην παραγωγή πρωίμων κηπευτικών; Σε έργα υποδομών λοιπόν τα Χανιά, η Κρήτη γενικά, υστερούν. Γι? αυτήν την υστέρηση μεγάλη ευθύνη φέρουν οι βουλευτές μας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ας δώσουμε την ευκαιρία λοιπόν σε νέο στελεχιακό δυναμικό να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα τα καταφέρει καλύτερα.
Σήφης Χιωτάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.