Μουσείο Τυπογραφείας

Αντικειμενικές αξίες – Μύθος και πραγματικότητa

Κύριε διευθυντά,

έχουμε συνηθίσει, το τελευταίο διάστημα, μέσα από ελεγχόμενο καταιγισμό, επικοινωνιακών εξαγγελιών, πολλά και σοβαρά θέματα, που ουσιαστικά αφορούν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, να τα περνάμε στο ντούκου.
Ετσι, έχω την αίσθηση, ότι έχουνε καταντήσει τον ελληνικό λαό, σάκο του μποξ, κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Μεταφορικά, επειδή τον σάκο του μποξ, οι εξασκούμενοι τον χρησιμοποιούνε για άσκηση μόνο, ενώ η εξουσία τον χρησιμοποιεί και για εξάσκηση, αλλά και για άσκηση.
Η άσκηση εξουσίας, όταν ασκείται χωρίς νομιμοποιητικό τρόπο, γίνεται ακόμα πιο βίαιη.
Περί αυτού πρόκειται σήμερα, αφού τι νομιμοποίηση μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που κυβερνά, με το 40% του ελληνικού λαού, με άλλες προεκλογικές υποσχέσεις, ακόμη και με διαφορετική πολιτική, από αυτήν που ανήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις!
Μια κυβέρνηση που έχει παραδόσει κυριολεκτικά την Ελλάδα, στους ξένους, θυμίζοντας τα πρώτα απελευθερωτικά χρόνια και τους ξένους συμβούλους του Οθωνα!
Μέσα σε όλα αυτά τα ωραία, ακούγεται σήμερα πολύ έντονα και συχνά η ανάγκη αύξησης των αντικειμενικών αξιών .
Στόχος -λένε- η εξοικονόμηση 400 εκ. ευρώ, για να εξυπηρετήσουμε τους δανειστές μας.
Πέραν από την ουτοπία της δυνατότητας είσπραξης αυτών των χρημάτων από τον βαρειά χειμαζόμενο ελληνικό λαό, θα πρέπει να αποδειχθεί-και αυτό θα κάνουμε με την παρούσα, το μέγεθος της εξαπάτησης από την ποθούμενη αυτή αυξηση!
Οι προηγούμενες αντικειμενικές αξίες είχανε ορισθεί και εφαρμόσθηκαν από 1-1-2006, την εποχή δηλαδη που οι αγοραίες αξίες, είχανε εκτιναχθεί στα ύψη.
Πανθομολογούμενη, για τους επαΐοντες, η άποψη ότι τότε οι αντικειμενικές αξίες είχανε πλησιάσει τις εμπορικές αξίες, στην πλειοψηφία των περιοχών εφαρμογής τους (σχέδια πόλεως και οικισμοί).
Η απόκλιση ήτανε στο 20% έως το 30%, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις (οικόπεδα εντός σχεδίου), είχανε φτάσει τις αγοραίες τιμές!
Σήμερα ποιος επαΐων, μπορεί να ισχυρισθεί βάσιμα, ότι οι αγοραίες τιμές δεν έχουνε υποστεί καθίζηση;
Επίσημες πηγές αναφέρουν, μέση πτώση τουλάχιστο 10% -ανά έτος, από το 2008 και εντεύθεν.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι αντί οι αντικειμενικές τιμές να φθάσουν τις αγοραίες τιμές, συνέβη, οι αγοραίες τιμές να διολισθήσουν και να γίνουνε ίσες και μικρότερες των αντικειμενικών!
Μάλιστα, αυτό το διάστημα της οικονομικής κρίσεως εννοούμε, οι κρατούντες ενσυνείδητα υπηρετούσαν με ενέργειές τους αυτή τη διολίσθηση, φορολογώντας με το παραπάνω τον κοσμάκη, χωρίς αυτός ο λαός να το καταλαβαίνει άμεσα!
Η εξαγγελία λοιπόν για τυχόν αύξηση, είναι συνειδητή φοροεισπρακτική απάτη, μιας ξεδιάντροπης εξουσίας που απευθύνεται σε έναν λαό, που από τα πολλά κτυπήματα, έχει κυριολεκτικά καταντήσει σάκος του μποξ!
Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι λεγόμενες αντικειμενικές τιμές, έχουνε μπει καλά στη φορολογική ζωή μας.
(ΕΤΑΚ, ΕΚΚΟ οικοδομής, απαλλοτριώσεις, προσκυρώσεις, αναλογισμοί, πραξεις εφαρμογής σε νέα σχέδια πόλεως, μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα κ.λπ.).
Η οικοδομή, από την οποία τροφοδοτούνται τόσα επαγγέλματα και βρίσκεται σε βαθειά κρίση, με πιθανή αύξηση των Α.Α., θα ενταφιασθεί, με απόλυτη ευθύνη των κυβερνώντων, οδηγώντας τον λαό σε πλήρη οικονομική και όχι μόνο κατάρρευση!
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει απόλυτη ενημέρωση, για τις επιπτώσεις από τα παραπάνω.
Πρέπει, όμως να υπάρξει, για ένα  τόσο σοβαρό ζήτημα, ξεκάθαρη τοποθέτηση, όλων των εμπλεκομένων Φορέων.
Ακόμη ζητείται καθαρή τοποθέτηση για το ζήτημα αυτό, από όλους τους υποψήφιους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένταξη στα προεκλογικά τους προγράμματα, ξεκάθαρων θέσεων, για το θέμα αυτό.
Δημήτρης Καλογεράκης,
τοπογράφος μηχανικός,
επρόσωπος του ΤΕΕ/Δυτ. Κρήτης
στην Επιτροπή του Ν. 1249/82

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.