Μουσείο Τυπογραφείας

Παράταση εργασιών Εξεταστικής για τη Siemens

Αθήνα
Την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και μεμονωμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πρόταση του Σήφη Βαλυράκη για παράταση κατά ενάμισι μήνα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens. Αποφασίστηκε, τελικώς, ότι θα παραταθούν τουλάχιστον ως τις 20 Οκτωβρίου.
Την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πρόταση του Σήφη Βαλυράκη για παράταση κατά ενάμιση μήνα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Αποφασίστηκε, τελικώς, ότι θα παραταθούν τουλάχιστον ως τις 20 Οκτωβρίου.
Βουλευτές των μικρότερων κομμάτων συνέδεσαν την πρόταση του προέδρου της επιτροπής με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι υπηρετεί σκοπιμότητα, ώστε το πόρισμα να μη συμπέσει με τις εκλογές.
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, επέμεινε ότι θα πρέπει να εξεταστούν σημαντικά κεφάλαια της υπόθεσης, που αφορούν στις προμήθειες των νοσοκομείων και στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αντιδράσεις υπήρξαν σχετικά και με την πρόταση να εξουσιοδοτηθεί ο εφέτης ανακριτής, Γ. Χριστοδούλου, προκειμένου να προετοιμάσει, όταν μεταβεί στη Γερμανία, το ταξίδι των μελών της Εξεταστικής που θα πάρουν καταθέσεις από τους κ. Χριστοφοράκο, Σίκατσεκ και Κούτσενρόιτερ. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν θα πρέπει να εμπλακεί στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Ελεύθερος με εγγύηση
ο κουμπάρος
του Τ. Μαντέλη
Στο μεταξύ, ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του, ενώπιον του εφέτη ανακριτή της υπόθεσης της Siemens Γ. Φιοράκη, ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης.
Η κατηγορία που βαρύνει τον κ. Τσουγκράνη αφορά το αδίκημα της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και σχετίζεται με τον τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα «Α. Rocos» σε ελβετική τράπεζα στον οποίο εμβάστηκαν από τη Siemens χρήματα για τον κ. Μαντέλη.
Ο κατηγορούμενος, τόσο στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όσο και σε υπόμνημά του στον ανακριτή, παραδέχεται ότι για να εξυπηρετήσει τον κουμπάρο του άνοιξε το 1998 τον επίμαχο λογαριασμό, αλλά τονίζει πως δεν γνώριζε και ούτε ποτέ σκέφτηκε ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.
«Η συμμετοχή του στην υπόθεση ήταν άδολη και φιλική» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της απολογίας, ο συνήγορος του κ. Τσουγκράνη, Ηλίας Αναγνωστόπουλος.
Ενόχληση δικαστικών
Την ίδια ώρα αποδοκιμάζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τις δηλώσεις του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, Σήφη Βαλυράκη, σύμφωνα με τις οποίες «τυχόν άρνηση ποινικής δίωξης κατά Βουρλούμη αποτελεί ύβρι κατά της Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού».
´Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εκφράζει, ομόφωνα, την έντονη δυσαρέσκειά της, διότι ο κ. Βαλυράκης φαίνεται να αγνοεί τους συνταγματικά κατοχυρωμένους διακριτούς ρόλους των φορέων των λειτουργιών του Κράτους, εμφανίζοντας τον εαυτό του τιμητή της Δικαιοσύνης, της οποίας την ανεξαρτησία αμφισβητεί με τη συγκεκριμένη δήλωσή του´, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.