Μουσείο Τυπογραφείας

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010

Βρυξέλλες
Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 4 δισ. ευρώ επιπλέον το 2010, ώστε να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ, τονίζει η Κομισιόν.
«Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα μοιάζουν προς το παρόν επαρκή ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 […] υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος των δαπανών παραμείνει πολύ αυστηρός οδηγώντας σε συνολικές κρατικές δαπάνες 4 δισ. ευρώ κάτω από τα σχέδια, ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων», είπε η Κομισιόν χθες Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, η Κομισιόν επισήμανε ότι καθώς εντείνεται η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αναμενόμενη ανάκαμψη ίσως να μην αρκεί για να ικανοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν τον Μάιο για τα κρατικά έσοδα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφά, είπε ότι η μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ είναι ένας «κινούμενος στόχος», καθώς εάν αποδειχθούν υψηλότερα τα έσοδα ή η μείωση των δαπανών, το ποσό των 4 δισ. θα μειωθεί αναλόγως.
«Δεδομένου ότι τα προγραμματισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν καταλλήλως και εγκαίρως, και δεδομένου ότι το σενάριο στα μακροοικονομικά εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι διαθέσιμες προβλέψεις δείχνουν ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης και το πλαφόν για το χρέος το 2011-2014, με διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2014, είναι εφικτά», είπε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Επιβεβαιώθηκε η υστέρηση στα έσοδα
Στο μεταξύ, την υστέρηση εσόδων στο επτάμηνο επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν ο ετήσιος στόχος ήταν 13,7%.
Εάν η κατάσταση δεν αναστραφεί το επόμενο δίμηνο είναι βέβαιο, όπως επισημάνθηκε χθες από τον Όλι Ρεν, έρχονται “διορθωτικά μέτρα”.
Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να “ισορροπεί” από την πολύ μεγάλη περικοπή δαπανών που βασίστηκε σε περικοπή επιδομάτων, μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.
Οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 10% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 5,5%.
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 13,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.
Έτσι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.100 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 39,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Δεν θα περικοπεί το ΕΚΑΣ

Αθήνα
Αρνείται το υπουργείο Εργασίας ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα οδηγήσουν στη μείωση των αριθμών των δικαιούχων. Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι αντιθέτως ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά οκτώ έως δέκα χιλιάδες.
Η ανακοίνωση:
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περικοπή του ΕΚΑΣ, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Αντίθετα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται, αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για το σύνολο των ταμείων. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια είναι προσαυξημένα κατά 4% (ατομικό, οικογενειακό εισόδημα και εισόδημα από συντάξεις).
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν καλύπτουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι που για πρώτη φορά γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος.
Σε κάθε περίπτωση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2010 θα είναι περισσότεροι από τους δικαιούχους του 2009 κατά 8 – 10 χιλιάδες.

ΕΩΣ ΑΡΧΕΣ 2011
Μέτρα στήριξης τραπεζών

Βρυξέλλες
Στις αρχές του 2011 θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Άξελ Βέμπερ σε συνέντευξη του στο Μπλουμπεργκ.
“Οι συζητήσεις για την απόσυρση των μέτρων πιστεύω θα ενταθούν στο πρώτο τρίμηνο” τόνισε ο Βέμπερ ξεκαθαρίζοντας πως αργά η γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες ομαλοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε τονίσει ότι τα μέτρα στήριξης των τραπεζών θα συνεχιστούν μέχρι τις 12 Οκτώβρη χωρίς να δώσει κάποια περαιτέρω ένδειξη.
Όσον αφορά στα επιτόκια της ΕΚΤ, ο Βέμπερ ανέφερε πως δεν αναμένεται αύξηση τους για την ώρα καθώς το μέγεθος του πληθωρισμού δεν εγείρει ανησυχίες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.