Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ MOODY’S
Αποσύρθηκε αξιολόγηση για την Τράπεζα της Ελλάδος

Αθήνα
Η Moody’s Investors Service είπε χθες Πέμπτη ότι διόρθωσε και απέσυρε την αξιολόγηση ομολόγων σε ξένο νόμισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η κεντρική τράπεζα δεν θα εκδίδει ομόλογα σε συνεχή βάση.
«Λόγω διοικητικού λάθους, οι αξιολογήσεις της ΤτΕ εκ παραδρομής εξαιρέθηκαν από αρκετές αξιολογήσεις που σχετίζονται με την Ελληνική Δημοκρατία […] Εκ του νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την ευθύνη των πληρωμών των ομολόγων που δεν έχουν ακόμη λήξει», είπε η Moody’s, σύμφωνα με το Reuters.
H Moody’s ανέφερε ότι μείωσε τη σύστασή της για την ΤτΕ σε Ba1 από A2 με προοπτικές σταθερές, σε εναρμόνιση με την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε ξένο νόμισμα.
Ο οίκος είπε ότι η τελευταία αναθεώρηση της αξιολόγησης της ΤτΕ θα έπρεπε να είχε γίνει στις 14 Ιουνίου, όταν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα κατά τέσσερις βαθμίδες σε «junk» από Α3 σε Βα1).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητεί ο ΣΜΕΧΑ

Αθήνα
Επείγουσα παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφορικά με το θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών, ζητεί ο ΣΜΕΧΑ με υπόμνημά του το οποίο κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών, Οικονομίας και τον γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων.
Ο ΣΜΕΧΑ κάνει λόγο για «σοβαρότατο και κατεπείγον ζήτημα εφαρμογής των κανόνων του υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού στις αγορές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».
Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα του «Βήματος» (17/8/2010), σύμφωνα με το οποίο πληροφορίες φέρουν τις Morgan Stanley, Lazard, HSBC, Deutsche Bank, Credit Suisse και First Boston να συγκαταλέγονται στην λίστα των υποψηφίων συμβούλων για την αποτίμηση των ΑΤΕ, ΤΤ, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής.
Με αφορμή τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο ΣΜΕΧΑ τονίζει ότι η επιλογή συμβούλων θα πρέπει να γίνει με διαγωνισμό και όχι απευθείας ανάθεση.
Ο ΣΜΕΧΑ σημειώνει ακόμα ότι «εν προκειμένω, είναι σαφές ότι, όσον αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτίμησης, η επιλογή των συμβούλων πάσχει από αδιαφάνεια και αυθαιρεσία. Εξ’ ου και τίθεται ζήτημα παράβασης των βασικών αρχών του κοινοτικού δικαίου, των ειδικότερων κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων και κυρίως των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού».

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Αύξηση νέων παραγγελιών
στη βιομηχανία
Αθήνα
Αύξηση της τάξεως του 1,9% σημείωσαν οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία τον Ιούνιο, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε κατά 6,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, οι νέες παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 33,8%.
Ειδικότερα, η αύξηση του γενικού δείκτη νέων παραγγελιών (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) οφείλεται στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 27,4%, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς υποχώρησε κατά 11,4%. Στο 12μηνο Ιούλιος 2009 – Ιούνιος 2010, μειώθηκαν κατά 10,8%, έναντι πτώσης 19,9% που είχε σημειωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων 12μηνων.
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, η αύξηση κατά 6,1% οφείλεται στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 1,1% και στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 6,1%.
Ο τζίρος στην ελληνική αγορά σημείωσε πτώση 1,6%. Στον αντίποδα, ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς ενισχύθηκε κατά 27,1%.
Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008 ο τζίρος είχε υποχωρήσει κατά 26,9%.
Στο 12μηνο Ιούλιος 2009 – Ιούνιος 2010, ο τζίρος εμφάνισε πτώση 7,5% έναντι 13,7% που είχε σημειωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων 12μηνων.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Απώλειες 120 εκατ. ευρώ
στην αγορά ασφαλειών ζωής
Αθήνα
Πάνω από 120 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχασε τα δυο τελευταία χρόνια η αγορά ασφαλειών ζωής στη χώρα μας με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων εξαμήνων 2008, 2009 και 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Επιτροπή Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι προτίμησαν να εξαγοράσουν τα συμβόλαια τους.
Η αγορά εκτιμά ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί για το σύνολο του τρέχοντος έτους τότε η παραγωγή ασφαλίστρων θα πέσει κάτω από τα 2,4 δισ. ευρώ και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007.
Οι αποζημιώσεις λόγω εξαγορών ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 στα 363.310.759,27 ευρώ έναντι 329.279.630,07 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009, ήταν αυξημένες δηλαδή κατά 10,3%.
Ο  αριθμός των συμβολαίων μειώθηκε κατά 180.000 περίπου στα 2.477.079 έναντι 2.660.627 το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Η παραγωγή του κλάδου ζωής ανήλθε στα 1.195,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 έναντι 1.228,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 και 1.321,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Πάνω από τα 75 δολάρια
το πετρέλαιο

Λίγο πάνω από τα 75,30 δολάρια διαμορφώθηκε χθες Πέμπτη η τιμή του αργού πετρελαίου, ενώ προχθές Τετάρτη διολίσθησε κάτω από τα 74 δολάρια, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε μετά την ανακοίνωση της μείωσης των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων.
Στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρούσε κατά 9 σεντς στα 75,33 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρούσε κατά 6 σεντς στα 76,41 δολάρια.
Προχθές Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού έφτασε να υποχωρεί στα 73,83 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουλίου, για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειες μετά την ανακοίνωση για τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα.
Αίτηση δημόσιας εγγραφής
από την General Motors

Αίτηση δημόσιας εγγραφής-μαμούθ κατέθεσε προχθές Τετάρτη η General Motors, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει την οικονομική βοήθεια που έχει πάρει από την αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg, στην αίτηση δεν αναφέρεται ο αριθμός των μετοχών ή το ποσό που θέλει να αντλήσει η κάποτε μεγαλύτερη, παγκοσμίως, αυτοκινητοβιομηχανία.
Η εισαγωγή των μετοχών, ένα χρόνο μετά τη χρεοκοπία της GM και το πακέτο διάσωσης που ακολούθησε από την αμερικανική κυβέρνηση, θα γίνει στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τορόντο, αργότερα εντός του 2010 (πιθανότατα το Νοέμβριο).

H Intel αγοράζει
τη McAfee

Ο γίγαντας της βιομηχανίας ημιαγωγών Intel ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει τη μεγάλη εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών McAfee -γνωστής από το αντι-ιικό λογισμικό της- για 7,68 δισ. δολάρια. Στην ανακοίνωσή της, η Intel επισημαίνει ότι η ασφάλεια παίζει σήμερα κρίσιμο ρόλο, καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα, συνδέονται στο Διαδίκτυο. H συμφωνία εξαγοράς έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, εκκρεμεί όμως η έγκριση από τους μετόχους της McAfee και από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
Η Intel θα πληρώσει 38 δολάρια για κάθε μετοχή της McAfee, ποσό 60% υψηλότερο από την πραγματική τιμή της μετοχής την Τετάρτη.
Η McAfee είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας υπολογιστών με κέρδη που ανήλθαν το 2009 στα 2 δισ. δολάρια. Και οι δύο εταιρείες έχουν έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.

Κρατική αρωγή για
οικογένειες Ιταλών

Με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι η ιταλική κυβέρνηση ενεργοποίησε το Κρατικό Ταμείο Αλληλεγγύης για οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις στεγαστικών δανείων. Το συγκεκριμένο Κρατικό Ταμείο Αλληλεγγύης διαθέτει συνολικά 20  εκατομμύρια ευρώ και επιτρέπει το «πάγωμα» των δανείων για συνολικό διάστημα 18 μηνών.
Το ιταλικό δημόσιο ουσιαστικά θα καταβάλλει στους συμβολαιογράφους και στις τράπεζες τα χρήματα που αντιστοιχούν στο κόστος των διαφόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να επιτευχθεί η προσωρινή διακοπή της καταβολής του δανείου.

ΤΟ Α?΄ΕΞΑΜΗΝΟ
Ζημίες 32,6 εκατ. ευρω κατέγραψε η Aegean
Αθήνα
Ζημίες ύψους 32,6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο η Aegean, έναντι κερδών 13,4 εκατ. ευρώ το 2009. Το καθαρό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου, σημειώνει η εταιρεία, έχει επιβαρυνθεί από φόρους ύψους 6,6 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με την έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης.
Αν και η επιβατική κίνηση έμεινε στα ίδια επίπεδα, ωστόσο σημειώθηκε κάμψη πωλήσεων 3% το α’ εξάμηνο.
Ειδικότερα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 267,4 εκατ. ευρώ. Η επιβατική κίνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος με την εταιρία να μεταφέρει συνολικά 2,9 εκατομμύρια επιβάτες.
Στο δίκτυο εσωτερικού η Aegean μετέφερε 1,5 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας μείωση 11% σε σχέση με το 2009, ενώ στο δίκτυο εξωτερικού μεταφέρθηκαν 1,4 εκατομμύρια επιβάτες, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση ύψους 18%, κυρίως λόγω της προσθήκης νέων δρομολογίων από τα τέλη του 2009.
Παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, καθώς και την αύξηση της συμμετοχής του δικτύου εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσίασαν κάμψη, απόρροια των σημαντικών πιέσεων στο μέσο έσοδο ανά πτήση που ασκούνται λόγω της οικονομικής κρίσης, κυρίως σε ότι αφορά την ζήτηση από την Ελλάδα, εξηγεί η εταιρεία.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι παρουσιάζονται συνθήκες πλεονάζουσας χωρητικότητας σε αρκετά δρομολόγια όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, που εν μέσω ενός περιβάλλοντος ύφεσης, επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας. Επιπρόσθετα, εξωγενείς παράγοντες όπως η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είχαν αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρίας.
Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έχουν εμφανώς επηρεαστεί από την πρωτοφανή αρνητική οικονομική συγκυρία της χώρας μας. Προχωρούμε άμεσα στις προσαρμογές δικτύου και κόστους που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση των αντοχών της εταιρίας απέναντι στην κρίση. Παράλληλα, δουλεύουμε για την αξιοποίηση και ολοκλήρωση των στρατηγικών επιλογών που έχουν γίνει και που διασφαλίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρίας, όπως η ένταξή μας στην Star Alliance και η συμφωνία με την Marfin Investment Group/OA»

Πτωτικό κλίμα

Το πτωτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές που διαμόρφωσαν τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Επανήλθαν οι πωλητές στις τραπεζικές μετοχές, ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε υποτονικό κλίμα.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.647,89 μονάδες σημειώνοντας πτώση 16,61 μονάδων, ή σε ποσοστό 1%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 803,60 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,33%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.914,70 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,87%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 331,39 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,14%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.827,92 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,25%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.136,91 μονάδες, με πτώση 1,27%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της MIG(-6,84%), της Alpha Bank(-3,39%), της Τιτάν (-3,57%), της Eurobank(-2,96%), της Πειραιώς(-2,32%), ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σε ποσοστό 1,50%.
Αντιθέτως με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές της Κύπρου (+1,47%), του ΟΠΑΠ(+0,86%), της Coca Cola(+0,44%) και των ΕΛΠΕ(+0,32%).
Aπό το σύνολο των μετοχών 68 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 98 πτωτικά και 46 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές :Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης +19,57%, Ευρωσυμμετοχές +10,00%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +10,00% και Νεώριο +9,88%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τεχνικές Εκδόσεις -20,00%, Τηλέτυπος -8,82%, Νάκας -8,16% και Ακρίτας -7,79%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 52,138 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Alpha Bank με 1.648.919 τεμάχια, MIG με 1.530.986, Εθνική με 880.791 και Κύπρου με 706.334 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών:Alpha Bank με 9,592 εκατ. ευρώ, Εθνική με 9,379, ΟΠΑΠ με 4,146 και Πειραιώς με 3,054 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 63,776 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα