Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αθήνα
“Κατακτήσαμε τους πρώτους στόχους που είχαμε θέσει» τόνισε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας, προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου.
«Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα όποια προβλήματα. Δημιουργούνται συνθήκες για έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία. Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο» είπε από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος, πριν ξεκινήσει η συνεργασία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, παρευρέθη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «θα αποδώσουν καρπούς».
Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ως μικρή και συγκυριακή την υστέρηση στα έσοδα, ύψους 800 εκατ. ευρώ, και πιστεύουν ότι δεν θα συνεχιστεί, ενώ προσθέτουν ότι το κράτος αναμένει εισπράξεις από το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ και τα φυσικά πρόσωπα, στην εκκαθάριση των οποίων σημειώνεται μια μικρή καθυστέρηση.
Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας και εκτιμούν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πακέτο, οι κύκλοι αυτοί αναφέρουν πως τα περιθώρια είναι γνωστά, προσθέτουν δε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 100 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης για στοχευμένες δράσεις και ρίχνοντας το βάρος στον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών σημειώνουν χαρακτηριστικά πως το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτά που δίνεις, τα οποία είναι πολλά.
Αναφορικά με τις τράπεζες, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως αυτές εξήλθαν με καλά αποτελέσματα από το πρόσφατο στρες-τεστ και θεωρούν ότι εξίσου καλά θα είναι και τα αποτελέσματα του επόμενου τεστ.
Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το κράτος θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που επιθυμεί η ΑΤΕ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ύψος του ποσοστού αυτής της συμμετοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.