Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Στα 4,6 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης
Βρυξέλλες
Καλά νέα για το εξωτερικό έλλειμμα της ευρωζώνης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον Ιούνιο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των κρατών της ευρωζώνης (εμπόριο, υπηρεσίες και ροές κεφαλαίων) περιορίστηκε σε μόλις 4,6 δισ. ευρώ. Πλεονασματικό ήταν το εμπορικό ισοζύγιο (2,6 δισ. ευρώ) όπως και το ισοζύγιο υπηρεσιών.
Αντιθέτως, έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ καταγράφηκε στις ροές κεφαλαίων και ακόμη 1,6 δισ. ευρώ στο λογαριασμό εισοδημάτων.
Σε δωδεκάμηνη βάση, από τον Ιούνιο του 2009 έως  φέτος το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 45,1 δισ. ευρώ δηλαδή στο 0,5% του ΑΕΠ περίπου της κρατών της ευρωζώνης, ποσό αμελητέο συγκριτικά με τις ελληνικές επιδόσεις.
Στην χώρα μας, παρά την ύφεση που περιορίζει τις εισαγωγές το έλλειμμα αναμένεται στο 8% του ΑΕΠ περίπου και αποτελεί κατά την τρόικα καθρέφτη της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και αιτία των προβλημάτων που σήμερα μαστίζουν την χώρα.

ΚΑΙ ΤΟ 2011
«Βαθιά» ύφεση βλέπει ο Economist
Λονδίνο
Εκτόξευση της ανεργίας, ύφεση που θα φθάσει το 4,8% και δραματική μείωση των κρατικών εσόδων «βλέπουν» οι αναλυτές του Economist για την Ελλάδα. Οι προβλέψεις είναι πιο δυσοίωνες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες η μείωση του ΑΕΠ θα «κλείδωνε» για φέτος στο 4%.
Αναφερόμενο στην ανεργία, το Economist σχολιάζει το υψηλό ποσοστό του 11,7% κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και κάνει λόγο για εφιαλτικά σενάρια με την ανεργία να αγγίζει το 20% έως το τέλος του 2011.
Επισημαίνεται, επίσης, πως η φετινή χρονιά υπήρξε πολύ δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς αναμένεται η μείωση των εσόδων να κυμανθεί γύρω στο 10%.
Το οικονομικό περιοδικό, τέλος, “στέκεται” και στο επίμαχο ζήτημα του πληθωρισμού, εκτιμώντας πως για το 2010 θα “κλείσει” στο 3,9%.
Χαρακτηριστικά, μάλιστα, σημειώνεται πως “μόλις οι Έλληνες επιστρέψουν από τις παραλίες στις εργασίες τους το Σεπτέμβριο, θα νιώσουν τον πραγματικό πόνο από τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση”

ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Επέκταση της επιδότησης
εισφορών για εργαζόμενους
Αθήνα
Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχιακά εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία ζητά από τον πρωθυπουργό η πανελλήνια ομοσπονδία του κλάδου, η οποία έστειλε για το θέμα επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, στον διοικητή του ΟΑΕΔ και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
“Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως παρ? ότι γίνονται ικανοποιητικές προσπάθειες από την κυβέρνηση για την βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων η οποία αποδίδει, δεν έχουν παρθεί αντίστοιχα μέτρα και για τις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ακριβώς τις ίδιες δυσκολίες”, αναφέρει σε αυτή η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).
Όπως τονίζει, από το μέτρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών εξαιρούνται εργαζόμενοι-εποχιακά άνεργοι στα τουριστικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται σε τουριστικά λεωφορεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον τουρισμό.

ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Αύξηση τουριστών
στη Μαύρη Θάλασσα
Σόφια
Αύξηση περίπου 10% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (έως τώρα)του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων της πόλης Νέσεμπαρ (Μεσημβρία), Έλενα Ιβάνοβα.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων “Novinite”, η κα Ιβάνοβα, επισήμανε ότι, το γεγονός αυτό οφείλεται στις καλές τιμές που προσφέρουν τα βουλγαρικά τουριστικά θέρετρα.
Σύμφωνα με την ίδια, σε αρκετές περιοχές υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία, ακόμη κι έως τα τέλη Αυγούστου.
Στοιχεία από τις ενώσεις των Βουλγάρων ξενοδόχων δείχνουν ότι, υπάρχει αύξηση στον αριθμό των τουριστών που προέρχονται από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τις χώρες της Βαλτικής.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι το γεγονός της απαλλαγής θεώρησης εισόδου στη Βουλγαρία για τους πολίτες της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, οδήγησε σε αύξηση των τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ
Νέο Διοικητικό
Συμβούλιο ΚΑΠΕ
Αθήνα
Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με πρόεδρο τον κ. Μάνθο Σανταμούρη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών – Φυσικό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει τριετή θητεία, αντιπρόεδρος ανέλαβε ο κ. Αθανάσιος Στούμπος, χημικός μηχανικός και μέλη οι: Έλενα Δασκαλάκη, φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος, Γαριφαλιά Γιδάκου, χημικός μηχανικός, Ιωάννης Τσιπουρίδης επίσης χημικός μηχανικός, ο Φωκίων Δεληγιάννης μηχανολόγος μηχανικός και ο Αγαπητός Μπιζάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΠΕ αποτελεί τον εθνικό φορέα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, της ορθολογικής χρήσης και της εξοικονόμησης ενέργειας και δραστηριοποιείται δυναμικά, στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων υλοποιεί καινοτόμα έργα και σημαντικές δράσεις για τη διάδοση και εδραίωση των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.

20% της Stopanska
Banka απέκτησε
η Εθνική
Επιπλέον ποσοστό περίπου 20% της θυγατρικής της στην ΠΓΔΜ, Stopanska Banka, έναντι ποσού 35 εκατ. ευρώ, απέκτησε χθες Τρίτη η Εθνική Τράπεζα. Η απόκτηση του 20% έγινε μέσω δύο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο των Σκοπίων.
Η Εθνική Τράπεζα κατείχε, μέχρι σήμερα, το 75% της Stopanska Banka και με τη σημερινή αγορά το ποσοστό της στη μεγαλύτερη τράπεζα της ΠΓΔΜ φθάνει, πλέον, στο 95%.
Το ποσοστό 20% αντιστοιχεί σε μεταβιβάσεις των μετοχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του IFC (επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας) στην Stopanska Banka. Η Stopanska Banka είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΠΓΔΜ, τόσο σε ενεργητικό όσο και σε αριθμό υποκαταστημάτων.

Πτώση εμπιστοσύνης
των επενδυτών
στη Γερμανία
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνέχισε να μειώνεται τον Αύγουστο στη Γερμανία, παρά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη.
Ο δείκτης, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας ZEW, μειώθηκε κατά 7,2 μονάδες στις 14 μονάδες, έπειτα από μια παρόμοια πτώση τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα κινείτο ανοδικά. Η πτώση του δείκτη υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου δεν μπορεί να διατηρηθεί, σύμφωνα με το ZEW.
Ο δείκτης είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων ετών πριν από περίπου ένα χρόνο, ανεβαίνοντας στις 57,7 μονάδες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Διευκρινήσεις
για τα κέρδη
της Finansbank
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την κερδοφορία της θυγατρικής της, Finansbank η Εθνική Τράπεζα διευκρινίζει ότι η Finansbank δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το Α’ 6μηνο 2010 σύμφωνα με τα Τουρκικά Λογιστικά Πρότυπα. Τα κέρδη για το Α’ 6μηνο 2010 διαμορφώθηκαν σε 344 εκατ. τουρκικές λίρες αυξημένα κατά 1% έναντι του 2009 (340 εκατ. τουρκικές λίρες εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση της Finansbank Malta στην ΕΤΕ).
Ειδικότερα τα κέρδη του Β’ 3μήνου 2010 διαμορφώθηκαν σε 199 εκατ. τουρκικές λίρες, αυξημένα κατά 37% έναντι του Α’ 3μήνου 2010 (145 εκατ. τουρκικές λίρες).
Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του Α’ 6μήνου 2010 στις 27.8.2010, όπου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του Ομίλου της Finansbank σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
Στα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να απεικονιστεί η αυξητική τάση των αποτελεσμάτων του Ομίλου της Finansbank έναντι του 2009.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΕΤ
Αιτίες απόκλισης επιτοκίων Ελλάδας – ευρωζώνης

Αθήνα

Η απόκλιση που σε ορισμένες κατηγορίες τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών-παρότι συρρικνούμενη-εξακολουθεί να παρατηρείται στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης, οφείλεται κυρίως στους διαρθρωτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν διαφορετικές συνθήκες ζήτησης και προσφοράς.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με θέμα «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2009»  προσδοκώμενη σύγκλιση θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα και την έκταση άμβλυνσης των αιτίων στα οποία αυτή αποδίδεται.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην μελέτη της ΕΕΤ:
– Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είχε μεν τα τελευταία χρόνια βελτιωθεί, αλλά παρέμενε χαμηλότερη από τα περισσότερα κράτη μέλη της ευρωζώνης, κυρίως λόγω του σχετικά υψηλού δημοσίου χρέους. Η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αποτυπώνεται, με ιδιαίτερη έμφαση από τις αρχές του 2009, στη διαφορά απόδοσης μεταξύ των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού έναντι του Γερμανικού Δημοσίου που όμως, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2009, εμφάνισε τάσεις αναστροφής οι οποίες άρχισαν να επιδεινώνονται εκ νέου από το Νοέμβριο . Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο παράγοντας αυτός περιορίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και αυξάνει το περιθώριο επιτοκίου με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες αντλούν δανειακά κεφάλαια από την διατραπεζική αγορά και τις διεθνείς χρηματαγορές με την έκδοση ομολογιακών τίτλων.
– O μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα, μετρούμενος με βάση το γενικό Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), παραμένει από τους υψηλότερους, αν όχι ο υψηλότερος, της ευρωζώνης. Το 2009 η απόκλιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το αντίστοιχο μέγεθος στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο ήταν μια (1) ποσοστιαία μονάδα (1,3% έναντι 0,3% αντίστοιχα),  παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με το 2008 (4,2% έναντι 3,2% αντίστοιχα). Η τάση απόκλισης του πληθωρισμού μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, διευρύνθηκε, προσεγγίζοντας τις δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010 (3,9% έναντι 1,4% αντίστοιχα).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ανάκαμψη
Ανάκαμψη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αιχμή το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.678,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 45,90 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,81%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.688,66 μονάδες, όταν κατέγραφε κέρδη έως και 3,46%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 823,60 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,68%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.941,06 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 1,45%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 334,17 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,53%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.870,49 μονάδες, με κέρδη σε ποσοστό 3,42%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.187,18 μονάδες, με άνοδο 3,42%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank(+7,93%), της Eurobank(+7,41%), της MIG(+6,36%), της Βιοχάλκο (+6,14%), της Atebank(+5,41%) και της Εθνικής (+4,35%). Αντιθέτως πτωτικά κινήθηκε μόνο η μετοχή της Coca Cola(-1,09%).Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Επιχειρήσεις Παρνασσός +17,78%, Ικτίνος +15,52%, Αttica Bank+12,10% και Ευρωσυμμετοχές +11,11%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΝΕΛ -16,67%, Γιουρομπρόκερς -9,88%, Τζιρακιάν Προφίλ(κ) -9,76% και Alsinco -9,72%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 78,922 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Alpha Bank με 2.084.194 τεμάχια, Εθνική με 1.860.988, Πειραιώς με 1.700.913 και Eurobank με 1.025.878 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 19,783 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 12,065, Πειραιώς με 8,037 και Eurobank με 5,835 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 65,147 δισ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.