ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο 1% επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της ευρωζώνης
Βερολίνο
Τη μεγαλύτερη αύξηση από την Επανένωση της χώρας σημείωσε το γερμανικό ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή, το ποσοστό ανάπτυξης κινήθηκε στο 2,2%. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 0,5% (από 0,2%). «Ποτέ δεν υπήρξε ένας τέτοιος ρυθμός ανάπτυξης στην επανενωμένη Γερμανία» σχολίασε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας και απέδωσε την εντυπωσιακή αύξηση στη συμβολή των εξαγωγών και των επενδύσεων. «Προβλέπω ανάπτυξη πέραν του 3% για το 2010» δήλωσε ο Αντρέας Σόιρλε της DekaBank. «Η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται χάρη στην παγκόσμια ζήτηση» σημείωσε.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Η γαλλική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, από 0,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ στην Ισπανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι 0,1% στο πρώτο τρίμηνο.
Χάρη κυρίως στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1% για το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα κατά 0,3% απ’ ό,τι αναμενόταν, έναντι ανάπτυξης 0,2% στο πρώτο τρίμηνο.
Το 1% είναι ο υψηλότερος ρυθμός από το 2006. Την ίδια ώρα, όμως, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 10%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε το β’ τρίμηνο κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε επίσης στο 1% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια.
Η Κομισιόν υποδέχθηκε με ικανοποίηση τα στοιχεία, τονίζοντας όμως τη θέση της ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική εξυγίανση και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.
«Είναι ένα υποσχόμενο νούμερο, επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλή τροχιά, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας όμως πως «παρ’ όλα αυτά, όπως έχουμε πει στο παρελθόν, υπάρχουν στοιχεία αβεβαιότητας τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε». «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» κατέληξε ο εκπρόσωπος.
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οριακή μείωση
βιομηχανικής παραγωγής
Βρυξέλλες
Μείωση κατά 0,1% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, σε σχέση με αύξηση 1,1% που παρουσίαζε τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ενισχύει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη μικρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στις 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Σε ετήσια βάση πάντως η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Ιούνιο παρουσίασε αύξηση 8,2%. Τον Μάιο η ετήσια αύξηση ήταν μεγαλύτερη (9,9%).
Για την πανευρωπαϊκή μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο ευθύνονται κυρίως Γερμανία και Γαλλία. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5%, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη (1,6%).
Οι εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για αύξηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο, κατά 0,7%. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης το προηγούμενο χρονικό διάστημα αποδιδόταν κυρίως στην αύξηση των γερμανικών εξαγωγών.
Σε ολόκληρη την Ε.Ε., στην οποία περιλαμβάνονται η Βρετανία και η Σουηδία, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη τον Ιούνιο μετά την κατά 1,3% αύξηση του Μαΐου. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με αύξηση 9,2% τον Μάιο.
ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετάταξη προϊόντων από
τον ΦΠΑ 11% στο 23%
Αθήνα
Η υστέρηση των δημοσίων εσόδων φέρνει πιο κοντά και ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν τη μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 11%, στο 23%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα, η μετάταξη θα αφορά περίπου το 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που επιβαρύνονται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 11%.
Τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιτελείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς, εξετάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν από τον συντελεστή του 11% στο 23%.
Θέλοντας να περιορίσουν το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων, φαίνεται ότι τα προϊόντα που συνιστούν τον «σκληρό πυρήνα» της διατροφής θα παραμείνουν στο 11%, ενώ αντιθέτως, μάλλον, θα «την πληρώσουν» αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών και κυρίως η ομάδα επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής. Οι σχεδιαζόμενες μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών τουλάχιστον κατά 12%, η οποία θα πυροδοτήσει ένα νέο σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια των καταναλωτών, θα απογειώσει τον πληθωρισμό κατά 1-2 μονάδες, σε επίπεδα προφανώς υψηλότερα του 7%, και θα δώσει ένα καίριο πλήγμα στην πιο σημαντική περίοδο για την αγορά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
«Κανείς δεν
μας βοήθησε
στις μεταρρυθμίσεις»
Μπρατισλάβα
Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα εξηγεί την άρνηση της Μπρατισλάβα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν βοήθησε τη χώρα της να φέρει εις πέρας τις «μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», κατά την περίοδο 1998-2002, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.
«Η Σλοβακία πέρασε μία δύσκολη περίοδο με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε από το 1998 μέχρι το 2002 και κανείς δεν μας βοήθησε», λέει η Ιβέτα Ραντιτσόβα, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
«Δεν είχαμε δεκάρα. Τίποτε. Οι συμπολίτες μας επωμίσθηκαν το βάρος της προσπάθειας και δεν ήταν εύκολο. Αλλά ξεπεράσαμε αυτό το στάδιο χάρη σε επώδυνες και αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να τους εξηγήσω ότι πρέπει τώρα να βοηθήσουμε εκείνους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι μόνοι τους;», αναρωτιέται.
Το σλοβακικό κοινοβούλιο, ακολουθώντας την πρόταση της κυβέρνησης, απέρριψε οριστικά, προχθές Πέμπτη, τη συμβολή της Μπρατισλάβας στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε μία κίνηση που χαρακτηρίσθηκε «έλλειψη αλληλεγγύης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πάντως, «δεν θέτει σε κίνδυνο» το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο Στέφεν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπενθύμισε με δήλωσή του στους Financial Times Deutschland ότι “καθένας πρέπει να κρατήσει στο νου του ότι μπορεί μια ημέρα να έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των άλλων» και πρόσθεσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα μιλήσει με την Ιβέτα Ραντιτσόβα κατά την επίσκεψή της τελευταίας στο Βερολίνο, στις 25 Αυγούστου.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚ
Αναθεωρούνται
οι προβλέψεις για ζήτηση πετρελαίου το 2010
Βιέννη
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του αργού πετρελαίου το 2010, κατά 1,05 εκατομμύρια βαρέλια, στα 85,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Για το 2011, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα φτάσει τα 86,56 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Χθες, Παρασκευή, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν, για πρώτη φορά στις τέσσερις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο σημείωσε κέρδη έως 1,3% στα 76,70 δολάρια. Αυτή την εβδομάδα, σημείωσε απώλειες 5,5% περίπου, ωστόσο, σε ετήσια βάση, είναι υψηλότερα κατά 8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, το επίπεδο των 76 δολαρίων για το αργό δείχνει «πολύ ελκυστικό» για αγορές.
Το Μπρεντ ανήλθε έως τα 76,41 δολάρια, με κέρδη 1,2%.
Ενισχύονται τα spread
των ελληνικών ομολόγων
Τις 829 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο σημείο του από το Μάιο, έφτασε χθες Παρασκευή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό (Bund).
Ανοδικά κινούνταν και τα spread ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης έναντι του Bund: Κατά 6 μονάδες ενισχύθηκε το ιταλικό spread στις 148 μονάδες, ενώ το ισπανικό άγγιξε τις 172 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 17 Ιουλίου.
Ενισχυμένα και τα spread της Πορτογαλίας έναντι του Bund.
Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση κοντά σε χαμηλό ρεκόρ των γερμανικών ομολόγων, με βάση τα οποία υπολογίζονται τα spread.
Το επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, μετά τα στοιχεία για την ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, υποχώρησε σε 2,39%.
Υποχώρησαν τα επιτόκια
στεγαστικών δανείων
στις ΗΠΑ
Στο ναδίρ δεκαετιών έπεσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, αγγίζοντας το 4,44% για τα σταθερά επιτόκια 30ετούς διάρκειας, με την υποχώρηση να αποδίδεται στους φόβους για την αδυναμία της ορμής στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το σταθερό επιτόκιο για στεγαστικά 15ετούς διάρκειας βρέθηκε επίσης στο χαμηλότερο σημείο από το 1971 (όταν άρχισαν να καταγράφονται οι διακύμανσης), πέφτοντας στο 3,92%.
Παράλληλα, προχθές Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 484.000, λίγο παραπάνω από τις εκτιμήσεις.
Τα επιτόκια των στεγαστικών υποχωρούν από την άνοιξη, αλλά η πτώση τους δεν έχει καταφέρει να αναζωογονήσει τις πωλήσεις κατοικιών ενώ η οικονομία παραμένει αδύναμη και οι δανειακές πολιτικές «σφιχτές». Η συνολική αύξηση στις αιτήσεις για δανειοδότηση στεγαστικών ενισχύθηκε κατά μόλις 0,6% την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρόβλεψη για
συρρίκνωση
του ΑΕΠ στην Κροατία
Συρρίκνωση 1,6% αναμένεται – σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας – ότι θα καταγράψει το ΑΕΠ το 2010 στην Κροατία.
Στο τελευταίο δημοσιονομικό δελτίο σταθερότητας, η κεντρική τράπεζα (ΗΝΒ) προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους από την οποία δοκιμάζονται οι χώρες της ευρωζώνης, αυξάνει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάκαμψης της κροατικής οικονομίας και, παράλληλα, επηρεάζει την προοπτική ανάπτυξης των εξαγωγών.
Σύμφωνα με την ΗΝΒ, είναι αναγκαία η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής, που θα έχει ως “θεμέλιο λίθο” την ανταγωνιστικότητα.
Παραίτηση
συμβούλου
της General Motors
Την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της General Motors ανακοίνωσε ο Εντ Γουίτακρ, λέγοντας ότι θα τον διαδεχθεί ο Νταν Άκερσον.
Ο Γουίτακρ θεωρείτο μεν «υπηρεσιακός» διευθύνων σύμβουλος που θα έφευγε όταν η GM στεκόταν ξανά στα πόδια της, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα αποχωρούσε σε αυτή τη χρονική στιγμή.
Ο 68χρονος Τεξανός είχε αναλάβει CEO μόλις πέρυσι, λίγο αφού ο αμερικανικός κολοσσός υπέβαλε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές του, και κατάφερε να τον επαναφέρει σε κερδοφορία τα δύο τελευταία τρίμηνα.
Η στρατηγική της εταιρείας δεν αναμένεται να αλλάξει υπό τον Νταν Άκερσον.
ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΕ
Αιχμές κατά της ΕΕΤΤ για
την απόρριψη «πακέτων»
Αθήνα
Νέες αιχμές κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αφήνει ο ΟΤΕ, με αφορμή την απόρριψη από την Ανεξάρτητη Αρχή δύο εξαιρετικά δημοφιλών συνδυαστικών πακέτων, με το σκεπτικό ότι βλάπτεται ο ανταγωνισμός.
Σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ χαρακτηρίζει αδιαφανές και αναχρονιστικό το όποιο επιστημονικοφανές μοντέλο, όπως αναφέρει, πάνω στο οποίο βασίζεται η εξέταση των πακέτων του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ, καθώς δεν έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί στον ΟΤΕ και δεν λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα, αλλά αντικατοπτρίζει την αγορά όπως ήταν το 2006. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι ο ΟΤΕ σέβεται τη ρύθμιση, αλλά αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται με βάση τα δεδομένα της αγοράς.
Ο ΟΤΕ μπορεί -και πρέπει- να έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους παρόχους επί ίσοις όροις, σεβόμενος τους κανόνες της αγοράς, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες είναι εντονότατος, καθώς στην αγορά δραστηριοποιούνται πάροχοι που λειτουργούν κυρίως μέσα από μεγάλα σχήματα και στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να πουλάνε σε ιδιαίτερα χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που δεν επιτρέπεται να κάνει ο ΟΤΕ.
Οι πρακτικές αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, βάλλουν μια υγιή επιχείρηση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία και καθυστερούν τις επενδύσεις που κάνει ο ΟΤΕ σε δίκτυα νέας γενιάς. Παράλληλα, οι καταναλωτές στερούνται τη δυνατότητα να επωφεληθούν από ποιοτικότερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες.
Aρνητικό έδαφος
Με μικρή υποχώρηση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, συμπληρώνοντας επτά συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.
Οι τιμές των μετοχών δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη που προκάλεσε η ανακοίνωση για την θετική πορεία της ανάπτυξης σε Γερμανία και σε Γαλλία.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.625,99 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,29 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,14%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.647,32 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 1,17%, τα οποία εξανεμίσθηκαν στη συνέχεια.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 5,08%,ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση 25,96%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 789,61 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,16%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.919,15 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,14%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 324,42 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,69%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.800,00 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,17 %. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.104,49 μονάδες, με πτώση 0,15%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Marfin Popular Bank (+1,82%), του ΟΠΑΠ(+1,76%), της Motor Oil(+1,56%) και της Τιτάν(+1,40%).
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της MIG (-2,68%), της ATEbank (-2,59%), της Eurobank (-1,47%), ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σε ποσοστό 0,87%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: CPI +8,89%, Logismos+8,62%, Marfin Εγνατία (κο) +8,49% και Μαϊλλης +8,00%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Νάκας -9,18%, Pasal Real Estate -9,09%, Επίλεκτος -8,57% και Γενική Εμπορίου(κ) -8,57%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 68,375 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Alpha Bank με 2.403.433 τεμάχια, Εθνική με 2.345.943, Eurobank με 947.607 και Κύπρου με 707.231 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 24,161 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 13,038, Eurobank με 5,118 και ΟΤΕ με 3,312 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 63,094 δισ. ευρώ.