Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αθήνα
Εκτόξευση των “λουκέτων” στις επιχειρήσεις και συνεπακόλουθη αύξηση του ποσοστού της ανεργίας φοβάται η αγορά λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση των ήδη αρνητικών τάσεων.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γ. Κασιμάτης αναφέρει πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τα κατά τόπους Επιμελητήρια, σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100.000 τα καταστήματα που θα κλείσουν.
«Όμως και ο δείκτης της ανεργίας στο εμπόριο θα αυξηθεί» δηλώνει ο Γ. Κασιματης, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να μιλάμε για 100.000 ανέργους έως το τέλος του χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να πλησιάσει και τις 150.000».
«Η λύση είναι μονόδρομος: άμεσες κινήσεις για ανάπτυξη» συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, σχολιάζοντας ότι «ο αναπτυξιακός νομός της κυβέρνησης με την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011 καθυστερεί χαρακτηριστικά, θα έχουν “πεθάνει” ήδη οι πιο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Σε παρόμοιο τόνο και τα σχόλια της ηγεσίας του ΕΒΕΑ, ο οποίος -όπως και η ΕΣΕΕ- αποδίδει σε σημαντικό βαθμό την αύξηση του πληθωρισμού στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης: «Είναι αδήριτη η ανάγκη να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τη φοροεισπρακτική της πρακτική και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για την παροχή ρευστότητας στην αγορά» δήλωσε ο Κ.Μίχαλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης τη σημασία αναπτυξιακής πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση «να τρέξει επιτέλους το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο που χρειάστηκε ένα ολόκληρο χρόνο για να βγει απλά στη διαβούλευση και να προχωρήσει στην πραγματική και ουσιαστική απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων».
Η υποκατανάλωση «αναγκάζει τις επιχειρήσεις σε απολύσεις και οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη» συνέχισε ο Κ. Μίχαλος.
«Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα δευτερόλεπτο για επικοινωνιακά τρικ και θερινές διακοπές» συνέχισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καταλήγοντας πως «ο ΕΒΕΑ για πολλοστή φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.