Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑ 4,5%
Πτώση στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο
Αθήνα
Μείωση της τάξεως του 4,5% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Τους τρεις προηγούμενους μήνες η μείωση του βιομηχανικού προϊόντος ήταν 4,9%, 5,1% και 3,7% αντίστοιχα.
Τον Ιούνιο, στη μεταποίηση, η παραγωγή υποχώρησε κατά 3% έναντι πτώσης 4,4%, 3,9% και 1% αντίστοιχα, τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Η βιομηχανία αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, ενώ η μεταποίηση σε λίγο πάνω από το 11%.

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 12,4%
Μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα το Μάιο
Αθήνα
Μείωση 12,4% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο, σε ετήσια βάση, βάσει του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είπε ότι τον Μάιο εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα 4.134 άδειες που αντιστοιχούν σε επιφάνεια 776,8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, έναντι 4,721 αδειών που αντιστοιχούσαν σε επιφάνεια 1.004 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθε σε 4.114 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 765,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 2.781,1 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση 11,8% στον αριθμό των αδειών, 21,3% στην επιφάνεια και 19,9% στον όγκο.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, βάσει του αριθμού των αδειών, μειώθηκε 7,5% σε ετήσια βάση. Η επιφάνεια μειώθηκε κατά 17,1% και ο όγκος κατά 23,2%.
Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση 7,2% στον αριθμό των αδειών, 16,3% στην επιφάνεια και 22,4% στον όγκο.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Προσφυγήστο ΣτΕ
κατά του Μνημονίου
Τρίπολη
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με έξι δημόσιους υπαλλήλους της Μεσσηνίας, κατά του μνημονίου με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ θα καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ύστερα από απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου και σε συνεννόηση με το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργιέλης, θα καταθέσουν «προσφυγή – αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του Μνημονίου και των εκτελεστικών διατάξεων αυτού, θεωρώντας ότι οι εν λόγω διατάξεις είναι βάναυσα αντισυνταγματικές και αναμένουμε να βρεθούν δικαστές σεβόμενοι την αποστολή τους να ακυρώσουν τις εν λόγω διατάξεις».

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Mέτρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων

Αθήνα
Σχέδιο άμεσης προώθησης και διευκόλυνσης των μεγάλων επενδύσεων συντάσσει η κυβέρνηση με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα Νέα της Δευτέρας, το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται ριζικές τροποποιήσεις στη Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης (Fast Τrack), με σκοπό την προώθηση άμεσα μεγάλων επενδύσεων στη χώρα.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα ομαδοποιούνται οι επενδύσεις. Οι μεγάλες επενδύσεις, διακρατικές και άλλες που η κυβέρνηση κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντικές, θα παίρνουν προτεραιότητα και θα διευκολύνονται από ειδικό γραφείο που θα συσταθεί και θα αναλάβει να ξεμπλοκάρει με διαδικασίες- εξπρές οτιδήποτε προκαλεί καθυστερήσεις.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο που κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση επιχειρεί την ενίσχυση της ποιοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής, την εξωστρέφεια, τον υγιή ανταγωνισμό και την αύξηση της απασχόλησης.
Στο νόμο Fast Τrack μπορούν να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη βιομηχανία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην υψηλή τεχνολογία και στην καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων που εντάσσονται στον επενδυτικό Νόμο. Για την υπαγωγή των επενδύσεων στη Διαδικασία θα πρέπει οι επενδύσεις ή τα επιχειρηματικά σχέδια να πληρούν ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα κριτήρια:
το ποσό της επένδυσης να είναι άνω των διακοσίων εκατομμυρίων (200.000.000) ευρώ,
το ποσό της επένδυσης να είναι άνω των εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων (75.000.000) ευρώ και ταυτόχρονα από την επένδυση να δημιουργούνται τουλάχιστον 200 (διακόσιες) νέες θέσεις εργασίας,
ποσό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ ετησίως να επενδύεται σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ανεξαρτήτως του συνολικού ποσού της επένδυσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αξιέπαινη η προσπάθεια
της Ελλάδας

Φρανκφούρτη
Η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιέπαινη αποφασιστικότητα στο να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και οι όποιες εικασίες ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους της είναι «λανθασμένες» και «απλοϊκές», είπε ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Θανάσης Ορφανίδης. «Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Νομίζω ότι το κουράγιο και η αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση από τον Μάιο για την εφαρμογή ενός προγράμματος που έχει ως στόχο να επαναφέρει την ελληνική οικονομία στο σωστό δρόμο είναι αξιέπαινη», είπε ο κ. Ορφανίδης σε συνέντευξή του στο Reuters. Απαντώντας στις εικασίες αναλυτών ότι η αναθεώρηση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, είπε: «Είναι πολύ απλοϊκές, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ισχυρές μακροπρόθεσμες προοπτικές για ανάπτυξη που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών προσαρμογών που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ
Περιορίστηκαν κατά 55%
λειτουργικές δαπάνες

Αθήνα
Η μείωση των δαπανών και κατά συνέπεια το δημοσιονομικό όφελος στον ΕΟΤ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ξεπερνά το 55% και ανέρχεται σε ποσό 51.381.285,31 ευρώ, αναφέρεται σε αναλυτική ανακοίνωση του Οργανισμού για τον εξορθολογισμό των οικονομικών δεδομένων του. Ειδικότερα, έγινε επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων που καταβάλει ο ΕΟΤ και επετεύχθη μείωση των μισθωμάτων για το ακίνητο όπου στεγάζεται το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του ΕΟΤ (στην οδό Τσόχα) σε ποσοστό 30%, καθώς επίσης και μείωση των μισθωμάτων για το ακίνητο επί της Λεωφόρου Αμαλίας αρ. 26, σε ποσοστό 43,5% Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από τη διαπραγμάτευση αυτή ανέρχεται σε ποσό 539.161,92 ευρώ κατ’ έτος.

ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ
Καμία ανοχή στο θέμα της εισφοροδιαφυγής

Αθήνα
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι μετά τις 31 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο θέμα της εισφοροδιαφυγής, στέλνει ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι το συσσωρευμένο χρέος από ιδιώτες και δημόσιες επιχειρήσεις φτάνει στα 8 δισ. ευρώ. Αναφέρει, όμως, ότι από την 1/1/2011, οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, γεγονός που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος.
Σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, ο κ. Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι κάθε μήνα το ΙΚΑ χάνει 250-300 εκατομμύρια ευρώ. «Το 30% των εσόδων χάνεται, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να δυσπραγεί οικονομικά και οι δικαιούχοι να νιώθουν ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός θα αδυνατεί σε βάθος χρόνου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια» σημειώνει.
Όπως λέει, ως τον Οκτώβριο υπάρχει θεσμοθετημένη η δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν προς το ΙΚΑ να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου για να ρυθμίσουν τις οφειλές.
«Έως τον Οκτώβριο θα είμαστε ελαστικοί. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, καμία κατανόηση» διαμηνύει.
Τονίζει, όμως, ότι εκτός από το θέμα της εισφοροδιαφυγής, υπάρχουν και άλλες πηγές απωλειών για το Ίδρυμα, όπως οι υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι. «Υπάρχουν 10.000 υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι σε όλα τα Ταμεία, η πλειονότητα των οποίων είναι στο ΙΚΑ. Μακάρι να ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο έχουμε σοβαρές υπόνοιες ότι συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με πλαστά στοιχεία, χωρίς να είναι εν ζωή. Θα αναζητούν ευθύνες, διότι οι συντάξεις αυτές ταχυδρομούνται και λαμβάνονται από υπαρκτά πρόσωπα. Τις περιπτώσεις εξετάζει το υπουργείο σημείο προς σημείο» επισημαίνει.
Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι «στο μέλλον, όποιος πολίτης έρθει στη διοίκηση του ΙΚΑ θα υπάγεται σε αυτό, είτε ως ασφαλισμένος είτε ως συνταξιούχος. Διότι εξελίσσεται σε οργανισμό στον οποίο θα υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι. Από την 1/1/2011, οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, αφού μιλάμε για γενιά εργαζομένων, που θα πάρει σύνταξη μετά από 35 χρόνια».

Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Σύντομα το σχέδιο
εξυγίανσης του ΟΑΕΕ
Αθήνα
Για άμεση παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης του ΟΑΕΕ δεσμεύτηκε ο νέος διοικητής του οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης, που θα στοχεύει στην εξισορρόπηση των οικονομικών του και τη διοικητική αναδιοργάνωση. Στο μήνυμά του προς τους ασφαλισμένους και υπαλλήλους του Οργανισμού, ο Γ. Βουδούρης ανέφερε ότι αναλαμβάνει με αίσθημα ευθύνης τη διοίκηση του ΟΑΕΕ «σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την πατρίδα και τον Οργανισμό». Το επιχειρησιακό σχέδιο θα στοχεύει στην οικονομική εξυγίανση (αύξηση των εσόδων, έλεγχος του κόστους, απόλυτος έλεγχος των δαπανών, κυρίως του κλάδου υγείας), τη διοικητική αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμός, με την ανάπτυξη των υποδομών της σύγχρονης τεχνολογίας και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Επιπλέον, θα εξεταστεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, μαζί και με κτιριακή συγχώνευση υπηρεσιών. «Για την επιτυχία του προγράμματος μας είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν το ζωντανό κομμάτι του Οργανισμού, που θα κληθεί να δώσει τη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η συναίνεση των ασφαλισμένων και η αρωγή και στήριξη της πολιτείας» προσθέτει στο μήνυμά του ο νέος διοικητής του Οργανισμού.

ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Στα 566.000 άτομα
οι εγγεγραμμένοι άνεργοι
Αθήνα
Στα 566.804 άτομα ανήλθαν τον Ιούνιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μικρή μείωση κατά 1,03% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 177.443 άτομα και εμφανίζονται μειωμένοι κατά 14,69% (30.549 άτομα) σε σχέση με το Μάιο του 2010. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 117.576, αυξημένες κατά 3,5% σχετικά με τον Ιούνιο του 2009, οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.296, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 53.256 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 28.592. Οι καθαρές ροές (προσλήψεις μείον απολύσεις και αποχωρήσεις) στην αγορά εργασίας είναι θετικές κατά 4.432 επιπλέον θέσεις εργασίας. Το ίδιο μέγεθος τον Ιούνιο του 2009 είχε αρνητική τιμή -1.910.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 81 ΔΟΛΑΡΙΑ
Ενισχύονται οι τιμές
του πετρελαίου
Λονδίνο
Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές χθες Δευτέρα, μετά την πτώση που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά να αναμένει την κρίσιμη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed. Η συνεδρίαση της Fed θα γίνει σήμερα Τρίτη και η αγορά αναμένει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα.Η τιμή του αργού, για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε έως και 55 σεντς, στα 81,25 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 54 σεντς στα 80,70 δολάρια.

Δράσεις για ενίσχυση
του τουρισμού στην Αλβανία
Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των επισκεπτών, που επιλέγουν την Αλβανία ως τόπο διακοπών, θα ξεπεράσει τα επτά εκατομμύρια, τα επόμενα χρόνια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να υλοποιηθεί, τάχιστα, το πρόγραμμα για την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών τουριστικών υποδομών, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Σ? αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά ποσό περίπου 500.000 ευρώ, πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Υψηλό το κόστος ζωής
στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Το μίνιμουμ κόστος ζωής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τον Ιούλιο, ήταν κατά 300 ευρώ μεγαλύτερο από το μέσο μηνιαίο μισθό, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν ενώσεις καταναλωτών στο Σαράγεβο και την Μπάνια Λούκα.
Συγκεκριμένα, το βασικό κόστος ζωής διαμορφώθηκε, τον περασμένο μήνα, στα 750 ευρώ, ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ. Μια μέση, τετραμελής οικογένεια, που ζει στο Σαράγεβο, χρειάζεται περίπου 400 ευρώ το μήνα, μόνο για τρόφιμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών της πρωτεύουσας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Στην Μπάνια Λούκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας, μια αντίστοιχη οικογένεια χρειάζεται περίπου 380 ευρώ.

Ενδιαφέρον της MMC
για επενδύσεις σε ενέργεια
Ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίησή της στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών στην Αλβανία εκδήλωσε, μέσω των εκπροσώπων της που επισκέφθηκαν τα Τίρανα, η εταιρία Malaysia Mining Corporation (MMC).Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως οι εκπρόσωποι της εταιρίας συναντήθηκαν με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και για το φορολογικό πλαίσιο.
Ο κ. Μπερίσα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας.

Ατλάντικ: Πώληση
καταστημάτων
Προτάσεις πώλησης καταστημάτων του δικτύου της εξετάζει η εταιρία Ατλάντικ, οι οποίες θα υλοποιούνται στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης και με γνώμονα την μείωση των υφιστάμενων υποχρεώσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας της. 
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών και του δικτύου με στόχο τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας έχουν υλοποιηθεί ενέργειες όπως, η εξυγίανση του δικτύου των καταστημάτων, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο, πώληση ή μεταφορά καταστημάτων και παράλληλα το άνοιγμα νέων καταστημάτων στρατηγικά τοποθετημένων. 

Βραβεύτηκε το ξενοδοχείο Minoa Palace Resort & Spa

Το ξενοδοχείο Minoa Palace Resort & Spa απέκτησε πρόσφατα το διεθνές βραβείο Green Key του ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο στην Ελλάδα συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “το βραβείο αποτελεί σύμβολο ποιότητας και οικολογικής διαχείρισης των ξενοδοχειακών μονάδων παγκοσμίως. Τα κριτήρια του προγράμματος εστιάζουν στην περιβαλλοντική διαχείριση της μονάδας και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, τόσο των πελατών, όσο και του προσωπικού, των συνεργατών και των προμηθευτών.
Καλύπτουν επίσης τομείς που σχετίζονται με την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, νερού, τη διαχείριση απορριμμάτων, τη χρήση προϊόντων προσωπικής καθαριότητας και απορρυπαντικών φιλικά προς το περιβάλλον, την ποιότητα τροφής και ποτών και τη μετατροπή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα παραλιακή πτέρυγα του ξενοδοχείου, χωρητικότητας 81 δωματίων (κατασκευασμένη το 2008), αξιοποιώντας εγκατεστημένο σύστημα γεωθερμίας και εκτεταμένου ηλιακού πεδίου εξοικονομεί ετησίως 578.618 Kwh ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους πραγματοποιείται εξοικονόμηση κατά 68%”.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ισχνός τζίρος

Το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και ο ισχνός τζίρος χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.705,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση 7,78 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,45%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.734,65 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,26%, κέρδη τα οποία εξανεμίσθηκαν στη συνέχεια.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 833,34 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.988,18 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,69%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 335,30 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,56%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.894,85 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,65%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.216,07 μονάδες, με πτώση 0,63%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές της Coca Cola(+1,28%), της Κύπρου (+0,95%) και του ΟΠΑΠ(+0,51%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-4,17%), της Πειραιώς (-2,35%), της Εθνικής (-1,76%) και της Eurobank(-1,50%).Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Προοδευτική +12,00%, Nutriart +10,34%, ΑΝΕΚ(πο΄90) +9,93%, ΑΝΕΚ(πο΄96) +9,89% και Vivere +8,33%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:Vell Group -18,87%, Γενική -13,04%, Τεγόπουλος -9,84%,΄Ιλυδα -9,43% και Ακρίτας -9,33%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 54,757 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Γενική με 3.169.182 τεμάχια, Εθνική με 1.449.909, Vell Group με 1.287.355 και Alpha Bank με 928.950 τεμάχια. Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 16,460 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 5,464, Eurobank με 3,642 και Πειραιώς με 2,642 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 65,733 δισ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.