31.4 C
Chania
Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025

ΣΗΜΕΡΑ ΟΣΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 13Η-18Η

Με τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 13η-18η συνεχίζουμε σήμερα το αφιέρωμα στους σκόρερ της Α’ κατηγορίας και παράλληλα παρουσιάζουμε μερικά στοιχεία για την ιστορία των συλλόγων αυτών.
Ικαρος Μουρνιών

Οι ρίζες του Ικάρου ξεκινούν το 1959 στο Πασακάκι και δηλώνει συμμετοχή αμέσως στην Β’ κατηγορία στην οποία τρία χρόνια μετά ως πρωταθλητής (61) ανεβαίνει στην Α’. Εκεί αγωνίζεται για μία εξαετία αλλά το 1968 η Χούντα διαλύει κάμποσες ομάδες και μαζί τον Ικαρο. Ετσι επανιδρύεται το 1979 και κατακτά δύο συνεχόμενους τίτλους σε Γ’και Β’ που τον φέρνουν από το 1981-82 μόνιμο μέλος στην Α’. Μόνο δύο φορές την …απαρνήθηκε όταν δοκίμασε την τύχη του στο περιφερειακό (1991 και 2008) ενώ συνολικά στην Α’ έχει 33 συμμετοχές με καλύτερες θέσεις την 2η το 1990 και το 1993. Εχει λάβει μέρος και σε δύο τελικούς κυπέλλου: το 1989 ηττήθηκε 3-0 από τον ΑΟΧ όμως επτά χρόνια αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας 2-0 τον γειτονικό Μινώταυρο.
Οι σκόρερ φέτος: Βρεττός 12 γκολ (1 κύπελλο), Δημούσης 10, Καρατζάς 6 (1), Κοπάσης 5 (2), Τζεγιαννάκης 4, Δασκαλάκης 4, Λαζαρίδης 3, Καράκης 3, Λιονάκης Μαρκ. 2, Μητριτσάκης 1 (1), Βογιατζής 1. Ενα τέρμα στο πρωτάθλημα προήλθε από αυτογκόλ του Αλμυρά (Δόξας) και ένα στο κύπελλο από αυτογκόλ του Χατζηδάκη Ν. (πάλι με την Δόξα).

Γρανίτης Αγ. Μαρίνας

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1958 και ένα χρόνο αργότερα εμφανίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας ΕΠΣΧ (59-60) για να υποβιβαστεί αμέσως στην Γ’. Δυστυχώς τα στοιχεία σε Β’ και Γ’ που έχουμε είναι ελλειπή πάντως την περίοδο 1964-65 τον ξαναβρίσκουμε στην Β’ όταν η κατηγορία έγινε σε δύο ομίλους, υποβιβάζεται πάλι αμέσως όταν η Β’ επιστρέφει σε ενιαίο όμιλο ενώ από το 1975-76 καθιερώνεται στην μεσαία τοπική κατηγορία. Εξαίρεση η διετία (1981 και 82) που κάνει ένα τελευταίο πέρασμα από την Γ’ στην οποία το 81-82 κατακτά τον τίτλο στον 1ο όμιλο. Ετσι επανέρχεται στην Β’ και μάλιστα μετά από μία τριετία ως πρωταθλητής (1984-85) εξασφαλίζει για πρώτη φορά την άνοδο στην Α’. Μένει μία χρονιά αλλά με την 3η θέση στη Β’ το 1986-87 επιστρέφει αμέσως για να παραμείνει 4 χρόνια στην Α’. Ακολουθούν δύο ακόμα παρουσίες στην Β’ και ένα ακόμα πρωτάθλημα εκεί (1993). Από το 1993-94 είναι σχεδόν συνέχεια στην Α’ με τρεις εξαιρέσεις. Το 2001 (3ος) και το 2005 (2ος) όταν έπαιξε στην Β’ επισρτρέφωντας άμεσα στην μεγάλη τοπική κατηγορία και το 2007-08 όταν βρέθηκε στο περιφερειακό ως 4ος στην Α’ ένα χρόνο πριν εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των Αστέρα Χαλέπας και Ιδομενέα να δηλώσουν συμεμτοχή και αφού υπήρξε γερό παρασκήνιο με τον Γιούχτα που πήγε να του φάει την θέση! Η 4η θέση είναι και η καλύτερη στις συνολικά 19 παρουσίες του Γρανίτη στην Α’. Οι σκόρερ φέτος: Κουντουράκης 11 γκολ, Δοξάκης 10 (1 κύπελλο), Τόλιας 9 (3), Νικολιουδάκης 8, Τσαγκαράκης 5, Μαυρεδάκης Νικηφ. 4 (2), Λόγκο 2, Θεοδωρογλάκης 2, Σγουράκης 2, Σφηναρολάκης 1 (2), Κυριακάκης 1, Βακαλουνάκης 1. Οι Μαραντόν, Σταυρουλάκης και Κοτζαμιχάλης σκόραραν μία φορά στο κύπελλο ενώ στο πρωτάθλημα άλλα 3 τέρματα προήλθαν από αυτογκόλ των Μπολάνη (Κρ. Αστέρας), Κοκολάκη Μ. (Αλμυρός) και Καβουκίδη (Κρ. Αστέρας)

Κεραμειά

Ο ΑΟ Κεραμειά ιδρύθηκε το 1980 και τον επόμενο χρόνο έλαβε μέρος στην Γ’ κατηγορία. Το 1984 ήταν 2ος στον 1ο όμιλο και ανέβηκε στην Β’, επέστρεψε στη Γ’ μετά από δύο περιόδους και το 1988-89 πήρε τον τίτλο και βρέθηκε ξανά στην Β’. Από τότε μέχρι πέρυσι και με εξαίρεση την περίοδο 1999-00 (όταν έπαιξε στην Γ’ τερματίζοντας 2ος) ήταν συνεχώς στην δεύτερη τοπική κατηγορία και το περασμένο καλοκαίρι ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ όπου τα πήγε αρκετά καλά φέτος στην παρθενική του παρουσία με την 15η θέση. Αν έλειπαν και κάποιες αποβολές στο φινάλε σε ένα αδιάφορο παιχνίδι…
Οι σκόρερ φέτος: Λιονάκης 12 γκολ (2 κύπελλο), Μανωλακάκης Γ. 11 (3), Μπουρμπάκης Γ. 2 (1), Παλαθούρας Ν. 2 (1), Παλαθούρας Π. 2, Χαριζάϊ 2, Μητριτσάκης 2, Μανωλακάκης Κ. 2, Τσαγκαράκης 1, Ποντικάκης 1, Κοντόπουλος Βαγγ. 1, Μπουρμπάκης Ι. 1 ενώ ένα ακόμα τέρμα στο πρωτάθλημα προήλθε από αυτογκόλ του Αθανασίου (Ικαρος)

Αρης Σούδας

Με 33 παρουσίες στην Α’ ο σύλλογος της Σούδας είναι μία ακόμα από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις στην κατηγορία και ας μην έχει κατακτήσει τον τίτλο. Εξι φορές ήταν 3ος (79, 83, 88, 97, 05, 08) και αυτή ήταν η καλύτερη θέση αφού άλλες δύο φορές που ήταν 2ος τελικά μετά από πλέι οφ τερμάτισε 4ος (2000 και 02)! Παρόλα αυτά την τελευταία φορά εξασφάλισε την άνοδο του στο επανεμφανιζόμενο περιφερειακό το 2002-03 και αφού είχαμε σκληρό …πόκερ για να αυξηθούν οι ομάδες από 14 σε 16 στον κρητικό όμιλο. Εκεί από ομάδα έκπληξη (4ος) την πρώτη χρονιά οπισθοχώρησε στην δεύτερη παρουσία του και επέστρεψε στην Α’. H ομάδα ιδρύθηκε το 1958 και ένα χρόνο μετά δηλώνει συμμετοχή στην Β’ κατηγορία. Το 1963-64 κατακτά τον τίτλο και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α’ αλλά επιστρέφει αμέσως στη Β’. Ενας ακόμα τίτλος στην Β’ έρχεται το 1969 αλλά και πάλι είναι περαστικός από την πιο μεγάλη τοπική κατηγορία. Ομως το 1977 -και ενώ στα μέσα στης δεκαετίας του ’70 χάνουμε τα ίχνη του, μάλλον υπολειτουργούσε- κατακτώντας το πρωτάθλημα στον 1ο όμιλο επέστρεψε για να γίνει μόνιμος “κάτοικος” στην Α’. Εξαίρεση οι δύο παρουσίες στο περιφερειακό και μία “σκιά” με τον υποβιβασμό το 1994-95 στην Β’ από την οποία βέβαια γύρισε αμέσως ως πρωταθλητής. Μεγάλη στιγμή το κύπελλο που κατέκτησε το 2002 (4-0 την Παλαιόχωρα) μετά από δύο χαμένους τελικούς (1980 και 83)
Οι σκόρερ φέτος: Πολάκης 12 γκολ (2 κύπελλο), Περιβόλας 5 (1), Αράπη 5, Βροντάκης Α. 5, Ζερβουδάκης 5, Στεφανίδης 3, Κοσμαδάκης 2 (2), Καραγιαννίδης 2, Γαλανάκης Α. 2, Τσίτας 1 (3), Κεμπάτσι 1, Σκαλέρης 1.

Ποσειδών Τσικαλαριών

Η ομάδα των Τσικαλαριών ιδρύθηκε το 1984 και έπαιξε για τρεις περιόδους στην Γ’ κατηγορία. Πάντα τερμάτιζε 3ος αλλά την …τρίτη χρονιά (’88) κέρδισε την άνοδο στην Β’. Μετά από δύο παρουσίες εκεί επέστρεψε στην Γ’ όπου κέρδισε τον τίτλο (’90), ξαναγύρισε στην Β’ και με κεκτημένη ταχύτητα το 1991-92 πήρε την 2η θέση που τον έφερε για πρώτη φορά στην Α’. Μετά από μία εξαετία έπεσε στην Β’ και μετά από δύο σεζόν το 2000 ως 4ος επεστρεψε στην Α’. Ακολούθησε μία περίοδος στην Α’ και άλλη μία που δεν κατέβηκε καν να αγωνισθεί (2001-02). Μετά από αυτό έπεσε “αμαχητί” στην Β’ και μετά από 4 χρόνια ακόμα πιο χαμηλά (Γ’). Το 2006-07 (2ος στον 2ο όμιλο) μετά από αγώνα μπαράζ με τον Διγενή επανέρχεται στην Β’ και πέρυσι κατακτά τον τίτλο που τον επανέφερε μετά από 8 χρόνια στην Α’. Συνολικά μετράει 9 παρουσίες στην Α’ (ή 8 αν αφαιρέσουμε το 02′) με καλύτερη θέση την 7η το 2000-01.
Οι σκόρερ φέτος: Ράμφος 11 γκολ (1 κύπελλο), Νταγκουνάκης 9 (1), Κουρκουμελάκης 7, Παππάς 4, Κουκλάκης 4, Κοκοτσάκης 3 (1), Προεστάκης 3, Μπραουδάκης 2, Χατζησαρρής 1, Ιππέκης 1, Φαραζής 1, Σωμάκης 1. Από ένα γκολ στο κύπελλο σημείωσαν οι: Βλαχάκης Ν., Χατζηδάκης Στ., Μιχελαράκης.

Αλμυρός Γεωργιούπολης

Η ομάδα της Γεωργιούπολης ιδρύθηκε το 2000 και στην πρώτη της παρουσία στην Γ’ κατηγορία κερδίζει την άνοδο με την 2η θέση που πήρε στον 1ο όμιλο. Η επόμενη πενταετία την βρίσκει στην Β’ όπου κατακτάει τον τίτλο το 2005-06. Ακολουθούν δύο χρόνια στην Α’, ενώ πέρυσι έπαιξε ξανά στην Β’ από την οποία όμως επανήρθε αμέσως καταλαμβάνοντας την 3η θέση και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι πέρυσι δεν υποβιβάστηκε καμιά χανιώτικη ομάδα από το περιφερειακό.
Οι σκόρερ φέτος: Πετράκης Μ. 10 (1 κύπελλο), Πετράκης Π. 7, Μαρινάκης 6, Μαυρούλης Ν. 5 (1), Τραϊτοράκης Μ. 3 (1), Μαυρούλης Π. 2, Μαλινδρετάκης 2, Μπερικάκης Π. 1 (1), Μπαϊλάκης 1, Κοκολάκης Μ. 1, Γουνάκης 1, Τσαπάκης 1, Μαυρούλης Κ. 1


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα