Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΕ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αποθέσεις στερεών απορριμμάτων, επιχωματώσεις, εκχερσώσεις, οικοπεδοποιήσεις και δόμηση είναι μερικά
από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι της Κρήτης. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Ταμείο Για τη Φύση (WWF Eλλάς), μετά από την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος “Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας”. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι φυσικές υγροτοπικές εκτάσεις του νησιού μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 80% στη διάρκεια του περασμένου αιώνα ενώ η υποβάθμιση αυτών που έχουν απομείνει συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τo WWF τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη ενώ ακόμα 24 πρόκειται να εξαφανιστούν καθώς η κατάστασή τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγρότοπους που έχει απογράψει το WWF Ελλάς στην Κρήτη έχουν αλλοιωθεί σημαντικά και οι απειλές είναι ορατές και μόνο οι 22 βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης.
ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ – ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ
Ανάμεσα στους υγρότοπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συρρίκνωσης στο Νομό Χανίων είναι τα έλη της Γεωργιούπολης και του Φραγκοκάστελου αλλά και όλοι σχεδόν οι υγρότοποι στις βόρειες ακτές.
Στην υπόλοιπη Κρήτη το πρόβλημα εντοπίζεται στον Αλμυρό Ηρακλείου, το εκβολικό σύστημα του Αποσελέμη ποταμού ενώ μέρα με την μέρα προστίθενται και άλλοι όπως οι αλμυρόβαλτοι τού Κουρεμένου και η εκβολή του ρέματος Ανδρόμυλου στο νομό Λασιθίου, οι εκβολές του Αναποδάρη, του Καρτερού, του Ξηροπόταμου και του Γαζανού στο Ηράκλειο, ο ρύακας Επισκοπής, και η εκβολή του ρέματος Κατσάρι στο Ρέθυμνο.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΜΟΡΩΝΗΣ
Φωτεινή -όσο και ελπιδοφόρα- εξαίρεση σε αυτή την φθίνουσα πορεία, αναφέρει τo WWF, αποτελεί ο υγρότοπος του ποταμού Μορώνη όπου ο δήμος Σούδας με την πλήρη υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής και του WWF Ελλάς ξεμπαζώνει ένα μεγάλο τμήμα του υγρότοπου ώστε να αποκατασταθεί οικολογικά.
Δυστυχώς η διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού είναι εξαιρετικά κακή και οι έλεγχοι σχεδόν ανύπαρκτοι. Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών/υγροτοπικών πόρων υφίστανται μόνο ως όροι.
ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;
«Ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των υγρότοπων της Κρήτης. Ήδη έχουμε καταγγείλει περισσότερες από 40 περιπτώσεις σοβαρής υποβάθμισης υγρότοπων μέσα σε ένα χρόνο» τονίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος των νησιωτικών υγρότοπων Καλούστ Παραγκαμιάν συμπληρώνοντας «Οι θέσεις και τα όρια των υγρότοπων που έχουμε απογράψει έχουν ήδη αποσταλεί στις Νομαρχίες και την Περιφέρεια ώστε να προστατευτούν στα πλαίσια των ΓΠΣ. και των ΣΧΟΟΑΠ. Έλαβαν λοιπόν τα δεδομένα, θα λάβουν και το μήνυμα;»

Το πρόγραμμα

Με το πρόγραμμα «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» το WWF Ελλάς έδειξε ότι υπάρχει ένα μοναδικό δίκτυο 806 υγρότοπων (613 φυσικοί και 193 τεχνητοί) μεγαλύτερων του ενός στρέμματος που βρίσκονται σε 80 νησιά (485 υγρότοποι σε 67 νησιά του Αιγαίου, 200 υγρότοποι στην Κρήτη και σε 2 δορυφορικά νησιά αυτής και 121 σε 10 νησιά του Ιόνιου Πελάγους). Η οργάνωση έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της σημασίας και της αξίας τους για να σταματήσει την υποβάθμισή τους

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.