Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΡΕΘΥΜΝΟ
Καθοριστικό για τοn σχεδιασμό της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος του Μάρτη.
Μετά, μάλιστα από τη διαφαινόμενη απόσυρση της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας, λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες, ανοίγει ξανά η υπόθεση επιλογής κατάλληλου χώρου στο νησί, εφόσον απαιτείται νέα μελέτη.
Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, με τον Πρόεδρο Γιάννη Κουράκη, την Εκτελεστική Επιτροπή και στελέχη του ΕΣΔΑΚ.
Για το Ρέθυμνο πάντως, ειδικά εφόσον ο ΧΥΤΑ Αμαρίου έχει ένα χρόνο περίπου «ζωής» ακόμη, η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο κ. Καρούντζος άφησε να εννοηθεί ότι η μελέτη του Πολυτεχνείου θα επανεξεταστεί – πλην όμως θεωρείται «καμένη». Ο ίδιος σε κάθε περίπτωση μίλησε για συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, πράγμα που φαντάζει ανέφικτο σύμφωνα και με την εμπειρία του παρελθόντος.
Ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ είπαν ότι η Κεντρική Μονάδα είναι μονόδρομος, διαφορετικά κάθε νομάρχης πρέπει να υποδείξει και ένα χώρο στην περιοχή του, πηγαίνοντας σ? ένα άλλο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όπως προκύπτει και από τον πίνακα με τα προτεινόμενα έργα του ΕΣΔΑΚ στους τρεις νομούς και τις επισημάνσεις που τα συνοδεύουν, η νέα μελέτη για την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας, είναι προϋπόθεση για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Επίσης της αναθεώρησης πρέπει να προηγηθούν συμπληρωματικές οικονομοτεχνικές μελέτες για τη σκοπιμότητα ή μη δημιουργίας αποκεντρωμένων μονάδων προεπεξεργασίας ανά νομό και αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων.
Από τον ίδιο πίνακα προκύπτει η αναγκαιότητα δημιουργίας Μονάδων Επεξεργασίας Αδρανών Υλικών στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, Μονάδες Επεξεργασίας Γεωργικών Αποβλήτων σε Μεσαρά, Ιεράπετρα και Κουντούρα και μια Μονάδα Επεξεργασίας Κτηνοτροφικών Αποβλήτων στο Ρέθυμνο.
Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Ηρακλείου, για τα έργα που έχει υλοποιήσει ο ΕΣΔΑΚ, ενώ συζητήθηκε η πορεία του ΕΣΔΑΚ και τα προτεινόμενα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη.
Σε δηλώσεις τους ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ τόνισαν ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τα ζητήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και θα δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις άμεσα.
Όλα τα θέματα που ετέθησαν θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας, θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 και δήλωσε ότι στηρίζει τις προτάσεις του ΕΣΔΑΚ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.