Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣτΕ

Αθήνα
Παράνομα και άμεσα κατεδαφιστέα έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλα τα αυθαίρετα κτίσματα νέας γενιάς εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, όπως παράνομους έκρινε και τους ημιυπαίθριους χώρους.
Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος 3044 του 2002 παραβιάζει πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος και ανατρέπει τον κανόνα του νόμου Τρίτση και του γενικού οικοδομικού κανονισμού του 1985 που απαγορεύουν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση νέες αυθαίρετες κατασκευές ή μη επιτρεπόμενες χρήσεις. Το ΣτΕ απασχόλησε υπόθεση αυθαιρέτου παλιού ξενοδοχείου στην Εκάλη ωστόσο, από την απόφαση εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν μπορούν να τακτοποιηθούν εφόσον πρόκειται για αυθαίρετες χρήσεις και κατασκευές που έγιναν τα τελευταία 24 χρόνια.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3500/2009 απόφαση του ΣτΕ κρίνεται αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του "νόμου Τρίτση" (Ν.1337/1983), τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.
Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, έχει ως συνέπεια τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, υπογραμμίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς, αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας, “αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, εφόσον θεμελιώδης επιδίωξη του κράτους δικαίου είναι η πραγμάτωση του Δικαίου στην Πολιτεία, που πρωτίστως επιτυγχάνεται με τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου”.
Το ΣτΕ τονίζει ότι “ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, επιβάλλουν στο Κράτος την υποχρέωση να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων, να προασπίζει τα νομίμως και όχι παρανόμως κτηθέντα από τους πολίτες αγαθά”, και καταλήγει: “Στη δε συνταγματική αρχή της ισότητας αντιβαίνει, διότι θέτει σε μειονεκτική μοίρα, έναντι εκείνων των οποίων οι ανεγερθείσες ή διαρρυθμισθείσες οικοδομές είναι αυθαίρετες λόγω παραβιάσεως των ισχυόντων όρων δομήσεως και χρήσεων γης αλλά εντούτοις εξαιρούνται από την κατεδάφιση, τους νομοταγείς πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στην ίδια περιοχή και οι οποίοι, μολονότι ενήργησαν κατά την ανέγερση ή διαρρύθμιση μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τις οποίες παρείχαν οι νόμοι, θα υφίστανται του λοιπού εις το διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαίρετων κατασκευών των γειτόνων τους, οι οποίες, αν και επιβαρύνουν τους όρους διαβιώσεως, διαφεύγουν την κατεδάφισή τους”.
Η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ συνδέεται άμεσα με τους ημιυπαίθριους χώρους. Και αυτό γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι θεωρούνται αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον κτιστούν, κλειστούν με τζαμαρίες κ.λπ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.