Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

ΝΕα ΥΟρκη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι, παρά την επάνοδο της ανάπτυξης σε ορισμένες δυτικές οικονομίες, τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα πρόκειται να μειωθούν ελάχιστα μέσα στο 2010, συγκριτικά με το 2009.
«Εξαιρώντας τις κρατικές δαπάνες για να υποστηριχθεί ο πιστωτικός τομέας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε γενικές γραμμές θα τονιστούν μέσα στο 2010 όσον αφορά τα μέλη της ομάδας κρατών G20» ανέφερε η τριμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε προχθές, με θέμα την εποπτεία των δημόσιων οικονομικών πολλών κρατών.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι για το G20, και ειδικά τις οκτώ ανεπτυγμένες οικονομίες του (οι υπόλοιπες 12 είναι αναπτυσσόμενες), η μέση αναλογία του δημόσιου ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο σε δωδεκάμηνη βάση στο 9,7%, το οποίο μέσα στο 2010 θα υποχωρήσει στο ποσοστό 8,7%. Όμως, εάν από το έλλειμμα απαλειφθεί η κρατική βοήθεια του πιστωτικού τομέα, τότε τα αντίστοιχα ποσοστά γίνονται 8,2% και 8,4%.
Όσον αφορά τον ετήσιο αναπτυξιακό ρυθμό των ανεπτυγμένων οικονομιών των 20, για φέτος προβλέπεται «ίσως κάτι καλύτερο από το -3,9%», όμως ήδη από του χρόνου υπάρχει επαναφορά στο θετικό πρόσημο, συγκεκριμένα στο +1,3%.
Εκεί όπου τα πράγματα πραγματικά δυσκολεύουν είναι από την άποψη της αναλογίας του δημόσιου χρέους προς τα ΑΕΠ των οκτώ ανεπτυγμένων οικονομιών των 20, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας.
Η μέση αναλογία εκτινάσσεται πλέον στο +106,7% στη διάρκεια του 2010 κάτι που απαιτεί βέβαια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ περισσότερο την στιγμή που για το 2014 υπολογίζεται ότι η αναλογία θα παγιωθεί στο +118,4%.
Εξαιρείται η γαλλική οικονομία, όπου φέτος μεν η αναλογία διαμορφώνεται στο 78%, ενώ για του χρόνου προβλέπεται μία αναλογία 85,4% αλλά το 2014 μία αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ της +96%.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.