Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα
Συνήλθε  υπό την προεδρία της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη η Επιτροπή για τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) 2010 – 2020.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη του στόχου 20-20-20, ήτοι τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας στο 20%, μέχρι το 2020.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Δημήτρης Λάλας, ο οποίος ορίστηκε Εθνικός Εκπρόσωπος για το Κλίμα και αναπληρωτής πρόεδρος ο Νίκος Βασιλάκος από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ και μέλη οι ακόλουθοι:
Γεωργία Γληνού και Κωνσταντίνος Περράκης (ΡΑΕ), Παντελής Κάπρος (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Τίγκας και Μυρσίνη Χρήστου (ΚΑΠΕ), Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace), Παναγιώτης Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ), Λουκάς Γεωργαλάς διευθυντής ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ και Γιάννης Καμπούρης (ΔΕΣΜΗΕ). Μετέχει επίσης ο Ι. Τσιπουρίδης (πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΜ
Βελτιωμένο το κλίμα
στους κλάδους πληροφορικής

Αθήνα
Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο γ’ τρίμηνο του 2009 όπως δείχνουν τα στοιχεία του παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) στο πλαίσιο του 11ου ICT Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του παρατηρητηρίου, κα Έλλη Παγουρτζή, όλοι οι επιμέρους τομείς που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του δείκτη, παρουσιάζουν βελτίωση στο γ’ τρίμηνο του 2009.
Στις υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) η άνοδος οφείλεται στις θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, οι οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά. Οι προοπτικές των πωλήσεων για το λιανικό εμπόριο φαίνονται επίσης να ανακάμπτουν.
Οπως επισημαίνεται, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ παρουσιάζει ήπια άνοδο και διαμορφώνεται στις 101,7 μονάδες στο γ’ τρίμηνο του 2009, από 98,2 που ήταν στο β’ τρίμηνο. Αν και ο δείκτης παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, διαφαίνεται να υπάρχει βελτίωση των προσδοκιών και το αρνητικό κλίμα -που επικρατεί από το α’ τρίμηνο του 2008- αρχίζει να ανακάμπτει.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρόσκληση στις τράπεζες για
τις συλλογικές συμβάσεις

ΑΘΗΝΑ
Σε διαβούλευση θα προσκαλέσει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει πως κατά τις προγραμματικές δηλώσεις συμπεριέλαβε στις άμεσες ενέργειές της, την κατάργηση των ρυθμίσεων που υπονομεύουν το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων.
Συνεπώς, ο υπουργός Εργασίας καλεί κάθε σχετιζόμενο εξ αντικειμένου με το συγκεκριμένο θέμα να αποφύγει ενέργειες που προκαλούν εντάσεις.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΕΤΕ – ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Συνεργασία για τη χάραξη
στρατηγικής στον τουρισμό

ΑθΗνα
Να οριστεί πλαίσιο συνεργασίας για την από κοινού χάραξη της στρατηγικής κατεύθυνσης στον τομέα του τουρισμού, συμφώνησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος και η υφυπουργός Αντζ. Γκερέκου με τον ΣΕΤΕ, μετά από συνεργασία που είχαν στα γραφεία του Συνδέσμου. Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου και οι πρόεδροι των ενώσεων / φορέων – μελών του ΣΕΤΕ ενημέρωσαν τον υπουργό και την υφυπουργό για τα θέματα του τουριστικού τομέα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε να οριστεί πλαίσιο συνεργασίας για την από κοινού χάραξη της στρατηγικής κατεύθυνσης του τομέα, αλλά και το συντονισμό των ενεργειών με τα συναρμόδια υπουργεία και τους επιμέρους εμπλεκόμενους φορείς.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σύσκεψη για την κατασκευή
του αγωγού φυσικού αερίου

ΑθΗνα
Ενημερωτική συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτη και εκπροσώπων του Ομίλου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline – Αγωγός Αδριατικής) πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών, στον τομέα των υποδομών ενέργειας της χώρας. Οι εκπρόσωποι του Ομίλου ενημέρωσαν τον κ. Μανιάτη για το χρονοδιάγραμμα και την πορεία υλοποίησης του έργου, την επιλεγμένη διαδρομή του αγωγού (Θεσσαλονίκη – Αυλώνα Αλβανίας – Πρίντεζι Ιταλίας), τη δυναμικότητα, τις πιθανές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, καθώς και διάφορα διαδικαστικά ζητήματα.

Στο 16% η διείσδυση
της ευρυζωνικότητας
Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2009, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που έχουν ευρυζωνική σύνδεση στο όνομά τους έφτασε στο 16%, ανακοίνωσε προχθές το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Την 1η Οκτωβρίου λειτουργούσαν στην Ελλάδα 1.794.295 ευρυζωνικές γραμμές, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ανέφερε η Έλλη Παγουρτζή, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, μιλώντας στο 11ο συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Infocom.
Η συντριπτική πλειονότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων (1.785.887) βασίζονται στην τεχνολογίας DSL, λειτουργούν όμως και 8.408 ευρυζωνικές συνδέσεις άλλων τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές).
Οι συνδέσεις Αδεσμοποίητης Πρόσβασης Τοπικού Βρόχου αντιστοιχούν στο 40,1% του συνόλου.

Να κρατήσει την Opel
αποφάσισε η General Motors
Να διατηρήσει τον τομέα της Opel αντί να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών στην καναδική εταιρεία Magna, αποφάσισε αργά προχθές το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, βάζοντας έτσι ένα τέλος σε μια αβεβαιότητα πολλών μηνών, αλλά και διαλύοντας τις ελπίδες που διατηρούσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι. «Παρέχοντας ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον για τη GM τους τελευταίους μήνες και κατανοώντας τη σημασίας της Opel-Vauxhall για την παγκόσμια στρατηγική της GM, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να διατηρήσει την Opel και να εγκαινιάσει την αναδόμηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με σοβαρότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τη δυσαρέσκειά της για την παραπάνω απόφαση εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση.

Νέο ράλι για τον χρυσό
Σε νέα υψηλά σκαρφάλωσε ο χρυσός χθες με την τιμή της ουγγιάς να ξεπερνά τα 1.090 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.
Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου εν αναμονή των αποφάσεων από τη Fed για τα επιτόκια, και κυρίως η αγορά από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας 200 τόνων χρυσού, αξίας 6,7 δισ. δολαρίων, τροφοδοτούν το νέο ράλι για το πολύτιμο μέταλλο.
Οι αναλυτές δε, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να φτάσει ακόμη και τα 1.150 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτός από την Ινδία, ενδιαφέρον να αγοράσουν χρυσό έχουν εκφράσει η Κίνα και η Ρωσία, αυξάνοντας τις πιέσεις για το δολάριο.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
από τη Fed
Την πρόθεσή της να διατηρήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης, αναμένεται να επαναλάβει χθες η Federal Reserve, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.  Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Δεκέμβριο και δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο». Αν και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά από αυτή την δέσμευση, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, αναφέρει το Reuters. «Μόλις αρχίσουν να μην χρησιμοποιούν αυτό (την φράση ‘παρατεταμένη περίοδο’), αυτή θα είναι η πραγματική ένδειξη ότι σκοπεύουν, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια», είπε ο Torsten Slok, οικονομολόγος στην Deutsche Bank.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Αυτόματες διασυνοριακές τραπεζικές χρεώσεις
Από χιλιάδες τράπεζες στην Ευρώπη εφαρμόζεται πλέον το διασυνοριακό σύστημα αυτόματων χρεώσεων, που επεκτείνει την αρχή των ίσων επιβαρύνσεων και στις αυτόματες πληρωμές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αυτόματες χρεώσεις για τακτικές πληρωμές και είσπραξη λογαριασμών, αμοιβών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και συνδρομών σε περιοδικά και εφημερίδες.
Η αυτόματη χρέωση ενεργοποιείται από τους πιστωτές, ωστόσο οι πελάτες διατηρούν πάντα το δικαίωμα να αποφασίσουν αν δέχονται την αυτόματη χρέωση στον λογαριασμό τους. Παρόλο που σήμερα οι αυτόματες χρεώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, δεν έχει καθιερωθεί πανευρωπαϊκό καθεστώς που να τις καθιστά δυνατές σε διασυνοριακό επίπεδο, σημειώνει η Επιτροπή.
Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος, Τσάρλι ΜακΚρίβι, ανέφερε σχετικά ότι «πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τον στόχο του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ».
«Χάρη στις προσπάθειες του κλάδου και στη σταθερή νομική βάση σε επίπεδο ΕΕ» συνέχισε ο επίτροπος, «οι πληρωμές μπορούν τώρα να γίνονται με αυτόματη χρέωση μεταξύ των διαφόρων χωρών της ευρωζώνης, πράγμα που ωφελεί τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την οικονομία στο σύνολό της. Πρόκειται για ένα καινούργιο και εξαιρετικά καινοτόμο προϊόν με πρακτικά οφέλη και ενθαρρύνω τις τράπεζες που δεν συμμετέχουν ακόμη στο καθεστώς αυτό, να μιμηθούν τις χιλιάδες τράπεζες που έχουν ήδη προσχωρήσει»
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται επίσης ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (ΟΥΠ) εξασφαλίζει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές εντός της ΕΕ, ιδίως οι αυτόματες χρεώσεις, καθώς και οι μεταφορές πιστώσεων και οι πληρωμές με κάρτα, καθίστανται εξίσου εύκολες, αποτελεσματικές και ασφαλείς με τις αντίστοιχες πληρωμές που γίνονται στο εσωτερικό της κάθε χώρας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ρεβάνς για τις τράπεζες

Ο  τραπεζικός κλάδος, που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο στόχαστρο των επενδυτών, ηγήθηκε χθες της ανοδικής αντίδρασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.652,65 μονάδες καταγράφοντας σημαντικά κέρδη κατά 2,66%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.414,72 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,23%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.960,22 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 1,81%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 486,46 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,73%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 3.160,12 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,06%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 3.702,27μονάδες, με άνοδο 3,09%.
Με άνοδο έκλεισαν όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (+5,69%), της Εθνικής (+4,67%), της Marfin Popular Bank (+4,23%) και της Πειραιώς (+3,72%).
Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετική τροχιά, με εξαίρεση των Μέσων Ενημέρωσης, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό 0,78%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 4,12%, των Ασφαλειών κατά 3,29%, της Τεχνολογίας κατά 3,06% και των προσωπικών – οικιακών προϊόντων κατά 2,57%.
Από τις 247 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 163 κινήθηκαν ανοδικά, 38 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 46 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία +16,67%, ΑΝΕΚ (πο’ 96) +13,45%, Κτήμα Λαζαρίδη +9,33%, Νάκας +9,32% και Ιντεάλ (κο) +8,05%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Olympic Catering -9,36%, Κλωνατέξ (κο) -9,09%, Euromedica -5,09%, Εκδόσεις Λυμπέρη -4,69% και Elbisco Συμμετοχών -3,85%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 230,245 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alapis με 8.825.810 τεμάχια, Κύπρου με 3.677.472, Εθνική με 2.872.106 και Marfin Popular Bank με 2.441.641 τεμάχια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.