Μουσείο Τυπογραφείας

20 χρόνια πριν…

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που το Κόσοβο δέχτηκε ένα βάναυσο διωγμό από τη Σερβία και από τα φιλικά πυρά των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που υποτίθεται υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των Αλβανών Κοσοβάρων.
Εχω μπροστά μου το ημερολόγιο μου, που στις σελίδες του έχουν αποτυπωθεί τα οσα έζησα και είδα εκείνο το καιρό στη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στο Μαυροβούνιο. Είναι στιγμές δράσης, δουλειάς, λυπης, αγωνίας, φόβου, πόνου, αγανάκτησης αλλά και ελπίδας για ένα ειρηνικό αυριο..
Στη μνήμη μου καταχωρήθηκαν  αυτές οι στιγμές και ο χρόνος πέρασε απο πάνω τους και κάθισε βαρύς θάβοντας της… 20 χρόνια από τοτε.. και ξάφνου ένα μήνυμα ενεργοποίησε τη μνήμη.. ένα μήνυμα της Venera της νεαρής γλυκιάς Κοσοβαρας που γνώρισα στο καταυλισμό στο Rozaje και που έκανε το εργο μας ευκολότερο μιας και μιλούσε αγγλικά.. μαζι κάθε μερα στο ιατρείο, ανάμεσα στις σκηνές, ανάμεσα στου εκατοντάδες πρόσφυγες που χρειάζονταν τις υπηρεσίες μας.. Η Venera  επέστρεψε στη Πριστινα, μεγάλωσε, εγινε μητέρα και δεν ξεχνά τη ιστορία της χώρας της, θέλει να διδάξει στη κόρη της τη ιστορία, θέλει να πει στους νεότερους πως είναι να συνεχίζεις να ζεις μετα από ένα διωγμό, θέλει να πει στους παλιούς πως δεν ξεχνά και θέλει να τιμήσει και τους νεκρούς..
Έχουν περάσει 20 χρόνια και μαζι με μια φιλη, θέλουν να αφιερώσουν εις μνήμη αυτών των νεκρών, άλλα και όσων έζησαν τη προσφυγιά , στιγμές και ιστορίες από τους καταυλισμούς όπως έχουν καταγραφεί από τη ματια άλλων ανθρώπων που βρέθηκαν μαζι τους..
Εγω ως υπεύθυνη αποστολής των Γιατρών του Κόσμου βρέθηκα στο Rozajie το Μαη του 1999.. Είχαμε αναλάβει μετα από συνεννοήσεις με το υπουργείο υγείας και τη διοίκηση του τοπικού νοσοκομείου να λειτουργούμε ένα ιατρείο στο καταυλισμό που δημιουργήθηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Deco.. .για τις ανάγκες των προσφυγων, των οποίων αριθμός καθημερινά αυξάνονταν με αποτέλεσμα να στηθουν και πολλες σκηνες στο προαύλιο χωρο.. Όχι πολύ μακριά από τον καταυλισμό Deco ειχε δημιουργηθεί άλλος ενας  καταυλισμός o Cristal..
Κάθε μέρα λεωφορεία έφερναν πρόσφυγες τραυματισμένους, ξυλοκοπημένους, τρομαγμένους , πεινασμένους, κουρασμένους, κάθε μέρα εμφανίζονταν νέοι, γέροι που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα περπατώντας μέσα από τα χιονισμένα δάση, υποφέροντας από κρυοπαγήματα
.Καταγράφω τις ιστορίες των ασθενών μου .. ασθενείς υποσιτισμένοι, με αναπνευστικές λοιμώξεις, με ψυχολογικά τραύματα, τραύματα από σφαίρες, τραύματα από τη άγρια συμπεριφορά των αστυνομικών και στρατιωτικών (ξυλοδαρμό ) και διαπιστώνω πως οι περισσότεροι όπως αναφέρουν, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς φοβούμενοι όχι μόνο τις βόμβες του ΝΑΤΟ αλλά τη αγριότητα των Σέρβων στρατιωτικών.. όλων μα ολων η ματια γεμάτη απόγνωση και μόνο τα παιδιά χαμογελούν ..
Με καλούν σε μια σκηνή , ένας νεαρός άνδρας που ήλθε σήμερα το πρωι, δεν είναι καλά …Περνώ ανάμεσα σε σκηνές, σε στρώματα, κουβέρτες και φτανω.. Ενας 30χρος κείτεται και αναπνέει με δυσκολια.. Φερει κακώσεις στο πρόσωπο, στο σώμα και στο θώρακα.. Εφυγε κυνηγημένος από το σπιτι του αλλα τον προλάβαν οι σφαίρες και τα θραύσματα και αυτός βαρια πληγωμένος κατάφερε να φύγει και να περιπλανηθεί για 8 ολόκληρες μέρες μέχρι να φτασει εδώ.. 8 ολοκληρες μερες … Εγινε η μεταφορά του στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο της οργάνωσης  για να μην μας σταματήσει η αστυνομία και από τον ακτινογραφικό ελεγχο διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πνευμοθώρακας και αιμοθωρακας.. Μα πως ζει είναι δυνατόν; 8 μέρες; Ο συνάδελφος ακτινολόγος μου έδωσε στα χερια την ακτινογραφία έντρομος.. δεν ρώτησε όνομα, δεν ρώτησε καταγωγή, δεν κατέγραψε το περιστατικό, δεν ρώτησε πως.. εξ αλλού είδε το θραύσμα στο πνεύμονα.. ειπε μόνο ,, ΄΄ελπιζω να παει καλα’’…
Δεν υπήρχε δυνατότητα παραμονής στο τοπικό νοσοκομείο έπρεπε να διακομιστεί αλλού.. αλλά μας πήρε μέρες μέχρι να πείσουμε τον ιδιο και την οικογένεια του ότι πρέπει να νοσηλευτεί , να κάνουμε όλες τις ενέργειες και να προμηθευτούμε τα κατάλληλα έγραφα και πιστοποιητικά για να μην συλληφθεί μόλις εγκατέλειπε τον καταυλισμό και να διασφαλιστεί η νοσηλεία του στο νοσοκομείο της . Podgorica
Αγωνιούσαμε κάθε μέρα που περνούσε αν θα τα κατάφερνε να κρατηθεί ζωντανός μόνο με τις δικές μας ιατρικές παρεμβάσεις αλλά όταν τελικά πήρε την άδεια διακομιδής νιώσαμε όλοι μεγάλη ανακούφιση.. Ο 30χρονος Evren  κατάφερε να παραμείνει ζωντανός 12 μέρες μετα το σοβαρότατο τραυματισμό του μέχρι να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας ..
Την ίδια μέρα που βρήκαμε τον Evren βαρια τραυματισμένο, μας είχαν ενημερώσει για ένα άλλο νεαρό τραυματία.. Οσο και αν ψάξαμε δεν τον βρήκαμε πουθενά.. κάποιος μας ενημέρωσε ότι ειχε φύγει  γιατι φοβόταν μην συλληφθεί από τη αστυνομία..
Η αστυνομία κάθε μέρα έκανε την εμφάνιση της στο camp κατέγραφε τους άνδρες, ανέκρινε, συλλάμβανε ατομα που θεωρούσε ύποπτα και μέλη του UCK και ενεργούσε με ένα τρόπο αδίστακτο, βάναυσο και απάνθρωπο.. Γυρνούσαν στο καταυλισμό  βασανισμένοι, με σπασμένα πλευρά , σπασμένα χέρια, δόντια, αιματώματα στο πρόσωπο αποτέλεσμα των ανακρίσεων και εμείς αηδιασμένοι και εκνευρισμένοι τα αναφέραμε στη Ύπατη Αρμοστεία, στο Υπουργείο Υγείας, αλλα κανένα δραστικό μέτρο δεν φάνηκε στο ορίζοντα..ο φόβος μιας σύλληψης έκανε το νεαρό τραυματία να κρύβεται και ειχε τους λόγους του..
Μας είχε απορροφήσει το περιστατικό του Evren όταν ένα βραδυ μας κτυπήσαν τη πορτα του σπιτιου κάποιοι από τον άλλο καταυλισμό μαζι με ένα πρόσφυγα γιατρό .. ζητησαν τη βοήθεια μας για τα τραύματα του νεαρού.. Όλες αυτές τις ημέρες προσπάθησαν εκείνοι να τον βοηθήσουν αλλά  η κατάσταση πλέον απαιτούσε περαιτέρω  χειρουργικές και ορθοπεδικές γνώσεις,,. Ο Βασίλης ο ορθοπεδικός μας , πήγε μαζι τους για να εκτιμήσει το περιστατικό και αναλάβαμε επίσημα πια και την ιατρική παρακολούθηση του νεαρού.. Καθημερινά αλλάζαμε τόπο και χώρο επίσκεψης, κάναμε τα αδύνατα δυνατά να μην βρεθούμε μπροστά στην αστυνομία , για εμάς στόχος ήταν η υγεία του νεαρού ενώ για εκείνους ήταν η σύλληψη ενός ακομη UCK . Αλλα φαίνεται πως και η αστυνομία ειχε ενημερωθεί ότι περιθάλπαμε ένα UCk και έκανε εφόδους στο camp παρακολουθούσε τις κινήσεις μας μεσα και εξω από το καταυλισμό, το άστατο ωράριο μας ακόμη και τις νυχτερινές ωρες .. Θυμάμαι ένα μεσημέρι που ψάχναμε το νεαρό για την αλλαγή στο δάσος διπλα στο ποτάμι , όταν η αστυνομία έκανε την εμφάνιση της.. εμεις περάσαμε αδιάφορα κάνοντας πως φωτογραφίζαμε ,προσποιηθήκαμε πως δεν γνωρίζαμε τους ανθρώπους που ήταν παραδίπλα και φύγαμε.. Απόγευμα πια ένας πρόσφυγας που μας γνώριζε και γνώριζε και τι ψάχναμε στο δάσος , μας οδήγησε στο ασθενή μας .. Αυτή τη προσπάθεια, την ειλικρίνεια τον σεβασμό που δείξαμε εκτίμησαν και μας άνοιξαν τη ψυχή τους ..Ο νεαρός φίλος τραυματίστηκε σε μια ενέδρα όταν αποφάσισε να κατέβει στο χωριό να αγοράσει παπούτσια για τους UCK που ζούσαν στο βουνό.. Τραυματίστηκε προσποιήθηκε το νεκρό και όταν οι στρατιώτες απομακρυνθήκαν σύρθηκε μέχρι τα όρια του χωριού, όπου τον βρήκαν  και τον μετέφεραν στο καταυλισμό. Αναγκάστηκε να μεταφέρεται από καταυλισμό σε καταυλισμό, να κρύβεται και να περιμένει, ενώ όλο αυτό το καιρό οι άλλοι πρόσφυγες, και φίλοι του , μας είχαν βάλει στο μικροσκόπιο, παρακολουθούσαν το έργο μας και όταν είδαν ότι η στάση και το έργο μας δεν έκρυβε  καμμιά παγίδα , μας εμπιστευτήκαν το φίλο τους …την ωρα που η κατάσταση του χειροτέρευε… Στάθηκε τυχερός και αυτός…Κάθε μέρα μέσα από τη δουλειά στο ιατρείο, μέσα στο καταυλισμού γνωρίσαμε ανθρώπους κάναμε φίλους.. Η Venera, o Late που πέρασε από όλα τα εργασιακά στάδια, από μεταφραστής, οδηγός, μεταφορέας, νοσοκόμος, λογιστής. Ο George, Dankan, που μας βοήθησαν με τη γραφειοκρατία της χώρας… ήλθε η ώρα να τους αποχαιρετήσουμε με την άφιξη της νέας ομάδας της αποστολής, ,συνάντηση στο δάσος με το νεαρό τραυματία και τους φίλους τους σε ένα πικνικ αποχαιρετισμού με ευχαριστίες και δάκρυα…..
Φύγαμε από το Camp εν μέσω νεροποντής, ετσι για να κρυφτούν τα δάκρυα μας ενώ η γραφή στο παρμπρίζ του αυτοκίνητου “greeks the best” αντιστέκεται στη βροχή……
Ε.Μ

Τη Τετάρτη γιατροί εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου τμήματος Χανίων Θα επισκεφτούν το Γυμνάσιο Παλαιοχωρας θα παρουσιάσουν τις δράσεις της οργάνωσης και θα μιλήσουν στους μαθητές για’’ Πρώτες βοήθειες’’
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής,

Καλούνται τα μέλη των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ σε Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στο Πολυιατρείο των ΓτΚ (Πειραιώς 33, 10553, Αθήνα) και ώρα 10:30 πμ.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία κατά την παραπάνω ημεροχρονολογία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την Κυριακή 07 Απριλίου 2019 στο Πολυιατρείο των ΓτΚ (Πειραιώς 33, 10553, Αθήνα), ώρα 10:30 πμ
Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης θα είναι:
1. Απολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Οικονομικός Απολογισμός.
3. Έγκριση απολογισμού και Απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου.
4. Αναπροσαρμογή Ποσού Ετήσιας Συνδρομής
5. Τοποθετήσεις – Προτάσεις.
6. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για διενέργεια εκλογών.
7. Διεξαγωγή εκλογών.
Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν στα κεντρικά γραφεία είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Σαπφούς 12 – 10553, Αθήνα, είτε με φαξ στο 210-3213850, είτε ηλεκτρονικά με email στο: director@mdmgreece.gr και εφόσον το επιθυμούν να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και ώρα 17:00 μ.μ.
Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη (Τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες μπορούν να διευθετηθούν ανήμερα των εκλογών). Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019
Επισυνάπτεται έντυπο για αίτηση υποψηφιότητας  Διοικητικού Συμβουλίου/Εξελεγκτικής Επιτροπής

Επιλέξτε και φέτος τα κερια της Ανάστασης για εσας και τους αγαπημένους σας απο τις χειροποίητες λαμπαδες των Γιατρων του Κοσμου.
.Οι εθελόντριες του τμηματος Χανιων με αγάπη δημιουργήσαν πανέμορφες λαμπάδες που θα μπορειτε να βρειτε στο πολυιατρειο μας Μάρκου Μπότσαρη 59 απεναντι απο το εργατικό κεντρο και ωρες 6 με 8 καθε βραδυ απο Τριτη εως Παρασκευή και Δευτέρα πρωι 9 με 1..
Επίσης θα βρεθούμε στο Παζάρι στην Αλμυριδα στις 14 Απριλιου από τις 9 το πρωι..

Τα στατιστικά για την εβδομάδα από 26/03/2019 έως και 29/03/2019 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ  ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ              13
ΣΥΡΙΑ                  10
ΑΛΓΕΡΙΑ               6
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ          5
ΜΑΡΟΚΟ              5
ΑΛΒΑΝΙΑ              2
ΠΑΚΙΣΤΑΝ           2
ΣΕΡΒΙΑ                 1
ΓΕΩΡΓΙΑ               1
ΤΥΝΗΣΙΑ               1
ΤΟΥΡΚΙΑ               1
ΓΚΑΝΑ                  1
ΣΥΝΟΛΟ               48

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.