Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στα άδυτα του σύμπαντος

«Από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν μας; Πως εξελίχθηκε στην σημερινή του μορφή μετά τη Μεγάλη Εκρηξη; Πως δημιουργήθηκε η ύλη που μας περιβάλλει;».
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά επιχειρούν να δώσουν τα πειράματα που διεξάγονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN) στη Γενεύη.
Τα τελευταία αποτελέσματα θα παρουσιάσει ο καθηγητής Μανώλης Τσεσμελής (CERN, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) ο οποίος θα μιλήσει με θέμα:  ´Το CERN, η φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και η αναζήτηση                                                    του σωματιδίου Higgs´ (γνωστό ως σωματίδιο του ´Θεού´) σε εκδήλωση που οργανώνουν ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής (CERN) και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο Νεώριο Μόρο.
Η ομιλία εντάσσεται στo πλαίσιo του διεθνούς συνεδρίου ´Τα νέα σύνορα της Φυσικής´ που ξεκίνησε χθες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες τάσεις στη Φυσική Επιστήμη, μαζί με πρωτότυπες έρευνες και δημοσιεύσεις. Χθες πραγματοποιήθηκαν οι εισαγωγικές εισηγήσεις και σήμερα αρχίζει το επιστημονικό πρόγραμμα.
Στην ομιλία του κ. Τσεσμελή αύριο στα Χανιά θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάγονται στο CERN καθώς και τα τελευταία συμπεράσματα γύρω από την ανακάλυψη του ´σωματιδίου Higgs´.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Παράλληλα αύριο Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στον Ι.Ο. Χανίων, στο Νεώριο Μόρο, θα  εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας: ´27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες´. Πρόκειται για μια φωτογραφική περιήγηση στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων που έχει ποτέ κατασκευαστεί -με περίμετρο 27 χιλιομέτρων- και στα τέσσερα πειράματά του. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες του LHC καθώς και των πειραμάτων ALICE, ATLAS, CMS και LHCb καλύπτοντας μια πορεία 20 περίπου χρόνων από το αρχικό στάδιο της κατασκευής τους μέχρι την συναρμολόγηση και τις τελικές δοκιμές. Η έκθεση συμπληρώνεται από απεικονίσεις των συγκρούσεων των σωματιδίων όπως αυτές καταγράφονται από τους ανιχνευτές των πειραμάτων. Μελετώντας τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στον LHC οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα της σύγχρονης επιστήμης.
Κατά την έναρξη και την λήξη της ομιλίας του κ. Μανώλη Τσεσμελή θα ακουστούν Σουίτες για σόλο τσέλο του Johann Sebastian Bach από τον κορυφαίο τσελίστα Μιχάλη Χόιπελ. H έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου. Ωρες επίσκεψης: καθημερινά 10 π.μ. – 10 μ.μ..


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα