Μουσείο Τυπογραφείας

Πιστοποίηση τροφίμων και οίνων

Δεκαεννέα είδη τροφίμων και 12 οίνοι έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Κρήτη (ΠΟΠ και ΠΓΕ).
Η επισήμανση αυτή έγινε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου με θέμα τη διαδικασία σύνταξης φακέλων για την κατοχύρωση των προτεινόμενων προϊόντων ως ΠΟΠ/ ΠΓΕ/ ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής. Τη διαδικασία για την σύνταξη των σχετικών φακέλων για την προώθησή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση των προτεινόμενων από όλη την Κρήτη προϊόντων σαν ΠΟΠ/ ΠΓΕ/ ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, έχει αναλάβει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Λαμπρινός, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η ΟΑΣΝΗ, αγροτικοί συνεταιρισμοί, η Ενωση τυροκόμων Ηρακλείου, ο Σύλλογος αποσταγματοποιών Ηρακλείου, το σωματείο αρτοποιών Ηρακλείου και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων ενδιαφερόμενων Κρητικών επιχειρήσεων.
Οπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου «η ανάγκη για έναν εξωστρεφή και ανταγωνιστικό Aγροδιατροφικό τομέα στην Κρήτη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, καθώς επίσης την εφαρμογή και αξιοποίηση όλων των δράσεων και εργαλείων που αναβαθμίζουν και προβάλουν την ταυτότητα και την ποιότητα των Κρητικών προϊόντων. Η κατοχύρωση των προϊόντων ως  (ΠΟΠ/ ΠΓΕ/ ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής) εξυπηρετεί αυτόν το σκοπό και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κρητικών προϊόντων  αναδεικνύοντας την ποιότητά τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην διαφοροποίηση και καθιέρωσή τους στην διεθνή και εγχώρια αγορά».
Σύμφωνα  με την αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη έχουν κατοχυρωθεί – πιστοποιηθεί στην Κρήτη 19 είδη τροφίμων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και 12 οίνοι. «Εμείς όμως στοχεύουμε να πιστοποιήσουμε πολλά περισσότερα. Για αυτό ακριβώς συγκαλούμε τις συσκέψεις αυτές για να ενημερώσουμε πόσο σημαντικό είναι για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους ως ΠΟΠ/ ΠΓΕ/ ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής. Σήμερα μέσα από αυτή την ευρεία σύσκεψη ξεκινάμε την διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων, που θα στείλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Σημειώνεται ότι ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες του νησιού και συγκεκριμένα, στις 4 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο, 5 Σεπτεμβρίου στα Χανιά και 6 Σεπτεμβρίου στο Λασίθι στον Αγιο Νικόλαο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης στο τηλέφωνο 2813400350 και στο ´agrodiatrofiki@gmail.com´.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.