Μουσείο Τυπογραφείας

Δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στους κύκλους των λογιστών το ασφυκτικό περιθώριο που καθόρισε το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι λογιστές και στα Χανιά δεν υποβάλλουν από χθες τις φορολογικές δηλώσεις.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Νομού Χανίων, Κώστας Σταυρουλάκης, «οι λογιστές και στα Χανιά δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανυπόφορη κατάσταση που έχουμε περιέλθει με τις αλλοπρόσαλλες ημερομηνίες που καθορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς σχεδιασμό και λογική».
Ο κ. Σταυρουλάκης εξηγεί ότι «ο νόμος ορίζει ως έναρξη υποβολής δηλώσεων την 1η Φεβρουαρίου και λήξη τις 30 Ιουνίου (πέντε μήνες) και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών παραβαίνει τη δική του νομοθεσία» καθώς, «φέτος άνοιξε το σύστημα τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου και απαιτεί έως τις 22 Ιουλίου η πρώτη ομάδα φορολογούμενων (που τελειώνει ο Α.Φ.Μ. τους σε 1 ή 2) να έχει υποβάλει τις δηλώσεις της».
Οι λογιστές, προσθέτει ο ίδιος, ζητούν να καθοριστεί «εύλογο χρονικό διάστημα, το πεντάμηνο που καθορίζει ο νόμος και αντιστοιχεί σε μια αξιοπρεπή και σωστή εργασία. Διότι όταν γίνονται όλα στο πόδι, τα λάθη είναι σχεδόν βέβαια».
Μάλιστα ο κ. Σταυρουλάκης παρατηρεί ότι για τις Α.Ε. «διευρύνεται το περιθώριο υποβολής δηλώσεων, ενώ στα φυσικά πρόσωπα περιορίζεται».

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών σε ανακοίνωσή της και απευθυνόμενη στα μέλη της, σημειώνει για το ίδιο θέμα:
«Μετά την από 9/7/13 επιστολή μας και τις επαφές που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτική ηγεσία, διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί για την αλλαγή ημερομηνιών υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων των Φ.Π. για το Ο.Ε. 2013, λόγω μνημονιακής υποχρέωσης.
Καθώς μέχρι την ώρα αυτή δεν ενημερωθήκαμε για κάποια αλλαγή σας καλούμε για την εφαρμογή της απόφασης της Γ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., δηλαδή για τη Μη Υποβολή (ή την προσωρινή αποθήκευση στη Γ.Γ.Π.Σ.) Φορολογικών Δηλώσεων των πελατών σας από 16/7 μέχρι και τη Δευτέρα 22/7/2013».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.