Μουσείο Τυπογραφείας

Λιγοστεύουν τα εμβόλια

Μικρός αριθμός εμβολίων έχει απομείνει στα Κέντρα Υγείας του Νομού καθώς το υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή δεν έχει  εμβόλια προς διάθεση ενώ νέες παραλαβές αναμένονται από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Αφορμή για την ανακοίνωση, αποτέλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των ´Χανιώτικων νέων´ την περασμένη Δευτέρα για το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων στο οποίο καταφεύγουν και δεκάδες παιδιά για εμβολιασμό, καθώς οι οικογένειές τους είναι ανασφάλιστες.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στο δημοσίευμα, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΙΦΑΧ  Μηνάς Βουλγαρίδης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε παιδικά εμβόλια σύντομα το Ιατρείο Αλληλεγγύης πρόκειται να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε να ζητηθεί η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς εμβολιασμό.  
Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της  Π.Ε Χανίων, ´ως Υπηρεσία Υγείας ειδική σε θέματα εμβολίων και άμεσα συνεργαζόμενη με το Υπουργείο Υγείας´, σημειώνει στη χθεσινή ανακοίνωσή της:
«Το Υπουργείο Υγείας από τις αρχές του έτους 2013 διέθεσε ένα αριθμό εμβολίων     (του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών)  στην Υπηρεσία μας για τον εμβολιασμό άπορων και ανασφάλιστων παιδιών, τα οποία διανεμήθηκαν στα καταγεγραμμένα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού Χανίων.  Το ΚΙΦΑΧ  τότε, δεν μας ήταν γνωστό, επειδή  δεν ενημερώθηκε  ποτέ η Υπηρεσία μας για το εν λόγω ιατρείο και ούτε ζητήθηκε η  συνδρομή μας σε  εμβόλια.  Το πληροφορηθήκαμε πολύ αργότερα, τυχαία, από τον Τύπο. Επικοινωνήσαμε άμεσα μαζί τους με σκοπό την συνδρομή μας, σύμφωνα με τις  δυνατότητές μας για χορήγηση εμβολίων. Η απάντηση που λάβαμε τότε, ήταν ότι είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες τους και αν έχουμε περίσσευμα εμβολίων ίσως τα παραλάμβαναν. Προ διημέρου επικοινώνησε ο πρόεδρος μαζί μας, τονίζοντας ότι οι ανάγκες για εμβολιασμούς αυξάνονται καθημερινά  και το παραπάνω ιατρείο δεν μπορεί να τις καλύψει. Αυθημερόν  ζητήσαμε την έγκριση του Υπουργείου Υγείας, ώστε  να καταγραφεί και να  έχουμε δυνατότητα διάθεσης, με την επόμενη παραλαβή εμβολίων, με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα καταγεγραμμένα εμβολιαστικά κέντρα του νομού μας».     
Στο σημείο αυτό, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προσθέτει:
«Ο εμβολιασμός στα άπορα και ανασφάλιστα παιδιά γίνεται σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και είναι απαραίτητη η καταγραφή των εμβολιαζόμενων ατόμων από τα  εμβολιαστικά κέντρα. Υπενθυμίζουμε επίσης  ότι, όσοι πολίτες έχουν μείνει άνεργοι κατά τα έτη 2011-12 ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ, έχουν δικαίωμα ασφάλισης έως το τέλος του 2013 (με προϋποθέσεις και κριτήρια που γνωρίζει ο ασφαλιστικός οργανισμός). Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο σε μακροχρόνια άνεργους και ανασφάλιστους, σε (πρώην) ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. και σε αλλοδαπά παιδιά που δεν έχουν νόμιμη άδεια παραμονής».
Καταλήγοντας η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας παραδέχεται:
«Είναι γεγονός ότι αυτή την περίοδο το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εμβόλια προς διάθεση και όπως μας ενημέρωσε, νέες παραλαβές θα γίνουν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Ομως τα Κέντρα Υγείας  διαθέτουν ακόμα μικρό αριθμό εμβολίων και όσοι ανασφάλιστοι επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με αυτά. Η Υπηρεσία μας  αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα των εμβολιασμών και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της πάντοτε καταβάλει κάθε δυνατή  προσπάθεια για την επίλυση τυχόν αναφυομένων προβλημάτων».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.