Μουσείο Τυπογραφείας

“Φέσι” και στο ΚΗΦΑΑΜΕΑ

´Φέσι´ έχει αφήσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας – Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΗΦΑΑΜΕΑ) Χανίων με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του.
Το θέμα απασχόλησε τη Βουλή έπειτα από σχετική επίκαιρη ερώτηση του γ’ αντιπροέδρου και βουλευτή Χανίων, Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας παραδέχτηκε το πρόβλημα αλλά, αν και υπογράμμισε ότι το Κέντρο δεν πρέπει να κλείσει, αδυνάτησε να απαντήσει ως προς το πότε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πληρώσει τις οφειλές του που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ.
Στην ερώτησή του ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε επισημάνει:
«Στα Χανιά έχουμε ένα Σωματείο φιλανθρωπικό, το ΚΗΦΑΑΜΕΑ, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας – Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, όπου φιλοξενούνται εδώ και αρκετά χρόνια είκοσι παιδιά πολυανάπηρα. Κι όταν λέμε ´πολυανάπηρα´ μιλάμε για αναπηρία 100% διανοητική και σωματική.
Είναι συγκινητική η προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό του Σωματείου του ΚΗΦΑΑΜΕΑ, τόσο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των ίδιων των παιδιών, που έχουν βρει πραγματικά μια φωλιά όπου περνούν την ώρα τους, όσο και προς τις οικογένειες τους οι οποίες για κάποιες ώρες της ημέρας απελευθερώνονται για να εργαστούν, για να μπορέσουν να αποκομίσουν τα προς το ζην.  Οφείλονται, λοιπόν, στο Σωματείο αυτό από τα ασφαλιστικά ταμεία -όχι χάρη ή δωρεά, αλλά οφειλές- αυτή τη στιγμή περίπου διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Το Κέντρο αυτό είναι στα πρόθυρα του να κλείσει. Αν κλείσει το Κέντρο, αυτό θα αποτελεί έναν κόλαφο εναντίον της πολιτισμένης κοινωνίας μας.
Οφείλουν ενοίκια. Οφείλουν μισθούς. Οφείλουν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τα ποσά αυτά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, είναι όμως πιεστικά. Είναι περίπου εξήντα χιλιάδες ευρώ. Φοβάμαι ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από την πολιτεία -γι’αυτό και κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση και όχι μια απλή ερώτηση, για να το συζητήσουμε, κύριε υπουργέ- θα έχουμε εντός ολίγων ημερών το κλείσιμο του Κέντρου».
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας, παραδέχτηκε ότι «όντως υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των ημερήσιων νοσηλίων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας- Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία στα Χανιά» και εξήγησε ότι «το πρόβλημα, όμως, το οποίο υπάρχει στο συγκεκριμένο Κέντρο δεν είναι πρόβλημα που εντοπίζεται εκεί, αλλά είναι ένα γενικότερο πρόβλημα σε σχέση με τις πληρωμές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Υπάρχει -και πρέπει να το αναγνωρίσω αυτό- ταμειακή δυσχέρεια αυτήν την περίοδο στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των προσδοκώμενων εσόδων από τους ασφαλισμένους του. Αυτό συμβαίνει λόγω της ύφεσης. Αυτή η δυσχέρεια οδηγεί στην καθυστέρηση της πληρωμής των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έναντι των παρόχων υγείας.
Ο Οργανισμός, όμως, συνεργάζεται με τους παρόχους υγείας ώστε να βρίσκεται κάθε φορά η καλύτερη δυνατή λύση και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, προσπαθεί κατά το δυνατόν να είναι συνεπής απέναντι σε αυτές τις υποχρεώσεις του. Μιλάω γενικά. Δεν μιλάω μόνο για το συγκεκριμένο Κέντρο.
Η ερώτησή σας, όμως, μου δίνει την ευκαιρία να πω και το εξής: Υπάρχει πρόβλημα –όπως είπα και προηγουμένως- αλλά το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, διότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Και το λέω αυτό διότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει με το ποσό του ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να καλύψει μέρος των υφιστάμενων μέχρι τις 31/12/2011 οφειλών του προς τα φαρμακεία και τους λοιπούς παρόχους υγείας, τους ιατρούς, τα διαγνωστικά κέντρα, τις κλινικές, τα εργαστήρια αυτού του τύπου σαν αυτό στα Χανιά.
Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση που έχει ληφθεί –αναφέρομαι στη χρηματοδότηση από το ποσό του ενάμισι δισεκατομμυρίου- φθάνει περίπου τα επτακόσια είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ και έχουν εξοφληθεί χρηματικά εντάλματα ύψους τριακοσίων τριάντα οχτώ περίπου εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, περίπου έχουν πληρωθεί τα μισά. Επαναλαμβάνω ότι αναφέρω οφειλές μέχρι τις 31/12/ 2011.
Εδώ υπάρχει, πράγματι, μια υστέρηση, η οποία δεν οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης για τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2011 του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους. Αυτούς τους λόγους, βέβαια, οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε, διότι η παροχή ρευστότητας στην αγορά και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του δημοσίου έναντι των ιδιωτών είναι –και θα πρέπει να είναι- προτεραιότητά μας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη ζητήσει από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο Κέντρο, καθώς και για άλλους παρόμοιους φορείς, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31/12/2011».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς το συγκεκριμένο Κέντρο μετά τις 31.12.2011, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, προκύπτει ότι ο Οργανισμός έχει καταβάλει τις δαπάνες μέχρι και το μήνα Οκτώβριο του 2012 με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο –προκαταβολή δίνεται το 90% και το υπόλοιπο 10% παραμένει- ενώ έχει δρομολογηθεί και η πληρωμή των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2012».
Στη δευτερολογία του ο κ. Μαρκογιαννάκης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υγείας, υπογράμμισε ότι: «Περιμένω από εσάς στη δευτερολογία σας να μας πείτε πότε θα καταβάλει το κράτος –γιατί είναι και άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, δεν είναι μόνο ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.- αυτά τα οποία οφείλει. Θα έπρεπε, μάλιστα, να τα έχει καταβάλει από καιρό.  Μάλιστα, προσέξτε και κάτι. Γίνεται μία πολύ συνετή διαχείριση, διότι απ’ ό,τι σας είπα προηγουμένως, τα οφειλόμενα είναι περίπου 203.000 ευρώ και οι οφειλές του Σωματείου προς τρίτους τούτη την ώρα είναι μόνο 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση είναι πάρα πολύ συνετή. Φροντίζουν να υπάρχει κάτι στην άκρη για τις δύσκολες στιγμές. Ομως, αυτό το ´λίπος´ εξαντλήθηκε και έτσι είμαστε τώρα στο μείον».
Απαντώντας ο κ. Μπέζας τόνισε: «Το Κέντρο, κύριε αντιπρόεδρε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει, αλλά πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Το δεύτερο θέμα είναι ότι συγκεκριμένη δέσμευση με ημερομηνίες δεν μπορεί να δοθεί από εμένα, διότι, όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση. Υπάρχει κυρίως διαδικαστικό πρόβλημα σ’ αυτή τη φάση της διαδικασίας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.