Μουσείο Τυπογραφείας

Υγεία σε κρίση

Πρώτο μέλημα μιας σοβαρής χώρας θα ήταν η διάθεση πιστώσεων για την παροχή αναβαθμισμένων και ουσιαστικών ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Πρώτο μέλημα, όμως, στην Ελλάδα του 2013 είναι οι περικοπές και στον τομέα της Υγείας με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) να καταρρέει και ακόμα και γιατρούς να μεταναστεύουν και αυτοί σε χώρες του εξωτερικού για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.
Η Ενωση Ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, επεσήμανε τον κίνδυνο πλήρους οικονομικής κατάρρευσης του Οργανισμού, ο οποίος δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τις οφειλές του, με αποτέλεσμα να οφείλει για τα έτη 2010 και 2011, 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2012 και 2013 έχει συσσωρεύσει άλλο ένα 1,2 δισ. σε νέα χρέη.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλείμματος σχεδιασμού «το γεγονός ότι, ενώ διαθέτει πάνω από 500 εκατ. για διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παραγωγής υγείας στα υποκαταστήματά του, την ίδια στιγμή διαθέτει μόλις 82 εκατ. για ιατρικές επισκέψεις 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων τα οποία, ακόμη και αυτά δεν τα πληρώνει καθώς δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ για το 2013».
Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την τρόικα που βάζει περιορισμούς στη φαρμακευτική δαπάνη με το… μάρμαρο να πέφτει, προφανώς, στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Ενα ακόμη, όμως, μείζον ζήτημα είναι το γεγονός ότι το πλήθος ανέργων που αυξάνεται καθημερινά βρίσκεται ξαφνικά και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Οσοι χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Νοσοκομείο, αλλά είναι ανασφάλιστοι και άποροι, τι πρέπει να κάνουν;
Κάποιοι γιατροί προειδοποιούν ότι έρχονται συνθήκες ζούγκλας σε αυτόν τον τομέα. Αν το έλεγαν πριν λίγα χρόνια θα ακούγονταν υπερβολικοί. Τώρα, όμως, αυτό δεν είναι υπερβολή. Αυτή τη στιγμή ο χώρος της Υγείας μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και μαζί της να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Αλλά φαίνεται πως δεν το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση ή δεν θέλουν να το καταλάβουν…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.