Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αύξηση της απασχόλησης

Ξεπέρασε τις 15.000 ο αριθμός των προσλήψεων στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2013 με τις απολύσεις – παραιτήσεις να ανέρχονται σε 3.613!
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον Απρίλιο που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα ´ΕΡΓΑΝΗ´. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη καταγράφηκαν 15.044 αναγγελίες πρόσληψης, ενώ οι καταγεγραμμένες αναγγελίες οικειοθελούς  αποχώρησης, καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, συνολικά φτάνουν τις 3.613.
Ετσι, το ισοζύγιο της απασχόλησης βελτιώθηκε ραγδαία υπέρ των προσλήψεων (11.431) με το νησί μας να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανελληνίως αμέσως μετά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην οποία σημειώθηκαν 14.382 προσλήψεις και 1.166 απολύσεις, οπότε το ισοζύγιο εκεί είναι υπέρ προσλήψεων σε αριθμό 13.216.
Είναι προφανές ότι, ειδικά στις νησιώτικες περιοχές, η ενεργοποίηση επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό κατά την τουριστική περίοδο, συντελεί στη σημαντική αύξηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σύνολο της χώρας, οι περισσότερες προσλήψεις αφορούσαν υπαλλήλους γραφείου και ακολουθούν οι σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόρων, οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία και οικίες, οι πωλητές σε καταστήματα, οι ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών μονάδων, οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, οι λαντζέρηδες, οι μπάρμαν, σερβιτόροι σε μπαρ και παρασκευαστές κοκτέιλ κ.ά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, σε όλη τη χώρα τον Απρίλιο του 2013 καταγράφηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Από τις παραπάνω ροές προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.298 θέσεις εργασίας, υπερδιπλάσια της αύξησης κατά 14.435 θέσεις εργασίας  τον αντίστοιχο μήνα το 2012 (Απρίλιος 2012) και 8.950 τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2013).
Σημειώνεται ότι το πληροφοριακό σύστημα ´ΕΡΓΑΝΗ´ από 1.3.2013 καταγράφει με ηλεκτρονικό τρόπο τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αποτυπώνοντας, για πρώτη φορά, σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε περιοχή της χώρας κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Συνεπώς, τα συγκριτικά στοιχεία με παρελθόντα έτη πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη καθώς μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 η καταγραφή των στοιχείων αυτών γίνονταν χειρόγραφα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Βρούτσης τόνισε ότι «παρακολουθούμε στενά και προσεκτικά την εξέλιξη των ροών, ώστε κατά τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συγκυρία και την εποχικότητα των στοιχείων, να είμαστε σε θέση να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με την εν δυνάμει παγίωση, αλλά και την κεφαλαιοποίηση αυτών των θετικών τάσεων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα