Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χωρίς γιατρό η Σαμαριά

Αλυτο παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, ο οποίος τίθεται από αύριο σε πλήρη λειτουργία. Το κενό αναμένεται να καλυφθεί με εθελοντές καθώς η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Κρήτης, παρά τις επί τρία χρόνια εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης, δεν έχει προχωρήσει σε απόσπαση γιατρού ή γιατρών στην Αγιά Ρουμέλη.
Ετσι, ο Φορέας Διαχείρισης θα απευθύνει και φέτος πρόσκληση σε Σχολές Ιατρικής και σε γνώστες Πρώτων Βοηθειών.
Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Πέτρος Λυμπεράκης, «το θέμα του γιατρού δεν μπορεί να λυθεί τυπικά παρ’ όλες μας τις προσπάθειες. Ετσι, προσπαθούμε να το λύσουμε, όπως και πέρυσι, με εθελοντές. Κάνουμε μία πρόσκληση στα Τμήματα Ιατρικής, σε τελειόφοιτους Ιατρικής και σε ανθρώπους με γνώσεις Πρώτων Βοηθειών να έρθουν με δωρεάν παραμονή – διατροφή στο χωριό της Σαμαριάς για όσο καιρό θέλουν και να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό».
Απαντώντας σε ερώτησή μας, γιατί παραμένει άλυτο το σοβαρό αυτό ζήτημα, ο κ. Λυμπεράκης ήταν σαφής: «Είναι θέμα το οποίο πρέπει να λύσει υποχρεωτικά και τυπικά από τον νόμο η 7η Υ.ΠΕ., στην οποία κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις εδώ και τρία χρόνια. Θεωρήσαμε περιττό, μετά από τρία χρόνια που δεν είχαμε ανταπόκριση, να κάνουμε και φέτος έκκληση». Τι μπορεί να κάνει η Υ.ΠΕ.; Να αποσπάσει έναν ή δύο γιατρούς για έξι μήνες στην Αγιά Ρουμέλη, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ
Κατά τ’ άλλα, όπως μας είπε ο κ. Λυμπεράκης, το θέμα της φύλαξης θα επιλυθεί με διάθεση προσωπικού από το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης, όπως και πέρυσι.
Οσο για την πυρασφάλεια, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό έχει αναβαθμιστεί, ιδίως μετά από την άσκηση που διοργάνωσε πέρυσι η Πολιτική Προστασία που εντοπίσαμε τα σημεία στα οποία πρέπει να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος. Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης χρηματοδότησε ειδική μελέτη για την πυρασφάλεια που υπέδειξε νέα στοιχεία.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ
Στο μεταξύ από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοινώθηκε χθες η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε όλο το μήκος της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού (Ξυλόσκαλο – Αγιά Ρουμέλη) από αύριο, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Κρήτης.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών Χανίων μπορεί να αποφασίσει για τη ρύθμιση της διέλευσης ή και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα