Μουσείο Τυπογραφείας

Ενδιαφέρον για τη ΒΙΟ.ΧΥΜ.

Σοβαρές εξελίξεις για το μέλλον της ΒΙΟ.ΧΥΜ. αναμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού το φημολογούμενο -εδώ και χρόνια- ενδιαφέρον από άλλες τοπικές επιχειρήσεις να μπουν μέσα στη συνεταιριστική εταιρεία φαίνεται ότι ´παίρνει σάρκα και οστά´.
Είναι αξιοσημείωτο πως, η πληροφορία ότι τόσο το ΙΝ.ΚΑ. Χανίων όσο και άλλες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να μπουν μέσα στη ΒΙΟ.ΧΥΜ., είναι γνωστή στα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά και σε εργαζομένους της.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής επικρατεί σιγή ιχθύος αναφορικά με τις εξελίξεις καθώς αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση από μεριάς αγροτών και Αγροτικών Συλλόγων που εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερήσει από τη ΒΙΟ.ΧΥΜ. τη συνεταιριστική της ταυτότητα καθώς ήταν από τις  επιτυχημένες επιχειρήσεις που συστάθηκαν από τις Συνεταιριστικές Ενώσεις σε μία προσπάθεια να δοθεί μία διέξοδος για τα εσπεριδοειδή των Χανίων.
Την ίδια ώρα, από πλευράς των Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών, αλλά και επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα μία τέτοια εξέλιξη αντιμετωπίζεται θετικά καθώς πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.
Για να προχωρήσει η συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσής της και αλλαγές στο καταστατικό της συνεταιριστικής επιχείρησης. Κάτι τέτοιο αναμένεται ότι θα δρομολογηθεί από τις αρχές του νέου έτους και αυτό γιατί στελέχη της ΒΙΟ.ΧΥΜ. εκτιμούν πως με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων:
? Η εταιρεία θα παραμείνει σε ´χανιώτικα χέρια´ καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον από την υπόλοιπη Ελλάδα ή ακόμα και από το εξωτερικό. Και αυτό γιατί η ΒΙΟ.ΧΥΜ. αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις χυμοποίησης στην Κρήτη που έχει καλή θέση στην τοπική αγορά σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των προϊόντων της, αλλά και την ποιότητά τους.
? Θα προχωρήσει η διαδικασία εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού της, που είναι δύσκολο να γίνει ως έχει αυτή τη στιγμή.
? Ηδη οι αλλαγές στη νομοθεσία, που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, ουσιαστικά διαλύουν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και τις επιτυχημένες και προωθούν τη ριζική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας τους με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χωρίς κανέναν συνεταιριστικό ρόλο.
Σημειώνεται ότι ανάλογες προτάσεις για συμμετοχή ιδιωτών και στις δύο συνεταιριστικές επιχειρήσεις των Χανίων, ΒΙΟ.ΧΥΜ. και ΑΒΕΑ, είχε καταθέσει από το 2004 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Χριστοδουλάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.