Μουσείο Τυπογραφείας

«Ἐ ά ν μ ή»

Ανοιχτή επιστολή Π ρ ο ς Εξοχότατον Πρωθυπουργόν των Ελλήνων, αξιότιμον κύριον ΚΥΡΙΑΚΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

`«Ἐάν μή, ἤ οἱ φιλόσοφοι βασιλεύσωσιν ἐν ταῖς πόλεσιν ἤ οἱ βασιλῆς τε καί νῦν λεγόμενοι και δυνάσται φιλοσοφήσωσι γνησίως τε καί ἱκανῶς, καί τοῦτο εἰς ταὐτόν συμπέσῃ, δύναμίς τε πολιτική καί φιλοσοφία [……….] οὐκ ἕστι κακῶν παῦλα ταῖς πόλεσι, δοκῶ δ’οὐδέ τω ἀνθρωπίνῳ γένει»
(Αν δε κυβερνήσουν οι φιλόσοφοι στις πολιτείες, ή αν δεν φιλοσοφήσουν σωστά και τέλεια οι σήμερα λεγόμενοι βασιλιάδες και Άρχοντες και συναντηθούν στο ίδιο πρόσωπο ταύτα τα δύο, δηλαδή η πολιτική δύναμη και η φιλοσοφία, δεν θα σταματήσουν τα κακά στις πολιτείες και, κατά τη γνώμη μου ούτε σ’ ολόκληρο το ανθρώπινο γένος).
ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», Ε΄, 473 d
==
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρε και υγίαινε,
Αξιότιμε κύριε ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ο γράφων και υπογράφων αυτήν την προς Εσάς ανοιχτή επιστολή, δεν Σας απευθύνει δυσμενής και από την αντίπεραν όχθη το λόγο. Ίσα – ίσα. Κι’ αυτό είν’ εύκολο να το εξακριβώσετε. Είμαι νεοδημοκράτης. Όμως πέρα και πάνω απ’ αυτό, είμαι και αισθάνομαι γνήσιος Έλληνας, ατόφιος Κρητικός, Χριστιανός Ορθόδοξος και σωστός Δημοκράτης. Έτσι λοιπόν, δίχως φόβο και χωρίς πάθος, Σας δηλώνω και λέω τα ακόλουθα:
–    Άκουσα και είδα, από την τηλεόραση, τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβερνήσεώς Σας, όπως βέβαια και τον αντίλογο μείζονος και ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως.
Αν και δεν είμαι Οικονομολόγος, αλλά συνταξιούχος φιλόλογος, που μου πετσόκοψαν πολύ και ανάλγητα τις αποδοχές μου, εν τούτοις θεωρώ σωστά τα οικονομικά και φορολογικά Σχέδιά σας, που ελπίζω να πραγματοποιηθούν και πολύ σύντομα.
–    Όμως, για άλλα μείζονος σημασίας Εθνικά θέματα, έχω κάποιες απορίες, και ενστάσεις, τις οποίες στη συνέχεια θέτω υπόψη Σας:
α) Είδα και άκουσα πως η νέα Βουλή ετήρησε και πολύ σωστά ενός (1΄) λεπτού σιγή για τους 102 νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές, πριν από ένα χρόνο, στο Μάτι Αττικής. Όπως βέβαια με Εθνική ικανοποίηση Σας είδα στο ετήσιο μνημόσυνο τους να παρίστασθε ανάβοντας κερί στην μνήμη τους.
Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, για τη μαύρη επέτειο της πριν από 45 χρόνια εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, με τις χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και ξεσπιτωμένους, όχι μόνο δεν τηρήθηκε η Ελληνορεπής και ενός (1΄) λεπτού σιγή, αλλά και ουδεμία περί τούτου αναφορά έγινε! Γιατί όμως; Μήπως επειδή «Η Κύπρος είναι μακριά»; Διότι τότε κάτι τέτοιο αυτολεξεί απεφάνθη και είπε ένας, κατά τα άλλα, επιφανής πολιτικός:
β) Οι Τούρκοι θέλουν το Αιγαίο
τη Θράκη μας και τα νησιά.
Ακούστε με σ’ αυτά που λέω
Μας σφάζει κι η Αρβανιτιά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η Τουρκική προπαγάνδα οργιάζει στη Θράκη μας, με τους Ψευτό – Μουφτήδες να καλλιεργούν ανοιχτά την Αυτονομία της Θράκης πρώτα, κι ύστερα την προσάρτησή της στην Τουρκία! Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν, πραγματοποιεί με τρία γεωτρύπανα υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), δηλαδή επιχειρεί 3ο Ατίλλα! Ο Ερντογάν σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο στα παράλια της Μικράς Ασίας, δηλαδή δίπλα μας και με προοπτική κατασκευής Ατομικής βόμβας. Έχει προμηθευτεί από τους Ρώσους το περίφημο αντιπυραυλικό σύστημα S.400. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, παραβιάζουν πολλάκις και καθημερινά τον εναέριο Ελληνικό χώρο και ο «Σουλτάνος» μιλάει για «τα σύνορα της καρδιάς του»! ονειρεύεται μία νέα Τουρκική Αυτοκρατορία.
–    Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντυ Ράμα, μισαλλόδοξος και αδίστακτος όχι μόνο δολοφονεί τους βορειοηπειρώτες Έλληνες (περίπτωση νεαρού Κατσίφα), αλλά προσέτι ανενόχλητα και αμείλικτα απαλλοτριώνει και κατεδαφίζει τις περιουσίες των Ομογενών μας! όμως περί όλων αυτών, Κύριε Πρωθυπουργέ «σιγήν ιχθύος». Είπατε μόνο πως «Με τον Πρόεδρο Ερντογάν θα τα συζητήσουμε». Ποια δηλαδή; Δεν έχει η Ελλάδα κόκκινες γραμμές; Ξεχνάτε την παροιμία που λέει: «Τούρκος είναι κι’ άσπρα (χρήματα) θέλει. Κι αν του δώσεις κι άλλα θέλει»; Η μήπως φοβάστε; Μα οι Έλληνες ποτέ δεν φοβήθηκαν και ιδίως τους Τούρκους. Αλλά με όλ’ αυτά τώρα όλοι μας ίσως λίγο – πολύ να φοβόμαστε. Φροντίστε λοιπόν, ως άξιοι καπετάνιοι, να μας κάμετε να μη φοβόμαστε το φόβο μας… Κάτι παρόμοιο έπραξε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο οποίος αναλαμβάνοντας την εξουσία, το 1933, μετά την μεγάλη Οικονομική κρίση του 1929, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς απεφάνθη και είπε «Δεν έχομε τίποτε να φοβηθούμε, παρά μόνο το φόβο» («We have nothing to fear, but fear itself»).
–    Αποδείξτε λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, πως όχι μόνο δεν φοβάστε, αλλά και πως μπορείτε να κάμετε τους Έλληνες άφοβους σε κάθε φόβο. Μην αρκεστείτε μόνο σε υλικές παροχές, αλλά να ενδυναμώσετε τις Ηθικές και Εθνικές μας Αξίες. Διότι χωρίς αυτές και μόνο με την ύλη θα καταντήσουμε, ὅ μή γένοιτο, «ευτυχισμένα γουρούνα».
Αυτά για την ώρα και επειδή ίσως σας στεναχώρησα, κλείνω με τον Χρυσοστομικό λόγο: «Αξιπιστότερα τραύματα φίλων υπέρ εκούσια φιλήματα εχθρών»

Με εξαιρετική τιμή
Γεωργιακάκης Δημήτρης
φιλόλογος

3 Σχόλια

  • [Σοφία Μυλωνίδη] ~ ~ ~ Απάντηση

    Κύριε φιλόλογε, ποιος σου πετσόκοψε πολύ και ανάλγητα τις αποδοχές σου; Ξέχασες; Ή δεν ήθελες να στενοχωρήσεις περισσότερο τον πρόεδρό σου;

  • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Με βάσει τον αμοιβαίο σεβασμό και την αξιοπρέπεια οι λαοί δεν πρέπει να συνεργάζονται;

  • [Σοφία Μυλωνίδη] ~ ~ ~ Απάντηση

    Δεν σας άρεσε το σχόλιό μου και γι’ αυτό δεν το βάλατε;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.