Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

“Ζώνη ασφαλείας”

Η μονομερής επέμβαση της Τουρκίας στην ασταθή χώρα, τη Συρία, επιτείνει την τεταμένη ατμόσφαιρα σ’ όλη τη Μ. Ανατολή. Με την αιμοχαρή πράξη του ο Ερντογάν και την αχαλίνωτη φιλοδοξία του, ασελγεί εις βάρος της διεθνούς νομιμότητας. Ακατανόητη και η συμπεριφορά του αγεωγράφητου και ανιστόρητου Ντόναλντ Τραμπ. Με τις βλακώδεις και απίθανες δηλώσεις του τα βάζει με τους Κούρδους.
Ενώ ο Τραμπ μέχρι χθες τους υποστήριζε χαρακτηρίζοντάς τους ως «σπέσιαλ και σπουδαίους πολεμιστές», ότι «ουδέποτε τους έχει εγκαταλείψει», ότι τους «βοηθάει οικονομικά», τους κατηγορεί ότι δεν βοήθησαν τις συμμαχικές δυνάμεις, άκουσον – άκουσον, στην απόβαση της Νορμανδίας!! Από την άλλη μεριά πλέκοντας το εγκώμιο της Τουρκίας ως «εμπορικού εταίρου» «καλής στις συναλλαγές της», «σημαντικού και ταμειακού ενήμερου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ», δίνει εμμέσως πλήν σαφώς το “πράσινο φως” στον Ερντογάν να τους βομβαρδίσει.
Η επέμβαση στη Βόρειο Συρία ήταν από καιρό σχεδιασμένη. Το γνώριζαν στην Ουάσιγκτον και δήλωναν ότι «οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, ούτε θα εμπλακούν στην επιχείρηση». Και απεχώρησαν σταδιακά από τις πόλεις Ρας αλ -Αϊν και Ταλ Αμπιάντ, στις οποίες υποστήριζαν τον κουρδικό λαό. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, ότι όποτε θέλουμε θα επιστρέψουμε και «θα πολεμήσουμε όπου είναι προς το συμφέρον μας, για να νικήσουμε».
Οι Ευρωπαίοι τη στιγμή, που συζητούν με την Τουρκία μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τα σχέδια της Αγκυρας για τη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”, στην οποίαν θέλουν ν’ αλλοιώσουν την εθνολογική ταυτότητα, εγκαθιστώντας Σύρους Αραβες πρόσφυγες, ξεκληρίζοντας τους Κούρδους με προγραμματισμένη εθνοκάθαρση. Εν τω μεταξύ η Μόσχα και η Τεχεράνη χαρακτηρίζουν «παράνομη τη παρουσία των Αμερικανών, στη Συρία» και «κατακτητές άνευ σημασίας». Στο Σ.Α. του ΟΗΕ, που συνήλθε χθες συνέστησαν στην Τουρκία, να πρυτανεύσει «μεγίστη αντασυγκράτηση!».
Εξ’ όλων αυτών διαφαίνεται, μια “ανίερη συμμαχία” Αμερικανών και Ρώσων, να πέσει στα μαλακά η επέμβαση των Τούρκων στη Βόρεια Συρία. Υπόψη ότι είναι η τρίτη φορά που επεμβαίνει ο Ερντογάν στη Συρία μετά το Ινλίμπ και το Αφρίν στο οποίον παραμένουν τουρκικές δυνάμεις υποστηρίζοντας τους αντάρτες εναντίον του Ασαντ. Ο Ερντογάν με την επιτυχή έκβαση στη Συρία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, να καθήσει κι αυτός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ενδέχεται να έρθει αντιμετώπους με Ρωσία και Ιράν, ονοματίζοντας κυνικά την επίθεσή του ως “πηγή ειρήνης”!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες