Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Ζώα σε χειμέρια νάρκη

A, Γ, και Δ’ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜ. ΣΧ. ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

Καλοί μου φίλοι,

Καλό Σαββατοκύριακο!
Για τον Χειμώνα τα κείμενα και οι ζωγραφιές των παιδιών των Β, Ε’ και Στ’ τάξεων του Δημοτικού Σχ. Γραμβούσας Κισάμου, που έχουν δασκάλα τη γνωστή από πολλές εργασίες μαθητών της Βασιλική Χαραλαμπίδου, στον προπερασμένο Παιδότοπο, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου. Για το ζώα που πέφτουν σε νάρκη τον χειμώνα οι εργασίες των παιδιών των Α’, Γ’ και Δ’ τάξεων που έχουν δασκάλα την άγνωστη μου προσωπικά εξ’ Αθηνών ορμώμενη κα Αμάντα Ξιάρχου.
Υπέροχες οι εργασίες και των δε, όπως και των μεν. Αξιας ο μισθός (η ηθική ικανοποίηση τι άλλο;) και της κυρίας Αμάντας, λοιπόν, όπως και των συναδελφισσών της για τη βοήθεια τους, βέβαια.

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

Να ’μαστε πάλι εδώ. Δεν ξέρω αν το θυμάστε αλλά πριν δυο εβδομάδες οι μαθητές μας των Β΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων σας είχαν γράψει για το χειμώνα. Εμείς λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε τα ζώα που τον χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Σας έχουμε γράψει και μερικά αινίγματα, ένα για κάθε ζώο. Για να δούμε, αν θα τα βρουν οι φίλοι σας, όταν τους τα πείτε.. Θερμές ευχαριστίες στις αξιόλογες συναδέλφους Χρυσούλα Κουτσούκου, δασκάλα Ε.Β.Π., Εμμανουέλλα Τσιμπλάκη, δασκάλα Παράλληλης Στήριξης και Αθανασία Πολύχρου, δασκάλα του Ολοήμερου, για τη βοήθειά τους.
Αμάντα Ξιάρχου,
Δασκάλα Α΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων

ΖΩΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ
Κάποια ζώα το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Πέφτουν για ύπνο για πολύ καιρό και δεν ξυπνάνε όσο έχει κρύο. Αυτό συμβαίνει γιατί δε βρίσκουν τροφή και δεν αντέχουν το κρύο. Έτσι τρώνε περισσότερο για να αποθηκεύσουν λίπος, φτιάχνουν φωλιές κι επιλέγουν ασφαλή μέρη για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους. Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη είναι: η αρκούδα, η νυχτερίδα, ο βάτραχος, το σαλιγκάρι, το φίδι, η χελώνα, ο σκαντζόχοιρος, το μυρμήγκι, το ποντίκι, ο σκίουρος, ο ασβός και η σαλαμάνδρα.
Στέλλα Μυλωνάκη, Δ΄τάξη

ΑΡΚΟΥΔΑ
Η αρκούδα πέφτει σε χειμερία νάρκη με τα πρώτα κρύα σε μια ζεστή σπηλιά. Αν κάποιος την ενοχλήσει, ξυπνάει εύκολα.
Αίνιγμα: Έχει γούνα μαλακή και όρεξη για μέλι. Τι είναι;
Σάρα Στούλα, Γ΄ τάξη

ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Η νυχτερίδα για να κοιμηθεί το χειμώνα θέλει μια ήσυχη φωλιά, συνήθως σε μία κουφάλα δέντρου. Εκεί κρέμεται ανάποδα και τυλίγεται με τα φτερά της.
Αίνιγμα Είναι μαύρη φτερωτή και ανάποδα γυρίζει. Τι είναι;
Δώρα Μ., Γ΄ τάξη

ΒΑΤΡΑΧΟΣ
Ο βάτραχος πέφτει κι αυτός σε χειμερία νάρκη κρυμμένος σε τρύπες στο χώμα ή στη λάσπη. Κάποιοι βάτραχοι κοιμούνται στο βυθό της λίμνης. Εκεί, αναπνέουν από το δέρμα τους.
Αίνιγμα: Ξεχωρίζει απ’ τη φωνή του και απ’ το πράσινο κορμί του. Τι είναι;
Ζαρέ Περτζέτζι, Δ΄ τάξη

ΧΕΛΩΝΑ
Η χελώνα όταν έρθει ο χειμώνας ψάχνει μαλακό χώμα για να κοιμηθεί. Βάζει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της και κοιμάται μέχρι την άνοιξη.
Αίνιγμα: Το σπίτι κουβαλώ και αργά περπατώ. Τι είναι;
Λεντιόν Ντόμη, Δ΄ τάξη

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ
Το σαλιγκάρι πέφτει σε χειμερία νάρκη όπως και η χελώνα. Κλείνεται μέσα στο κέλυφός του, αφού πρώτα σκάψει τρύπα στο χώμα.
Αίνιγμα: Κέλυφος και κέρατα έχω και σημάδια γύρω μου αφήνω. Τι είναι;
Κατερίνα Κομπογεννητάκη, Δ΄ τάξη

ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ
Ο σκαντζόχοιρος όταν έρχεται ο χειμώνας και πεινάει κουλουριάζεται σαν κουβάρι. Φτιάχνει τη φωλιά του με φύλλα κάτω από ένα δέντρο. Όσο κοιμάται ακούει κάθε ήχο γύρω του.
Αίνιγμα: Είναι μαύρο, μικρό και πολύ αγκαθωτό. Τι είναι;
Στεφανία Μυλωνάκη, Γ΄ τάξη

ΦΙΔΙ
Το φίδι, όπως και ο σκαντζόχοιρος κουλουριάζεται κάτω από τις πέτρες ή τους βράχους. Δεν αντέχει το κρύο και πέφτει σε βαθύ ύπνο.
Αίνιγμα: Είναι μακρύ, σέρνεται στη γη κι όταν νευριάζει πάντα σε τρομάζει. Τι είναι;
Σέβι Κούχια, Δ΄τάξη

ΜΥΡΜΗΓΚΙ
Το μυρμήγκι για να προφυλαχτεί από τον χειμώνα φτιάχνει φωλιά μέσα στο χώμα ή στα δέντρα. Όλο το καλοκαίρι μαζεύει τροφή για να φάει όταν ξυπνήσει.
Αίνιγμα: Είμαι μικρό, εργατικό και σπόρους κουβαλώ. Τι είναι;
Δέσποινα Μαρκουλάκη, Δ΄τάξη

ΠΟΝΤΙΚΙ
Το ποντίκι πέφτει σε χειμερία νάρκη γιατί δε βρίσκει την τροφή του. Έτσι χτίζει τη φωλιά του από φύλλα και κλαράκια. Κοιμάται μέχρι την Άνοιξη
Αίνιγμα: Είναι μικρό, γρήγορο και του αρέσει το τυρί. Τι είναι;
Κυριακή Καστανοπουλάκη,
Α΄ τάξη

ΣΚΙΟΥΡΟΣ
Ο σκίουρος πριν κοιμηθεί τρώει πολύ για να παχύνει. Η φωλιά του είναι μέσα σε τρύπες δέντρων. Μερικές φορές ξυπνάει αλλά δε βγαίνει έξω.
Αίνιγμα: Με τη φουντωτή ουρά, τρέχει πάνω στα κλαδιά. Τι είναι;
Πωλίνα Καστανοπουλάκη – Δάφνη Περτζέτζι Α΄ τάξη

ΑΣΒΟΣ
Ο ασβός δεν κοιμάται αλλά κινείται λιγότερο γιατί κάνει κρύο. Σκάβει τη φωλιά του μέσα στο χώμα με φύλλα ή άχυρα για να ζεσταίνεται
Αίνιγμα: Μες το δάσος ξεχωρίζει κι από μακριά μυρίζει. Τι είναι;
Μιχάλης Μαργαριτάκης-Κλεντιόν Σούλι, Α΄τάξη

ΣΑΛΑΜΑΝΔΡΑ
Η σαλαμάνδρα (σαύρα) το χειμώνα πέφτει κι αυτή σε χειμερία νάρκη. Βγαίνει απ’ το νερό και κρύβεται κάτω από τις πέτρες ή τα κούτσουρα.
Αίνιγμα: Αλλάζει χρώμα και πεινάει και στους τοίχους περπατάει. Τι είναι;
Ηλίας Παπαντωνάκης- Ισαάκ Τσακαλίδης, Α΄ τάξη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα