Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ζητούν κίνητρα για αγροτική επιχειρηματικότητα

» Λανθασμένη επιλογή η φυγή στο εξωτερικό, λένε οι 7 στους 10

“Πλάτη” στο δημόσιο, αλλά και στο ενδεχόμενο προσλήψεων στους δήμους ως μέτρο για τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε επίπεδα κάτω του 10%, γυρνούν σχεδόν οκτώ στους δέκα ανέργους και νέους. Ταυτόχρονα, επτά στους δέκα (70,5%) θεωρούν ότι η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη επιλογή, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας “ΚΑΠΑ Research AE” για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού “www.ka-business.gr”, που στηρίχτηκε σε δείγμα 3.234 ατόμων πανελλαδικά.

Οι άνεργοι και οι νέοι λοιπόν, δεν βλέπουν ως λύση την πρόσληψη στο δημόσιο (78,9% το θεωρεί λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη επιλογή) ή τους δήμους (που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76,9%).
Τι πιστεύουν, όμως, ότι θα μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα; Τόσο οι νέοι του δείγματος, ηλικίας 18 – 35 ετών, όσο και οι άνεργοι 18 – 55 ετών, τοποθετούν στην πρώτη θέση, με ποσοστά 97,1% και 97,3% αντίστοιχα, τα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα (σε προκαθορισμένη λίστα πιθανών απαντήσεων). Ακολουθούν τα κίνητρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους (με ποσοστό 95,3% για τους νέους και 97,3% για τους ανέργους).
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ
Τι ζητούν προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να ξεκινήσουν εκεί μία δραστηριότητα στον αγροτικό ή άλλο τομέα; Αμφότερες οι κατηγορίες θεωρούν ως «πολύ ή αρκετά σημαντική» την παροχή δωρεάν συμβουλευτικής για τη μετεγκατάσταση/άσκηση δραστηριότητας στην ύπαιθρο (ποσοστό 88,4% μέσος όρος, που ανεβαίνει στο 91,1% για τους ανέργους και είναι 86,5% για τους νέους).
Με ποσοστό 76,7% (μέσος όρος για τις δύο κατηγορίες) ακολουθεί ο δανεισμός χωρίς αυστηρά κριτήρια για την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και με 74,8% η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (Φ.Α.Π., τέλη κυκλοφορίας κ.τλ). Οι μικρές ενισχύσεις έως 5.000 ευρώ για την μετεγκατάσταση χαρακτηρίζονται ως «πολύ ή αρκετά σημαντικές» για το 59,2% των ερωτηθέντων, ενώ τα μικρά δάνεια ίσου ύψους για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας κρίνονται με τον ίδιο τρόπο από το 56,8%.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠ
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 5ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία και Ανάπτυξη” οι ερωτηθέντες δεν έχουν θετική άποψη για την ασκούμενη αγροτική πολιτική της Ε.Ε. καθώς σε ποσοστό 72,9% την κρίνουν «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά».
Στο μεταξύ, κάλεσμα στους νέους Ελληνες «να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία» απηύθυνε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα ΚΑΠ 2014 – 2020 τετραπλασιάζει τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα, εκπαίδευση και συμβουλευτική των νέων αγροτών.
Συμπλήρωσε δε, ότι η λύση για την Ελλάδα δεν είναι περισσότερος τουρισμός και γεωργία, αλλά ποιοτικότερος τουρισμός και ποιοτικότερη γεωργία και συμπλήρωσε ότι απαραίτητα για την ανάπτυξη είναι τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να έρθουν μέσα από την κατάθεση καινοτόμων ιδεών».
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψει τα πετυχημένα παραδείγματα σύνδεσης έρευνας και πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας τη λεγόμενη “τριπλή έλικα”, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου εξαγωγέων Β. Ελλάδος και της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Λακασάς.
«Στα ελληνικά πανεπιστήμια είχαμε υπερπαραγωγή “γνώσης για τη γνώση”. Και έρευνα στοχευμένη κυρίως στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, όχι στην αγορά. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί. Οταν η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι μόλις 0,6% του Α.Ε.Π., έναντι πχ, 9% στην Κίνα, όταν έχεις τόσο λίγα, πρέπει να κάνεις σωστή διαχείριση», τόνισε.
Στη συρρίκνωση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της πληροφορικής στη Β. Ελλάδα, συνεπεία της μείωσης ερευνητικών προϋπολογισμών, διαρροής εγκεφάλων, αβεβαιότητας και έλλειψης φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις περιβάλλον, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι ο κλάδος παγκοσμίως αναπτύσσεται.
«Θεωρώ ότι ο κλάδος είναι ουσιαστικά στο ξεκίνημά του και πρέπει και εμείς να είμαστε μέρος της προσπάθειας. Παγκοσμίως περίπου 2,5 εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνέτ συνδέονται καθημερινά μεταξύ τους. Εχουμε περίπου 50 “deals” εξαγορών στη Silicon Valley ημερησίως και περίπου 700 νέες εταιρείες του κλάδου ιδρύονται ετησίως στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή όμως, το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι διασυνδεδεμένο. Αυτό δείχνει τη δυναμική», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Να σημειώσουμε ότι το 5ο πολυσυνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ του Σαββάτου 2/11.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΟΥΤΑ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα