Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Ζητείται όραμα για τα Χανιά

Σε μια απλή καταγραφή της δημογραφικής, οικονομικής και αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Χανίων μένει το “Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Χανίων” 2019-2023 που συζητιέται μεταξύ άλλων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής.

Στις 175 σελίδες του Σχεδίου, ο καθορισμός της στρατηγικής του Δήμου είναι 30 σελίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων πίνακες, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του σχεδίου που πέρασε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου απλά κάνει μια καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.
Στην στρατηγική αναφέρεται η πρόθεση να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι και οι περιοχές Natura του Δήμου, οι ανθρωπογενείς πόροι και η πολιτιστική κληρονομιά, ο πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας, οι νέες τεχνολογίες και γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει μεταξύ άλλων και την πρόταση του Τ. Βάμβουκα που συνυπογράφουν οι κ. Α. Παπαδογιάννη και Γρ. Αρχοντάκης για την αγορά οικίσκων από το Δήμο Χανίων που θα διατεθούν για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι.
Στην εισήγηση σημειώνεται πως «το κόστος για την αγορά ενός οικίσκου για τη στέγαση μιας τετραμελούς οικογένειας κυμαίνεται μεταξύ 20 -25.000 ευρώ. Η προμήθεια επομένως δέκα τουλάχιστον τέτοιων οικίσκων από έναν δήμο των οικονομικών δυνατοτήτων του δικού μας είναι εφικτή. Αθροιζόμενη δε με ανάλογες αγορές από τους υπόλοιπους δήμους του νησιού, θα δημιουργήσει ένα χρήσιμο απόθεμα υλικού σε όλη την Κρήτη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο μέλλον. Ας σκεφτούμε προνοητικά και αλληλέγγυα. Ας αναλογιστούμε ότι κάθε οικίσκος κοστίζει απλώς και μόνο όσο η συνολική δαπάνη φωταγώγησης και στολισμού μιας πλατείας της πόλης μας εν όψει των Χριστουγέννων. »

ΣΧΟΛΕΙΟ “Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ”

Να προστεθεί η προσωνυμία “Μίκη Θεοδωράκη” στο 1ο Δ.Σ. Νέας Κυδωνίας θα προτείνει το Δ.Σ. Χανίων στο Υπουργείο Παιδείας. Την πρόταση κατέθεσε το σχολικό συμβούλιο του 1ου Δ.Σ. Νέας Κυδωνίας, ο σύλλογος διδασκόντων και η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χανίων και αναμένεται να γίνει δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Το Δ.Σ. θα κληθεί να δώσει άδεια και στην ομάδα “Argonauts”, που έχει ανα

λάβει την παραγωγή μουσικών παραστάσεων για να πραγματοποιήσει γυρίσματα σε: Αρχαία Άπτερα (Κουλές), καθώς και τον Αιγυπτιακό Φάρο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Στην εισήγηση καλούνται οι σύμβουλοι να εγκρίνουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων κινηματογραφικών γυρισμάτων «στα πλαίσια της αρωγής του Δήμου Χανίων με την προϋπόθεση ότι ηι εταιρεία παραγωγής έχει λάβει τις ειδικές άδειες για τους χώρους οι οποίοι ανήκουν στην αρχαιολογική υπηρεσία, στις στρατιωτικές και λιμενικές αρχές.»

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΥΚΩΝ

Μετά από εισήγηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου το Δ.Σ. θα κληθεί να εγκρίνει την απομάκρυνση και αντικατάσταση δύο πεύκων από το Δημοτικό Κήπο, κοντά στο χώρο της παιδικής χαράς.
Η απομάκρυνση θα γίνει για λόγους ασφαλείας καθώς κατά τις εργασίες ανακατασκευής της παιδικής χαράς επλήγη το ριζικό σύστημα των δέντρων. Μετά την απομάκρυνση των ανωτέρω δέντρων ταυτόχρονα να γίνει και η φύτευση των νέων δέντρων.

2 Comments

  1. Το όποιο όραμα για οτιδήποτε δεν ζητείται αλλά το έχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Ως τώρα τα Χανιά, σε αντίθεση με άλλους δήμους στη Ελλάδα, δεν είχαν δήμαρχο οραματιστή. Όταν μια χώρα ή μια πόλη είναι ήδη σε καλή κατάσταση φτάνει ένας πρωθυπουργός ή ένας δήμαρχος διαχειριστής, αν όμως πρέπει να γίνουν υπερβάσεις και μεγάλα άλματα μπροστά, δεν φτάνουν διαχειριστές, χρειάζονται οραματιστές που ταυτόχρονα είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν το όραμα τους. Όραμα σημαίνει να έχεις μια γενική εικόνα γι΄αυτό που θέλεις, για μια πραγματικότητα που θα λαμβάνει υπόψη της όλους, και τους πιο λεπτούς, παράγοντες. Μπορεί να συμμετάσχει η έρευνα, η επιστήμη, οι σύμβουλοι, οι μελέτες και άλλοι και άλλα, το όραμα και τον τελευταίο λόγο μπορεί να τον έχει όμως μόνο ΈΝΑΣ άνθρωπος, αλλιώς το αποτέλεσμα είναι μια κουρελού, αυτό που είναι τα Χανιά σήμερα.

  2. Δέντρα πρέπει να κοπούν και εδώ, και πάλι μια δικαιολογία υπάρχει, όπως στα χιλιάδες δέντρα που έχουν κοπεί τελευταία στα Χανιά, εφιαλτικό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα