Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Ζήμενς μετά είκοσι έτη

Σάλος έχει γίνει για τη Ζήμενς που διακινούσε απ’ τα ταμεία της «μαύρο χρήμα», για να συνάπτει συμβάσεις με διάφορα κράτη, προωθώντας τα εμπορεύματα της. Απ’ το 1999 έως το 2006 έδωσε περί το 1,3 δισ. ευρώ δωροδοκίες για τα εν λόγω συμβόλαια. Υπήρξαν αποδέκτες Έλληνες τέτοιου είδους δωροδοκιών, για να ‘χει η Ζήμενς ευνοϊκή μεταχείριση απ’ τους κρατικούς μηχανισμούς στις συμβάσεις. Πρόκειται για τις ψηφιακές συσκευές του Ο.Τ.Ε. για το C41, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, που δεν λειτούργησε ποτέ, για το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών “Ερμής” του ελληνικού στρατού, για την κατασκευή τμημάτων του προαστιακού και για προμήθειες νοσοκομειακού υλικού. Είχε αποκαλυφθεί και διακίνηση «μαύρου χρήματος» μέσω οφσόρ εταιρειών με εικονικά τιμολόγια.
Ο κ. Τσουκάτος, κληθείς να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη ως μεσάζων, είχε πει: «Ήρθα στον κ. Εισαγγελέα, κατέθεσα υπόμνημα… και επανέλαβα αυτά που είχα πει στην αρχική μου δήλωση, ότι το συγκεκριμένο ποσό (πρόκειται για 1 εκ. D.M.) τμηματικά ήρθε στο κομματικό ταμείο…». Από πού έπαιρνε χρήματα ο κ. Τσουκάτος; Απ’ τον επικεφαλής της Ζήμενς στην Ελλάδα κ. Χριστοφοράκο, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή, δεν παρουσιάστηκε, εξεδόθη ένταλμα σύλληψης, αλλά διέφυγε στη Γερμανία. Εκεί κατέθεσε στην εισαγγελία του Μονάχου ότι υπήρξαν δωροδοκίες στην Ελλάδα, καταδικασθείς για πλημμέλημα. Λίγες ημέρες μετά τη διαφυγή του κ. Χριστοφοράκου εξαφανίστηκε και ο άλλος υπεύθυνος της Ζήμενς κ. Καραβέλας προς Ουρουγουάη μεριά.
Κατόπιν αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου εκρίθησαν αθώοι οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Ζήμενς, διότι «δεν προέκυψε για κανέναν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Εκτός τούτου έχουμε και την παρέλευση του χρόνου, ώστε να επέλθει παραγραφή και να θεωρηθούν οι πάντες αθώοι. Οι «κύριοι» που χρησιμοποιούσαν τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς, λαδώνοντας τους κρατικούς λειτουργούς και αυτοί που τα ‘παίρναν μένουν ατιμώρητοι.
Έχουμε τίμιους και αξιόλογους δικαστές, αλλά ίσως να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε να ερευνηθεί το γεγονός καθυστέρησης της υπόθεσης Ζήμενς 20 χρόνια, ώστε να φθάσουμε στην παραγραφή. Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα που έχει ομολογηθεί από τον «στρατηγό» κ. Τσουκάτο επί κυβερνήσεων Σημίτη; Η δωροδοκία είναι παθητική και ενεργητική. Εκείνος που παίρνει κι εκείνος που δίνει. Ο κ. Χριστοφοράκος το ομολόγησε στη Γερμανία και η τιμωρία του ήταν σαν χάδι. Στην Ελλάδα που δεν τιμωρήθηκε κανείς, ίσως υπήρξε μεθόδευση στο παρασκήνιο.
Ποιοι, λοιπόν, οι υπεύθυνοι που άφησαν την υπόθεση να «μουχλιάσει» και να φθάσουμε στην παραγραφή; Ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν γνώριζε ότι το θέμα της Ζήμενς καρκινοβατεί; Τώρα που παρήλθε ο χρόνος και παρεγράφησαν τα αδικήματα το ανακάλυψε και διέταξε έρευνα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της κωλυσιεργίας;
Ερώτηση αφελούς!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα