Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Υποψηφιότητα δήμου Ηρακλείου στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις»

Την υποψηφιότητά του για ένταξη στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ετοιμάζεται να υποβάλει ο Δήμος Ηρακλείου. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία, εφόσον ευοδωθεί, θα προσφέρει στο δήμο χρήσιμα υποστηρικτικά εργαλεία, όσον αφορά την πολιτική του για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Άλλωστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Horizon Europe», έχει ακριβώς αυτόν το στόχο, όπως αναφέρθηκε από τη δημοτική αρχή. Να υποστηρίξει -δηλαδή- 100 ευρωπαϊκές πόλεις στο μετασχηματισμό τους προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal).

Η Πράσινη Συμφωνία, που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2020, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Το πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» (Mission Board «100 climate neutral cities by 2030») θα καλύψει τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών στις πόλεις που θα ενταχθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεισφέρει ουσιωδώς στη βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου. Επίσης στη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Επίσης, η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ (ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).

Ο Δήμος Ηρακλείου επέλεξε 8 από τους συνολικά 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συνάφεια με την κλιματική μετάβαση και το πρόγραμμα των «100 πρώτων Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων στην Ευρώπη».

Οι άξονες είναι: Καθαρό Νερό και Υγιεινή, Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια, Αξιοπρεπής Δουλειά και Οικονομική Ανάπτυξη, Βιομηχανία – Καινοτομία και Υποδομές, Μείωση των ανισοτήτων, Βιώσιμες Πόλεις και Οικισμοί, Υπεύθυνη – Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση και Κλιματική Δράση.

Κάθε πολίτης, επιστήμονας, εργαζόμενος, επιχειρηματίας, οικονομικός ή κοινωνικός φορέας, μη κυβερνητική οργάνωση, συλλογικότητα κάθε μορφής και σκοπού μπορεί να πάρει μέρος στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας τις απόψεις του ή/και τις προτάσεις του.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Δικαστική απόφαση: Δολοφονήθηκε η Έφη Τσιχλάκη

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ψήφους 5-2, κρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της Έφης...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Περιοριστικούς όρους στον τουρίστα για το τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Περιοριστικούς όρους σε έναν Βέλγο υπήκοο επέβαλλαν ο Εισαγγελέας και η Ανακρίτρια Χανίων για τον σοβαρό τραυματισμό 36χρονου Χανιώτη το μεσημέρι του Σαββάτου στο...

Κατέληξε η γυναίκα από το τροχαίο στον Πλατανιά

Κατέληξε, πριν από λίγο, η γυναίκα  που νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Χανιών και είχε παρασυρθεί το βράδυ της Κυριακής από μηχανάκι στον Πλατανιά...

Με ελικόπτερο η διάσωση τουριστών που εξέπεμψαν “SOS” στα ορεινά των Σφακίων

Με ελικόπτερο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά από τα ορεινά των Σφακίων, ενός ζευγαριού από το Βέλγιο το οποίο κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού...

1 Comment

  1. Μας προτρέπει ο Δήμος Ηρακλείου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας!
    Καταθέτω λοιπόν την εξής πρόταση:
    Η Ελλάδα,από τις πλέον χρεωμένες χώρες του κόσμου, ωφείλει να εξορύξει το δικό φυσικό αέριο νότια της Κρήτης και όπου αλλού αυτό υπάρχει!
    Διαφορετικά δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, εισάγοντας κάθε χρόνο ενέργεια δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα