Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Υποκλοπές

Επισυνδέσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται “νόμιμες” ή παράνομες, κατά πως λέγεται σήμερα ψηφιακή παρακολούθηση, από τις κεντρικές υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών. Εφόσον είναι νόμιμες υπάρχουν και σαφείς εξηγήσεις που δίδονται ή όχι στους ενδιαφερομένους.
Τον τελευταίο καιρό πλανάται το ερώτημα στους πολίτες αν οι συζητήσεις τηλεφωνικώς ή κατ’ ιδίαν γίνονται βορά των ηλεκτροακουστών, μέσω των πανίσχυρων μηχανημάτων κατασκοπίας, οι δομές των οποίων βρίσκονται σε απίστευτη εξέλιξη, ώστε και αν ακόμα το κινητό τηλέφωνο είναι κλειστό, μπορεί ό,τι λέγεται κοντά σ’ αυτό να ακούγεται.
Αναφέρθηκε στην Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την περίπτωση των υπολοίπων, ότι ορισμένοι που κλήθηκαν να ενημερώσουν τα περί του κατασκοπευτικού λογισμικού “Predator” έδειξαν εκκωφαντική σιωπή επικαλούμενοι το απόρρητο λόγω «εθνικής ασφάλειας». Όμως τι εννοούμε όταν λέμε «εθνική ασφάλεια»; Τις ενέργειες για την κατάλυση του πολιτεύματος, τις παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση ξένων πρακτόρων ή όσα αφορούν στην τρομοκρατία; «Παρεμβάσεις που μπορούν ν’ αλλάξουν τα δεδομένα σε μια χώρα κάνουν μόνο εξωτερικοί εχθροί. Για τον λόγο τούτο υπάρχουν οι Κρατικές Υπηρεσίες Ασφαλείας που ελέγχουν κρυφά και καταγράφουν. Παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης! Μήπως επρόκειτο να δημιουργήσει ένοπλες οργανώσεις βίας για να πολεμήσει το πολιτικό σύστημα; Μήπως έπρεπε να μάθουν οι υπηρεσίες τις κινήσεις του, για να εξαγοράσει συνειδήσεις ή να εκβιάσει πολιτικούς για αποστασία; Ο ίδιος αποκλείει διαρρήδην τέτοια πράγματα, αλλά και οι σχετικές υπηρεσίες δεν διευκρινίζουν τίποτα, επικαλούμενες το απόρρητο».
Έχει ψηφισθεί τροπολογία, τελευταίως, που νομιμοποιείται η σιωπή, απαγορευμένης της παροχής πληροφοριακών στοιχείων, χαρακτηρισθέντων απορρήτων στο Κοινοβούλιο, σε άλλες υπηρεσίες, ακόμα και σε επιτροπές της δικαστικής εξουσίας. Επόμενο ήταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που συνήλθε για τον έλεγχο του ζητήματος των υποκλοπών, οι δύο υπουργοί και ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ, επικαλούμενοι το απόρρητο να «μη ρίξουν φως» στην υπόθεση του κακόβουλου λογισμικού κατασκοπευτικού όπλου παγίδευσης Predator.
Τέτοια θέματα δεν μπορεί να ερμηνεύονται τεχνοκρατικά, ούτε είναι κάποια προβλήματα στα οποία να δίδεται πολιτική λύση.
Έτσι η δυνατότητα να αποσαφηνιστεί η υπόθεση παραμένει έωλος. Η στάση των πολιτικών πρέπει να συμβαδίζει με τη δημοκρατική λειτουργία και να μη διαφαίνεται η εντύπωση του αυταρχισμού και της συγκάλυψης των ευθυνών απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα