Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το «αντικαπνιστικό νομοσχέδιο»

Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επισημαίνει ότι τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν έχουν χρώμα και δεν χωρούν σε αυτά μικροπολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα να ασκούν κριτική για επιμέρους διατάξεις του «αντικαπνιστικού νομοσχεδίου», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απάντησε στην κριτική που διατύπωσαν κατά περίπτωση τα κόμματα σχετικώς με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, για τις διατάξεις που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ και επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα, είναι ότι εκεί που το δημόσιο συμφέρον είναι πολύ ανώτερο όλων των άλλων, δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, εντάσεις και σπέκουλα.

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στα φάρμακα, είπε ότι περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα, την επανασύσταση και ενίσχυση της HDA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών, και πάνω απ’ όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή.

Ο κ. Κικίλιας, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως είναι αυτή είναι μια νέα, σύγχρονη, μοντέρνα, θεσμική, πραγματική πολιτική στο φάρμακο, ελέγχει τις τιμές, ελέγχει την ποσότητα, μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο οργανισμό, πάροχο υγείας, αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών υγείας, σχεδόν μονοψώνιο.

Σχετικώς με τον ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ έγινε για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα ζητήματα, κάτι που δεν μπορεί κάνει ένα ΝΠΔΔ. Ενημέρωσε εξάλλου το Σώμα, ότι ενσωματώθηκαν οι επισημάνσεις των κομμάτων, έτσι ώστε να είναι αυτός ένας σύγχρονος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, και τόνισε: «Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι εδώ δεν πρόκειται για κάτι κομματικό, για κάτι ρεβανσιστικό, για κάτι το οποίο έχει να κάνει με μικροπολιτική. Έχουμε θέματα σε όλη τη χώρα. Έχουμε πολλές προαναχωρησιακές δομές και έχουμε μια κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αυτήν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικώς με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην συγχώνευση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρέπει και τα ΤΕΠ να γίνουν προνοσοκομειακά, να ενοποιηθούν με το σύστημα του ΕΚΑΒ, το σύστημα της έκτακτης ανάγκης και στο σύνολό τους να αντιμετωπίζουν τα πάντα, άρα θα πρέπει να εμπλέκεται το ΕΚΑΒ και στη ΜΕΘ, την ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης,  αναφέρθηκε στην κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων και στην επέκταση της απαγόρευσης κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας, συγκέντρωσης ανηλίκων, με ανάλογα πρόστιμα σε σχέση με την παράβαση.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική αλλαγή» το ότι το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα μπορεί να συνδράμει αυτοβούλως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν εισφέρει καμιά σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία του συστήματος υγείας, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως είπε, το κρίσιμο πολιτικά θέμα το οποίο δημιουργείται, είναι ότι ακυρώνει ουσιαστικά την παρέμβαση εξυγίανσης που είχε δρομολογηθεί από τις αρχές του 2019, μετατρέποντας το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, χωρίς να αλλάζει, ούτε τον τίτλο του φορέα αυτού, ούτε τη διάρθρωση και το περιεχόμενο της λειτουργίας του.

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ωστόσο είπε ότι τα μέλη της διοίκησης, επιλέγονται βάσει θολών κριτηρίων. Ως προς τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, επίσης ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί, αλλά δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή της μέχρι σήμερα νομοθεσίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε, ότι πρέπει να συνοδεύεται από μακρόχρονη και στοχευμένη αντικαπνιστική εκστρατεία, ώστε να δημιουργηθεί αντικαπνιστική νοοτροπία και κυρίως στους νέους

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή της εμπορευματοποίησης και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.Πρόσθεσε ότι από την κυβέρνηση, συνειδητά επικεντρώνουν στις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, όμως, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και πλήθος μέτρων που ενισχύουν τους φαρμακοβιομήχανους.

Η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25, αναφερόμενη στις ρυθμίσειςγια τον ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες στα εργασιακά ζητήματα, όπως στις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη διαχείριση των πόρων, τη δυνατότητα μείωσης δαπανών – και προσέθεσε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στηθεί ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κ. Απατζίδη είπε ότι η εικόνα αστυνομικών να σβήνουν τα τσιγάρα πολιτών και να τους επιβάλλουν πρόστιμα, εμπεδώνει ένα θέαμα επικίνδυνης αστυνομοκρατίας.Ως προς το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική δαπάνη, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της και ανέφερε ότι το άρθρο 21 ουσιαστικά καταργεί την ουσία του claw back.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα