Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Ξετυλίγοντας την κλωστή της ιστορίας

Καλά μου παιδιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Οσοι είδαν, κι ήταν πολλοί, πάρα πολλοί, το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν τα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Κολυμπαρίου, την περασμένη Κυριακή στον αύλειο χώρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης με τίτλο “Ξετυλίγεται η κλωστή,/ η ιστορία ν’ ακουστεί/ το καράβι να φτιαχτεί”, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων για τα 100 χρόνια της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, έχουν να το λένε! Την ιστορία της απόβασης του Τιμολέοντα Βάσσου και των στρατιωτών του τον Φλεβάρη του 1897 στο Κολυμπάρι και της πορείας τους προς τα Χανιά, ξετύλιξαν τα δεκάχρονα Κολυμπαριανάκια. Με συγκινητικές αφηγήσεις, με παντομίμα, με ηχητικά εφέ, με κρητικά τραγούδια και κρητικούς χορούς, με ενθουσιασμό και ευθύνη.
Ετσι, όπως μόνο οι μαθητές που έχουν καλούς δασκάλους μπορούν να το κάνουν, αφού έχουν “εντρυφήσει” στα ιστορικά γεγονότα.
Μεγάλο το πρόβλημα για μένα! Τι απ’ όλα όσα περιείχε ο μεγάλος φάκελος που μου έδωσε ο και καλός φίλος απ’ τα παλιά, διευθυντής του Σχολείου Δημήτρης Χαμηλάκης να χωρέσει σε μια σελίδα;
Να βάλω κάποια αποσπάσματα από τις εντυπώσεις των παιδιών, όσα χωρέσουν, διανθισμένα με το εξώφυλλο του προγράμματος, δύο φωτογραφίες και τρεις ζωγραφιές, και βέβαια σε μια γωνιά τους συντελεστές της εκδήλωσης, η απόφασή μου. Υστερα από πολλή σκέψη, το ομολογώ.
Τι κρίμα που δεν χωρούν όλα όσα έγραψαν και ζωγράφισαν τα παιδιά, αλλά και περισσότερες φωτογραφίες. Μα και τι κρίμα που δεν υπάρχει χώρος για το υπέροχο κείμενο της Αγγέλας Μάλμου…

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β.Θ.Κ.

Ηταν μια ξεχωριστή γιορτή και ήταν χαρά μου να συμμετέχω. Στο τέλος έφυγαν όλοι συγκινημένοι, γιατί αναβίωσαν την ιστορία του τόπου μας και τις θυσίες των προγόνων μας.

Αντώνης Προβατινάκης, Ε1

…Το θεατρικό βγήκε πολύ ωραίο. Η αλήθεια είναι ότι είχα λίγο άγχος όταν πήγα να πω τα λόγια μου. Ομως κατάφερα να μεταδώσω τα λόγια που έλεγα στους θεατές. Τα συναισθήματα που είχα ήταν πολλά όμως κυρίως ένιωσα ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς που πολέμησαν για να είμαι ελεύθερος.

Βαγγέλης Αποστολάκης, Ε1

Μου έκανε εντύπωση ότι ήρθε πάρα πολύς κόσμος και δεν το περίμενα. Οταν είπα την αφήγησή μου ένιωσα μία τρεμούλα, αλλά τα κατάφερα. Πέρασα πολύ όμορφα!
Ελευθερία Μπερτάκη, Ε1

Για την εκδήλωση εργάστηκαν:
• Οι μαθητές της Ε’ τάξης
• Οι δάσκαλοι Λογοθέτης Νικόλαος, Κοσμά Σταυρούλα, Χαμηλάκης Δημήτρης (διευθυντής).
• Ιδέα – υποβολή πρότασης: Δουμάνη Χριστίνα – δασκάλα Εικαστικών.
• Σταμάτης Αποστολάκης – δάσκαλος λαογράφος: ιστορικό υλικό.
• Αγγέλα Μάλμου π. Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών: Κείμενα – Λογοτεχνική επιμέλεια.
• Κώστας Γλεντουσάκης: Φωτογραφία.

Εγώ ένιωσα πολύ χαρούμενη που ήμουν στον τόπο που πριν από 100 χρόνια έγινε αυτό. Η πέμπτη τάξη παρουσίασε ένα θεατρικό και όταν τελείωσε, χόρεψε ο αθλητικός χορευτικός σύλλογος “Πελασγοί”.
Η γιορτή μας ήταν πάρα πολύ ωραία, στο τέλος μας κεράσανε χυμό με κουλουράκια. Εγώ ένιωσα ευγνωμοσύνη που ήμουν εκεί και θα ήθελα να ξανασυμμετέχω σε ανάλογη εκδήλωση.

Μαρία Χατζηδάκη, Ε1

Είπα το κομματάκι που είχα να πω και πήγαμε εκεί που πάνε όσοι είχαν τελειώσει. Μετά πήραμε δάφνες για να περάσει ο Τιμολέοντας Βάσσος.
Τέλος διαλεγμένοι χορευτές από τον χορευτικό σύλλογο χόρεψαν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.
Ενιωσα χαρά και συγκίνηση γι’ αυτή τη γιορτή που ήταν τόσο τιμητική για την Κρήτη.
Γεωργία Τσιλιμιγκάκη, Ε1


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα