Φθάσαµε στο σηµείο ή να έχουµε χάσει τον κόσµο µας από αµνησία ή χρειαζόµαστε ψυχολόγο για να διαπιστώσει ότι είµαστε διανοητικώς καλά ή όχι. Αυτό µπορεί να συµπεράνει κανείς, όταν µαθαίνει ότι το Σ.τ.Ε., το πιο σοβαρό ∆ικαστήριο µε τις πιο τεκµηριωµένες αποφάσεις του, εκτός αν άλλως προκύψει ισχυρή πολιτική παρέµβαση, σχετικά µε την απόφαση του που λέει ότι «το Σύνταγµα επιτρέπει να ιδρυθούν ξένα πανεπιστήµια στην Ελλάδα», πράγµα για το οποίο δεν συµφωνούσαν ανεξαρτήτως όλα τα κόµµατα της χώρας. Ενέκρινε δε συνταγµατικό τον νόµο για ν’ ανοίξουν τις πόρτες τους 12 ξένα πανεπιστήµια.
Μαθαίνουµε, λοιπόν, ότι «δεν αποκλείεται, κατά το Σύνταγµα, η ίδρυση και λειτουργία παραρτηµάτων αλλοδαπών πανεπιστηµίων προερχοµένων από την Ε.Ε. ή από χώρα συµβεβληµένη στην GATS. Αυτή είναι η ανακοίνωση του Σ.τ.Ε. κατά τους όρους ειδικού Νόµου, µε τον οποίο διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο σπουδών και προστατεύεται η ακαδηµαϊκή ελευθερία» (‘‘Καθ.’’ Ιουν. 2024). Υπ’ όψιν ότι GATS είναι τα ακρωνύµια «Γενική Συµφωνία για τις Συναλλαγές στον Τοµέα των Υπηρεσιών» συνθήκη του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (Π.Ο.Ε.).
Το γιατί και πώς η εξουσία παραβιάζει συνταγµατικά δικαιώµατα δεν πρέπει να µας εντυπωσιάζει πλέον. Γνωστού όντος ότι οι εξουσιαστές είναι οι θεµατοφύλακες του συντάγµατος και ορίζονται πάνω σ’ αυτό. Υπάρχει, όµως, άλλος θεσµός, άλλο Ανώτατο ∆ικαστήριο, που να επιβάλλει ποινή σ’ όποιον το παραβιάζει; Όχι! Και µε την κάλυψη της ∆ικαστικής Εξουσίας το Επιτελικό Κράτος ‘‘Ελλάδα 2.0.’’ ψηφίζει τον νόµο για τα ξένα πανεπιστήµια µε πλειοψηφία 14 «ναι» και 11 «όχι»!
Η εξουσία γίνεται αυθαίρετη. Το διαπιστώνουµε όταν στην υπερδύναµη των ΗΠΑ ο ‘‘Τραµπισµός’’ δείχνει τον δρόµο της εκτροπής. Το σύνταγµα, οι νόµοι, οι πράγµατι Ανεξάρτητες Αρχές και όχι οι κατασκευασµένες, βάζουν φραγµούς στην εξουσία τους. Υπάρχει, βέβαια, η διάκριση των εξουσιών, από την οποία προέρχεται η αυτοκάθαρση, µε δηµοκρατικό τρόπο.
Αν, λοιπόν, υπήρχε το Συνταγµατικό ∆ικαστήριο, δεν θα βρισκόµαστε µετέωροι µεταξύ µιας τυπικής και διόλου αληθινής ∆ηµοκρατίας.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.