Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ξεκίνησε το μεγαλύτερο πείραμα για τους μισθούς παγκοσμίως

H Φιλανδία άρχισε ένα μεγάλο πείραμα: Δίνει σε 2.000 πολίτες της ένα εγγυημένο εισόδημα, μέσω funds τα οποία θα χρηματοδοτούν τους συμμετέχοντες είτε δουλεύουν είτε όχι.

Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Ιανουάριο και είναι στο πλαίσιο του τεστ για ένα «παγκόσμιο βασικό εισόδημα». Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν 560 ευρώ τον μήνα, χρήματα τα οποία θα είναι εγγυημένα ανεξαρτήτων εισοδήματος, περιουσίας ή επαγγελματικής κατάστασης.
Η ιδέα είναι ότι ένα παγκόσμιο εισόδημα θα προσφέρει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά τώρα που οι τεχνολογικές εξελίξεις περιορίζουν την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία. Το αρχικό πρόγραμμα θα τρέξει για μια περίοδο δύο ετών. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία αλλά σε πρώτη φάση θα έπρεπε να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή κάποιο οικονομικό βοήθημα. Τα χρήματα που θα δοθούν δεν θα φορολογηθούν.
Αν το πρόγραμμα πετύχει θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει όλους τους Φινλανδούς.
Η κυβέρνηση της χώρας πιστεύει ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να γλιτώσει χρήματα για το κράτος μακροπρόθεσμα. Η αλλαγή θα μπορούσε να ενθαρρύνει κάποιους να ψάξουν για δουλειά χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν κάποιο επίδομα, καθώς πολλοί αποφεύγουν τις εργασίες μερικής απασχόλησης που δεν τους εξασφαλίζουν και παράλληλα τους ακυρώνουν τα επιδόματα.
«Ο στόχος της νομοθετικής πρότασης είναι να πραγματοποιήσει ένα βασικό πείραμα προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο το βασικό εισόδημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης καθώς επίσης και τη μείωση τις παγίδες των κινήτρων που έχουν να κάνουν με την εργασία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ιδέα δεν είναι μοναδική στη Φιλανδία. Ήδη έχει ξεκινήσει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Λιβόρνο όπου βασικό εισόδημα χορηγήθηκε στις 100 πιο φτωχές οικογένειες τον Ιούνιο (500 ευρώ τον μήνα).
Πιλοτικά προγράμματα συζητούνται και σε Καναδά, Ισλανδία, Ουγκάντα και Βραζιλία.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι στην Ελβετία, οι πολίτες σε δημοψήφισμα απέρριψαν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με ελάχιστο εγγυημένο μισθό τα 2.500 δολάρια τον μήνα, με 75%.

 

ΠΗΓΗ: news247.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα