Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Ξαναγύρισαν στην αγαπημένη τους Μαδάρα

Από τη θαυμάσια ορεινή τοποθεσία Ψυχρό Πηγάδι των Κεραμειών, τη γεμάτη κυπαρίσσια και όπου το εκκλησάκι του Αγίου Μόδεστου, αν προχωρήσεις κάπου δυόμισι χιλιόμετρα στον ορεινό δρόμο, μετά την περιοχή Τραγόκουρτα, βρίσκεται στον Θυμόλακα σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Εκεί θα συναντήσεις ένα εικονοστάσι που είχε τοποθετηθεί πριν λίγα χρόνια.

Ένα εικόνισμα της Αγίας Χριστίνης και ένα του Άη Γιώργη και το απλό καντηλάκι από κάτω, μια μαρμάρινη πλάκα με μια αφιέρωση- μαντινάδα σκαλισμένη και χρυσωμένη με χρώμα.

Πάντα κι οι δυο το θέλατε
τα όρη να πατείτε
γι’ αυτό κι εγώ σας έφερα
ψηλά να κατοικείτε.

Από πληροφορίες φρόντισα και βρήκα τον άνθρωπο που το έφτιαξε, που ζει στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Χαλέπα. Εδώ, λοιπόν, στον Θυμόλακα, στο ερειπωμένο σήμερα μιτάτο, είχε τα λημέρια του ο πατέρας του Γιώργης, όπου συχνά τον συντρόφευε και η μάνα του Χριστίνη. Πριν λίγα χρόνια, λοιπόν, ήρθε στον ύπνο ο πατέρας και του ‘πε το παράπονο του: «Γιάντα με κρατάτε κλεισμένο επαδά και δεν μου ανοίγετε ν’ αναπνεύσω;»

Πέρασαν τα δυο χρόνια και τον ονειρεύτηκε πάλι και του ‘δωσε την παραγγελιά να πάρει το εικόνισμα του Άη Γιώργη και της Αγίας Χριστίνης και να τ’ αφήσει εκεί στη Μαδάρα, όπου έζησε στα νιάτα του και που σίγουρα ακόμη και σήμερα το πνεύμα του θα τριγυρίζει κάτω από την κορφή Βενιζέλου, την Ψαρή, του Πώλου το μνήμα και άλλες. Μάλιστα, όταν γύρισε ο σημερινός Γιώργης από το πλευρό του, στον ύπνο του, του ξαναπαρουσιάστηκε, για να του θυμίσει άλλη μια φορά να μην ξεχάσει την παραγγελιά.

Εκεί, λοιπόν, που κατά τη μαντινάδα του, θέλανε οι γονείς του να πατούνε, πάντα εκεί πλέον θα είναι αιώνια η κατοικία τους. Εκεί, στη γαλήνη της Μαδάρας με μουσική από το σφύριγμα του ανέμου και τα κουδούνια των κοπαδιών και τον χειμώνα αγκαλιασμένοι η Χριστίνη και ο Γιώργης, κάτω από το παχύ στρώμα χιονιού θα ευγνωμονούν τον γιο τους που τους έδωσε αυτή την απόκοσμη χαρά.

Με την προ διετίας πρωτόγνωρη τεράστια χιονοστιβάδα που έπεσε εκεί, θα έχει καταστραφεί.

Από το βιβλίο Κούμοι- Μιτάτα και Βοσκοί, στο οποίο διατίθενται 40 σελίδες για τα θαυμαστά Κεραμιανά Μιτάτα, φωτογραφίες και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα