Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Βράβευση Χανιώτισσας συγγραφέως από την UNESCO

Χανιώτισσα συγγραφέας τιμήθηκε από τον όμιλο της UNESCO για ανέκδοτο παραμύθι οικολογικού-φιλοζωικού περιεχομένου.
Πρόκειται για τη φιλόλογο – συγγραφέα Άρτεμις Πλανάκη, που απέσπασε έπαινο από την UNESCO στον 9ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το παιδικό παραμύθι”Η Αρετούλα στη χώρα των Γκρι-Γκρι”. Ο Διαγωνισμός διεξήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου στο New York College στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι η Χανιώτισσα συγγραφέας έχει εκδώσει δύο ακόμη παιδικά παραμύθια και τα δύο σε εικονογράφηση της κα Λίλας Καλογερή: ¨Ο Γλύκος και η Μοναχούδα ¨εκδ. Μ. Σιδέρη και “Το ημερολόγιο του Μανούσου, ημέρα της ένωσης, 1/12/1913” από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλου. Το πρώτο αφορά τη φιλία, τη διαφορετικότητα και την χορτοφαγική διατροφή. Το δεύτερο είναι ιστορικό παραμύθι και είναι το μοναδικό-πρώτο που έχει ως περιεχόμενο την κρητική ένωση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ιστορία, λαογραφία και συναίσθημα συνδυάζονται μέσα στο βιβλίο αυτό.
Το παιδικό παραμύθι που απέσπασε έπαινο από την UNESCO, είναι ένα παραμύθι με οικολογικό και φιλοζωικό χαρακτήρα, που στρέφει μικρούς και μεγάλους σε μια πιο έντονη περιβαλλοντική συνείδηση και φυσιολατρική οπτική.

Η κινητήριος δύναμη της συγγραφής αυτού του συγκεκριμένου έργου, όπως αναφέρει η κα Πλανάκη, απορρέει από την αγάπη της προς τα ζώα και ιδίως τον προβληματισμό της για όλα τα “αιχμάλωτα” ζώα που ζουν φυλακισμένα σε πάρκα όλου του κόσμου. Επίσης απορρέει, σύμφωνα με την ίδια: « από την πίστη μου στην παιδική ψυχή που ίσως διαθέτει περισσότερη γενναιότητα από έναν ενήλικο. Η συγγραφή γενικά για μένα αποτελεί μία διαδικασία εσωτερικής ανάγκης μετάδοσης διδακτικών, κοινωνικών και ιστορικών μηνυμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δύο προηγούμενα παραμύθια μου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα